Hyppää pääsisältöön

Ettore Scola Teemalla joulukuussa 2018

Kuningatar Marie Antoinette katsoo vaunuista elokuvassa Hyvää yötä, majesteetti
Sophie de la Borde (Hanna Schygulla) elokuvassa Hyvää yötä, majesteetti Kuningatar Marie Antoinette katsoo vaunuista elokuvassa Hyvää yötä, majesteetti Ettore Scola,Hyvää yötä, majesteetti,teeman elokuvat

Teeman Kino Klassikon joulukuu on omistettu italialaiselle Ettore Scolalle (1931–2016).
Torstaisin 6. – 27.12. klo 21 sekä Teemalauantaissa 15.12. Kaikki elokuvat myös Areenassa

Ettore Scola tarkasteli elokuvissaan yleensä jotain tiettyä historiallista ajanjaksoa tai yhteiskunnan osa-aluetta huolellisesti valikoidun mutta elävästi kuvatun ihmisryhmän kautta. Musiikkielokuva Tanssit kertoi Ranskan 1900-luvun historian ja kulttuurin muutokset yhden tanssipaikan kautta. Mehän rakastimme toisiamme niin paljon kuvasi kolmen päähenkilön kautta kolmea vuosikymmentä Italian sodanjälkeisessä historiassa ja elokuvataiteessa. Hyvää yötä, majesteetti avasi Ranskan vallankumouksen aatteita ja historiaa postivaunujen matkustajajoukon kautta.

Lämmin ja ymmärtävä, hauska mutta myös säälimätön ihmiskuvaus sekä taitava näyttelijäohjaus tekivät Scolan elokuvista eläviä ja välttivät useimmiten hänen lähestymistapaansa liittyvät vaarat, kuten kuivakkaan akateemisuuden.

Vaikka Scola ohjasi nelisenkymmentä elokuvaa suunnilleen yhtä monen vuoden aikana, hänen keskeisin tuotantonsa ajoittui reilun kymmenen vuoden mittaiselle ajanjaksolle 1974–1987. Niinpä hänen maineensa ja arvostuksensa eivät ole ehkä aina olleet saavutusten veroisia. Mutta niinpä esimerkiksi Peter von Bagh valitsi juuri Scolan mestariteoksen Mehän rakastimme toisiamme niin paljon Elämää suurempien elokuvien joukkoon, sinne Chinatownin, Peilin ja Taksikuskin lomaan.

On siis aika esitellä myös uudemmille elokuvapolville tämän elokuvataiteilijan perintöä ja palauttaa samalla ehkä myös muistoja hänen vanhemmille ihailijoilleen eli scolastikoille.

Ettore Scolan elokuvat Teemalla:

6.12 + 30 vrk Areenassa
Tanssit (S)
Ettore Scolan sanaton tanssielokuva seuraa viiden vuosikymmenen historiaa yhden tanssisalin tapahtumien kautta. Tanssijat pysyvät samoina vaikka tanssit, vaatteet, aatteet, musiikki ja tavat muuttuvat. (Le bal, Ranska/Italia 1983)

13.12 + 30 vrk Areenassa
Rumat, likaiset ja ilkeät (16)
Ettore Scolan ohjaama tragikoominen ja irvokaskin elokuva perheestä, joka elää neljän sukupolven voimin kurjassa hökkelikylässä suurkaupungin laitamilla, suunnitellen toistensa ryöväämistä tai jopa murhaamista. (Brutti, sporchi e cattivi, Italia 1976)

15.12 + 30 vrk Areenassa
Mehän rakastimme toisiamme niin paljon (S)
Ettore Scolan mestariteos kertoo kolmesta italialaismiehestä, jotka ystävystyvät vuonna 1944 taistellessaan vastarintaliikkeessä. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä nämä idealistit ajautuvat eri suuntiin ja elämänkohtaloihin, kuten Italia itse. N: Nino Manfredi, Vittorio Gassman, Stefania Sandrelli. (C'eravamo tanto amati, Italia 1974)

20.12 + 30 vrk Areenassa
Terassi (12)
Roomalaisella terassilla joukko taiteilijoita ja kulttuuriälykköjä nauttii viinistä ja ruoasta, mutta herkuttelun keskellä elämän, ajatusten ja aatteiden tyhjyys alkaa paljastua. Pääosissa Vittorio Gassman, Marcello Mastroianni, Ugo Tognazzi, Jean-Louis Trintignant ja Stefania Sandrelli. Ohjaus Ettore Scola. (La terrazza, Italia 1980)

27.12 + 14 päivää Areenassa
Hyvää yötä, majesteetti (12)
Ranskan vallankumouksen aikaan sijoittuva elokuva, jossa ryhmä matkustavaisia huomaa postivaunujensa kulkevan samaan suuntaan kuin pakomatkalle lähtenyt kuningasperhe. Pääosissa Jean-Louis Barrault, Marcello Mastroianni, Hanna Schygulla ja Harvey Keitel. Ohjaus Ettore Scola. (La nuit de Varennes, Ranska/Italia 1982)

  • Parasta sirkuksessa on kaikki

    Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

    “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema