Hyppää pääsisältöön

Ettore Scolan mestariteos Mehän rakastimme toisiamme niin paljon kertoo sodanjälkeisestä Italiasta

Kolme miestä "kippistää" haarukoilla ilmaan.
Kolme ystävystä. Kolme miestä "kippistää" haarukoilla ilmaan. elokuvat,Mehän rakastimme toisiamme niin paljon,Ettore Scola,Teemalauantai

"Halusimme muuttaa maailman, mutta se muutti meidät."

Ettore Scolan elokuvien sarjassa ohjaajan läpimurtoelokuva Mehän rakastimme toisiamme niin paljon nähdään poikkeuksellisesti kirjailija Kjell Westölle omistetussa Teemalauantaissa. Se on Westön suosikkielokuva, jonka kirjailija itse esittelee.

Mehän rakastimme toisiamme niin paljon seuraa kolmen ystävän vaiheita 30 vuoden aikana piirtäen heidän kauttaan kuvaa sodanjälkeisestä Italiasta. Gianni, Nicola ja Antonio ovat taistelleet yhdessä saksalaisia vastaan ja vannovat sodan päättyessä ikuista ystävyyttä.

Rauhan aikana he ajautuvat kuitenkin eri suuntiin ja kohtaavat toisiaan enää satunnaisesti. Haaveilevasta rehtori Nicolasta tulee elokuvakriitikko, lakimies Gianni vaurastuu, kun taas proletaari Antonio uurastaa sairaalan köyhänä apuhoitajana.

Ystävykset aseineen vuorilla sodan aikana elokuvassa Mehän rakastimme toisiamme niin paljon
Ystävyyden alku. Ystävykset aseineen vuorilla sodan aikana elokuvassa Mehän rakastimme toisiamme niin paljon Mehän rakastimme toisiamme niin paljon,Ettore Scola,teeman elokuvat
Kuva elokuvasta Mehän rakastimme toisiamme niin paljon (1974).
Tarina on saanut värit. Kuva elokuvasta Mehän rakastimme toisiamme niin paljon (1974). Mehän rakastimme toisiamme niin paljon,Ettore Scola,Teemalauantai

Nämä kolme erilaista idealistia – intellektuelli, opportunisti ja radikaali – rakastuvat samaan naiseen, näyttelijän urasta unelmoivaan Lucianaan. He kaikki saavat kuitenkin pettyä unelmissaan – "halusimme muuttaa maailman, mutta se muutti meidät."

Hauska, rikas ja monitasoinen elokuva tarkastelee Italian menneisyyttä poliittisella, yhteiskunnallisella ja henkilökohtaisella tasolla, mutta myös elokuvahistorian kautta. Ettore Scolan kerrontatyyli etenee Rossellinin sota-ajan kuvauksista Polkupyörävarkaan realismiin, Milanon ihmeen koomisen magian kautta Fellinin Ihanaan elämään ja Antonionin 1960-luvun vieraantumiskuvauksiin.

Päähenkilöitään elokuva tarkastelee aina lämpimästi ja ymmärtäen, kohtelipa se heitä milloin tunteikkaasti, farssimaisen huvittuneesti tai julman säälimättömästi.

Kaikista historiallisista ulottuvuuksistaan huolimatta Mehän rakastimme toisiamme niin paljon on ehkä sittenkin elokuva ystävyydestä ja elämän monimutkaisuudesta – menköön Italia susille, kunhan rakkaus ja ystävyys säilyvät.

  • Mehän rakastimme toisiamme niin paljon (C'eravamo tanti amati), Italia 1974. Ohjaus Ettore Scola. Pääosissa Stefania Sandrelli, Vittorio Gassman, Nino Manfredi, Stefano Satta Flores, Aldo Fabrizi, Giovanna Ralli. Areenassa 30 päivää.

Kjell Westö ja Ettore Scola

"Tämä elokuva on vaikuttanut omaan tapaani kertoa tarinoita, hyvinkin syvästi."

Kirjailija Kjell Westö esittelee omassa teemaillassaan yhden lempielokuvansa. Se on vuosikymmenien läpi kulkeva, eeppistä kerrontaa ja arjen ihmiskohtaloita yhdistävä, neorealismille kauniisti kunniaa tekevä Mehän rakastimme toisiamme niin paljon.

Ettore Scolan ohjaaman elokuvan yhteydet omiin tarinoihin on helppo nähdä jälkeenpäin, sanoo Westö.

Mehän rakastimme toisiamme niin paljon esitetään Teemalla 15.12.2018 kello 22. Elokuvan esittelee Kjell Westö.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa