Hyppää pääsisältöön

Heli Vaaranen: Parisuhde ei pelastu yrittämällä

Toimimaton parisuhde pysäyttää, jähmettää ja vie ihmiseltä kaiken uskon itseensä, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen kolumnissaan. Pyysimme Vaarasta katsomaan eräästä erosta kertovan lyhytelokuvan Rakasta mua, joka perustuu tositarinaan. Lue millaisia ajatuksia tarina Vaarasessa herätti ja katso video. Oletko samaa mieltä?

Parisuhde ei pelastu yrittämällä. Se ei pelastu sillä, että muutat itsesi toisenlaiseksi tai tukahdutat omat toiveesi. Parisuhde ei pelastu, mutta se pitkittyy. Parisuhdetta voi pitkittää näillä keinoilla vuosikausia. Joskus vuosikymmeniä.

Millainen olo luulet ihmisellä olevan, kun hän suhteensa nimissä

– ei toteuta itseään
– ei puhu vapaasti haaveistaan
– ei voi hyvin omassa kodissaan eikä omassa elämässään

Parisuhde ei pelastu yrittämällä.

Tavallisesti sellaisessa tekohengitetyssä liitossa ihminen keskittyy pakenemiseen. Pakenee harrastuksiin, televisioon, kirjoihin tai roolinsa mukaisiin kotipuuhiin. On töissä niin pitkiä päiviä kuin voi ja nukkuu niin pitkään kuin voi, sillä elämällä ei ole mitään annettavaa.

Samaan aikaan paisuu molempien suhteelle antama uhri.

– Olen uhrannut vuosia!
– Minä olen uhrannut työtä, jota vihaan!
– Olen tehnyt kaikkeni sinun eteesi.
– Niin minäkin sinun eteesi! Ja meidän eteen!

Miksi sitten kaikkien näiden uhrausten jälkkeen kumpikin seisoo yhä samoissa lähtökuopisssa? Siksi että toimimaton suhde on jarru. Se pysäyttää, jähmettää ja vie ihmiseltä kaiken uskon itseensä. Jos mietit, millainen olisi ihmiskone, vastaus on tässä: Ihminen joka toimii ja suorittaa ja turruttaa tunteensa toimimattomassa suhteessa.

Jossakin vaiheessa sitten tulee päätös. Tulee viimeinen lähdön hetki ja viimeinen pisara. Joskus se viimeinen pisara tarvitsee pienen sysäyksen. Elokuvan tarinassa Sannan sysäys on hullu naapuri tai se viimeinen moottoriremontti.

’Nyt riitti’ on hyvä tunne. Se on selkeä, vahva ja voimakas tunne. Se on tunne, joka kokoaa kaikki itsetunnon rippeet yhteen lauseeseen: – ’Nyt riitti’.

Helsingissä, Kaisaniemessä, Varsapuistoa vastapäätä paistoi ohikulkijoiden silmiin vuosikausia graffiti: "Tältäkin jalustalta nainen otti ja lähti." Bussit kulkivat graffitin ohi aamuin illoin ja kuljettivat väsyneitä työmatkalaisia. Sitä graffitia katseli moni nainen, joka sai siitä voimaa ja lähti. Sitä graffitia katseli myös moni nainen joka ei kyennyt lähtemään, vaikka tajusi oman vankilansa.

Tässä jaksossa olen jotenkin hämmästynyt, kun Sanna kykenee lähtemään. Ja lähtee ihan itse, ilman ponnahduslautaa tai laastarimiestä. Hieno nainen. Jokainen lähtijä on kuullut korvissaan sanat:

– Et ole oma itsesi
– Mennään pariterapiaan (kuusi vuotta liian myöhään)
– Sä tarvitset hoitoa

Ja finaali: – Mä teen mitä vaan että jäät.

Kolumnin kirjoittaja Heli Vaaranen on Väestöliiton psykoterapeutti, jonka erikoisalaa ovat parisuhdeterapia ja eroneuvonta. Lyhytelokuva on osa Ylen Meidän pitää puhua -draamasarjaa, joka perustuu tositarinoihin eroista. Katso myös muut osat Yle Areenasta.

Kommentit