Hyppää pääsisältöön

Heli Vaaranen: Kumppania ei pitäisi painostaa elämän suurissa kysymyksissä

Painostus parisuhteessa voi johtaa todella ikävään lopputulokseen, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen. Pyysimme Vaarasta katsomaan eräästä erosta kertovan lyhytelokuvan Ei se siitä, joka perustuu tositarinaan. Lue millaisia ajatuksia tarina Vaarasessa herätti ja katso video. Oletko samaa mieltä?

Salla on suhteessa miehen kanssa, joka haluaa lapsen. Alussa mies on oikeasti kiinnostunut, rakastunut ja ottaa Sallaa huomioon, mutta sitten asiat muuttuvat. Miehen mielessä on vain lapsi, ja hän alkaa painostaa.

Sallan unelmat ovat toisaalla. Hän remppaa asuntoa ja heittää työkeikkaa. Naimisissa ollaan, kun kerran appiukon rahoilla asuntokin saatiin, mutta mies ei taivu samoihin tavoitteisiin. Mies pelaa videopelejä ja haluaa lasta, haluaa vain, ja nostaa lapsenteon puheeksi outoina hetkinä.

Parisuhde on se paikka, jossa unelmia toteutetaan. Mutta tässä suhteessa unelmat eivät ole samat. Salla ei halua äidiksi eikä koe asiaan mitään valmiutta, saati hinkua. Mutta miehellä on oikeus omaan unelmaansa, tietenkin. Pari ei saa kunnolla keskusteltua aiheesta. Se, että kesken petipuuhien mies alkaa inttää munasolun kypsytyksestä, ei nosta naisen intoa kattoon. Pari välttelee totuuden katsomista silmiin. Yksi vetäytyy ja toinen alkaa toimia omin päin.

Mielestäni suurissa elämän kysymyksissä yhden ei pitäisi painostaa toista.

Niinpä sitten sattuu niin, että vaimo tulee töistä ja eteisen lattialla ovat vaimon parhaan kaverin lenkkarit. Alusvaatevana johtaa makuuhuoneeseen ja omaan aviovuoteeseen.

Lisääntymisvietti saa miehessä aikaan halun tunnustella lähipiirin hedelmällistä maaperää. Katsella omaa makuukammaria pidemmälle. Yhtäältä tämä on miehen puolelta hyvin ymmärrettävää. Lisääntymisvietti selittää paljon ihmisen irrationaalisesta käyttäytymisestä. Toisaalta tämä on vaimon kannalta niin surkeaa; eihän kukaan aviopuoliso halua tällaista syytä erolleen. Asian olisi voinut hoitaa järkevämmin.

Miehen olisi pitänyt pysähtyä oikeasti ajattelemaan tilannettaan. Hänen olisi pitänyt kohdata totuus: että hän voi joko pitää tämän avioliiton ja luopua lapsihaaveestaan, tai luopua tästä vaimosta ja toteuttaa lapsihaave jonkun toisen kanssa. Pettämiseen perustuva ero on katkeraa myrkkyä.

Mielestäni suurissa elämän kysymyksissä yhden ei pitäisi painostaa toista. Painostus voi johtaa todella ikävään lopputulokseen. Jos yksi ei halua lasta ja toinen painaa päälle, painostetulla on aina kortti hihassaan: – ”Sinä halusit tätä!” tai – ”Minä en ollut lainkaan valmis”! Jäljelle jää katkeruus, kauna ja syyttely.

Kutsun suunnitelmista vapaata suhdetta kelluvaksi suhteeksi.

On mukavampaa elää perhe-elämää ihmisen kanssa, joka myös pitää perhe-elämästä ja haluaa sitä. On ihanaa tulla äidiksi kun kaipaa lasta, ja upeaa tulla isäksi kun haluaa tulla vanhemmaksi joka hoitaa, välittää ja huolehtii.

Ihan itsestään lapsia ei tule. Ilman suunnitelmaa yleensäkään mitään ei tapahdu eikä mikään etene. Ilman selkeää suuntaa ja konkreettisia aikarajoja ei synny liikettä eteenpäin. Kutsun suunnitelmista vapaata suhdetta kelluvaksi suhteeksi.

Siispä: älä painosta, vaan ota selvää, mitä toinen oikeasti haluaa ja tee omat valintasi sen pohjalta. Ota vastuu haaveistasi ja niiden toteuttamisesta.

Kolumnin kirjoittaja Heli Vaaranen on Väestöliiton psykoterapeutti, jonka erikoisalaa ovat parisuhdeterapia ja eroneuvonta. Lyhytelokuva on osa Ylen Meidän pitää puhua -draamasarjaa, joka perustuu tositarinoihin eroista. Katso myös muut osat Yle Areenasta.

Keskustele