Hyppää pääsisältöön

Irvokas satiiri ruoppaa ihmisyyden pohjamutia – Rumat, likaiset ja ilkeät on nimensä mukainen elokuva

Nino Manfredi rypee elokuvassa Rumat, likaiset ja ilkeät
Nino Manfredi rypee Nino Manfredi rypee elokuvassa Rumat, likaiset ja ilkeät Ettore Scola,Brutti, sporchi e cattivi,teeman elokuvat

Ettore Scolan elokuvassa köyhyys ei tuo hyveellisyyden sädekehää vaan luo ahneutta ja väkivaltaa.
Teemalla torstaina 13.12. klo 21.00, Areenassa 30 päivää. Ettore Scola Kino Klassikossa joulukuussa

Kuten nimikin kertoo, Ettore Scolan Rumat, likaiset ja ilkeät on musta komedia ja irvokas satiiri ihmisyyden raadollisista pohjamudista. Se kertoo köyhästä italialaisesta suurperheestä, joka asuu kaatopaikan liepeillä sijaitsevassa hökkelikylässä monien muiden huono-osaisten tavoin.

Läpi elokuvahistorian äärimmäinen köyhyys on usein kuvattu oudon romantisoidussa ja ihanteellisessa valossa. Kun ihmisillä ei ole enää mitään muutakaan jäljellä, on heille haluttu antaa sentään ajatusten ja sydämen puhtaus, ja osoittaa, kuinka köyhyys jalostaa ihmistä ja saa hänet ymmärtämään muita ja puolustamaan heikkoja, kun taas varakkuus tekee ihmisistä pahoja riistäjiä.

Slummin väkeä auton lavalla elokuvassa Rumat, likaiset ja ilkeät
Hökkelikylän väkeä Slummin väkeä auton lavalla elokuvassa Rumat, likaiset ja ilkeät Brutti, sporchi e cattivi,Ettore Scola,teeman elokuvat

Tämä kuulostaa etuoikeutettujen näkemykseltä. Köyhillä on kurjaa mutta he ovat sentään parempia ihmisiä. Tavallaan heillä on siis asiat itse asiassa paremmin kuin meillä, joten voimme paremmalla omatunnolla jatkaa heidän unohtamistaan.

Scola ei ole mennyt tähän halpaan. Hänen slummiväestönsä on menettänyt lähes kaiken hyvyytensä, eikä muutosta tai pelastusta löydy edes loppukuvista. Hurja ja kyyninen huumori vain lisää elokuvan lohduttomuutta.

Perhettä johtava patriarkka piilottelee sokeutuneesta silmästään saamiaan vakuutusrahoja ja puolustaa niitä ase kädessä sen sijaan että käyttäisi niitä perheensä hyväksi. Hän käy surutta ja kovakouraisesti käsiksi vaimoonsa, poikiinsa ja heidän naisiinsa. Muut perheenjäsenet kerjäävät, naivat ja varastavat minkä ehtivät, ja pienimmät lapset suljetaan päiväksi valtavaan häkkiin, ehkäpä omaksi turvakseen

Rumien, likaisten ja ilkeiden maailmassa köyhyys ei luo sädekehää vaan ahneutta, väkivaltaa ja kataluutta. Selviytymistaistelu niin kaupungissa kuin perheen sisällä on vienyt heiltä kaikki muut arvot eikä mikään tunnu heitä enää edes hetkauttavan.

Mutta yhä edelleen ja kaikkine vikoineen, ihmisiä hekin ovat. Heidän olosuhteensa ja köyhyys itse eivät vain tuota mitään hyvää.

Scola sai elokuvasta parhaan ohjauksen palkinnon Cannesin festivaaleilla.

 • Rumat, likaiset ja ilkeät (Brutti, sporchi e cattivi), Italia 1976. O: Ettore Scola. N: Nino Manfredi, Marcella Michelangeli, Marcella Battisti, Francesco Crescimone, Silvia Ferluga
 • Kohti palkintogaalaa – Oscar-voittajia Teemalla

  Neljä voittajaa ja yksi ehdokas virittävät Oscar-tunnelmaan.

  Teemalla valmistaudutaan vuoden 2019 Oscar-gaalaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia 1940-luvulta 2010-luvulle. Torstaista lauantaihin 21.–23.2. To 21.2. Kaksoiselämää Teema klo 21.00, Areenassa 7 päivää Kino Klassikon Oscar-viikon elokuva on George Cukorin ohjaama, vuonna 1947 valmistunut noir-jännäri Kaksoiselämää.

 • Kaksoiselämää on film noir -klassikko murhanhimoisesta mustasukkaisuudesta

  Kahden Oscarin jännärissä näyttelijä tulee hulluksi.

  Pääosa-Oscarin vei vuonna 1948 Ronald Colman roolistaan jännärissä, jossa näyttelijä esittää Othelloa ja samastuu liikaa mustasukkaiseen roolihahmoonsa. Miklós Rózsa palkittiin Oscarilla musiikista. Oscar-viikon Kino Klassikko torstaina 21.2.2019 klo 21.00.

Yle Teema