Hyppää pääsisältöön

Heli Vaaranen: Kun intohimo hallitsee, ei mikään muu merkitse mitään

Ihastuminen ja rakastuminen eivät perustu järkeen vaan hallitsemattomiin tunteisiin, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen kolumnissaan. Pyysimme Vaarasta katsomaan eräästä erosta kertovan lyhytelokuvan Se ei puhu mulle enää koskaan, joka perustuu tositarinaan. Lue millaisia ajatuksia tarina Vaarasessa herätti ja katso video. Oletko samaa mieltä?

Varmin tapa pilata ero? Tässä muutamia vinkkejä:

– juonitella puolison selän takana
– sotkea lapsesi eroon
– esitellä koti, lapset ja luottokaveri uudelle ihastuksellesi ennen kuin puolisosi tietää
– sekoittaa perheen perinteinen sukulaisreissu uskottomuuteen
– valehdella missä olet lomasi aikana
– hoidattaa lastasi uudella ihastuksellasi
– ilmoittaa erosta tekstiviestillä
– vaarantaa itsesi, lapsesi ja muiden turvallisuus tekstaamalla autossa

Ihastumisen ja rakastumisen tunteet eivät perustu järkeen vaan hallitsemattomiin tunteisiin. Katsoja joutuu kiemurtelemaan oikein tosissaan, kun Satu, elokuvan tarinan kertoja, tekstaa autossa. Hänestä näkee, että nyt hallitsee intohimo. Matkan kulkua määrää seksuaalinen, hengästyttävä vire. Satu on epätoivoinen, kun hän ei voi olla ihastuksensa kanssa juuri nyt. Kumpikin on seksuaalisen kiihkonsa huipulla erillään ollessaan – tähän kykenevät vain vastarakastuneet. Kumpikin on toinen toisilleen se ainoa lumoava ihminen, jonka enää koskaan haluaa tuntea. Kumpikin pässinpää on keksinyt, että juuri nyt, ja vain nyt on kohtalon hetki.

Kumpi kertoo ensimmäisenä puolisolleen? Ellei Satu lapsineen ole sitä ennen ajanut kallioleikkaukseen?

Rakastumisen tunteet perustuvat vietteihin ja primitiivisiin tarpeisiin liittää itsensä fyysisesti ja psyykkisesti intohimoa herättävään ihmiseen. Näiden tunteiden vallassa oleva ihminen voi kokea syvää masennusta ellei pysty olemaan kosketuksissa rakastettuun. On tavallista idolisoida ihastusta, ihailla häntä yli kaikkien muiden. On tavallista kokea, että vain hänen kanssaan voi jatkaa elämää. Vain hänen kanssaan voi olla aidosti läheinen, eli ei enää koskaan yksin.

Kumpikin on seksuaalisen kiihkonsa huipulla erillään ollessaan – tähän kykenevät vain vastarakastuneet.

Kaikki tämä on normaalia ja kuuluu lisääntymisprosessin syntyvaiheisiin. Mutta kun on kuitenkin olemassa se parisuhdekumppani, ja hänen kanssaan tehty lapsi. Tästä alkavat ongelmat.

Sitoutunut parisuhde on lupaus seksuaalisesta eksklusiivisuudesta. Se tarkoittaa, että kukaan ulkopuolinen ihminen ei voi kajota sitoutuneisiin kumppaneihin, heidän seksuaalisuuteensa tai heidän resursseihinsa. Heidän huomioonsa, aikaansa, lahjoihinsa tai lisääntymiseensä. Ihastuminen parisuhteen ulkopuoliseen ihmiseen merkitsee näiden sanallisten ja sanattomien sopimusten yksipuolista purkua. Se sattuu.

Sadun miehen reaktio, ’Mä en puhu sulle enää koskaan’, on oikeastaan aika tavallinen miehen vastaus suureen järkytykseen ja pettymykseen, kun puoliso on jättämässä. Tällä tavalla mies yrittää minimoida sen, miten paljon häneen sattuu. Hän yrittää välttää konfliktin.

Sitoutunut parisuhde on lupaus seksuaalisesta eksklusiivisuudesta.

Monia isiä päivittäinen erossa olo lapsesta pelottaa ja kauhistuttaa, joten he ovat valmiita ja halukkaita pitämään yllä mitä kurjimpiakin parisuhteita saadakseen herätä aamuisin samasta kodista lapsen kanssa. Monia isiä pelottaa huoltajuuden menettäminen, lapsen äidin muutto paikkakunnalta lapsen kanssa ja tapaamisten vaikeuttaminen. Myös pelko siitä, että vieras mies asettuu isäksi hänen paikalleen on hyvin suuri monella eroavalla miehellä.

On myös isiä, jotka eivät kykene käsittelemään eroon liittyvää tuskaa, ja he valitsevat sen, etteivät enää koskaan tapaa exää eivätkä edes omaa lastaan. On miehiä, joille on käsittämätön asia ajatella olevansa onnellinen pienperhe lapsen kanssa tai sinkkuisä – ajatukset uudesta elämästä ilman puolisoa vain sotivat liikaa vanhoja ydinperheen mielikuvia vastaan. Silloin joidenkin vaihtoehto on vetäytyä kerralla, kokonaan tai vähitellen entisen vaimon ja lapsen elämästä.

Kolumnin kirjoittaja Heli Vaaranen on Väestöliiton psykoterapeutti, jonka erikoisalaa ovat parisuhdeterapia ja eroneuvonta. Lyhytelokuva on osa Ylen Meidän pitää puhua -draamasarjaa, joka perustuu tositarinoihin eroista. Katso myös muut osat Yle Areenasta.

Kommentit