Hyppää pääsisältöön

Julma maa – puhutteleva dokumentti 1918 sisällissodasta

Vihapuhe ja pelko saivat suomalaiset surmaamaan toisiaan sisällissodassa. Dokumentti käsittelee sadan vuoden takaisin tapahtumia.
Pojat etsivät säilykepurkkeja Turun kasarmin raunioista Helsingin valtauksen jälkeen. Kasarmi sijaitsi nykyisen Lasipalatsin kohdalla Helsingin keskustassa. Vihapuhe ja pelko saivat suomalaiset surmaamaan toisiaan sisällissodassa. Dokumentti käsittelee sadan vuoden takaisin tapahtumia. Yle TV1,Julma maa

TV1 torstaina 6.12.2018 klo 9.05 - 10.05, Areenassa

Suomen sisällissota oli poikkeuksellisen raaka. Se oli sota, jonka kaikista uhreista vain neljännes oli taisteluissa kaatuneita. Aseettomana ammuttuja, teloitettuja oli enemmän. Sota kesti vain muutaman kuukauden, mutta tappaminen paljon kauemmin.

Vihapuhe ja pelko saivat suomalaiset surmaamaan toisiaan

Toimittaja Esko Varhon dokumentti Julma maa (12) kuvaa kiihtyvän väkivallan kierrettä, johon Suomi vuonna 1918 syöksyi. Dokumentti kertoo kuinka vihapuhe, pelko ja liioitellut tarinat vastustajien tekemistä veritöistä saivat aivan tavalliset suomalaiset surmaamaan toisiaan.

Dokumentissa sodan kokeneiden ihmisten ääni nousee vahvasti esiin sadan vuoden takaa päiväkirjoista, kirjeistä sekä vanhoilta ääninauhoilta. Ohjelmassa kuullaan sodan jalkoihin päätyneiden koskettavia tarinoita rintaman molemmin puolin. Dokumentti kertoo myös kammottavista tapahtumista kaukana päärintamista, hätkähdyttävistä ja nykyisin vähän tunnetuista veriteosta, jotka omalta osaltaan muokkasivat vuoden 1918 ilmapiiriä.

Vihapuhe ja pelko saivat suomalaiset surmaamaan toisiaan sisällissodassa. Dokumentti käsittelee sadan vuoden takaisin tapahtumia.
Helmikuiset tapahtumat Varkaudessa laukaisivat sisällissodan lopullisen kostonkierteen. Vihapuhe ja pelko saivat suomalaiset surmaamaan toisiaan sisällissodassa. Dokumentti käsittelee sadan vuoden takaisin tapahtumia. Yle TV1,Julma maa

Harvoin nähtyjä kuvia 1918 tapahtumista

Varhon mukaan dokumentin kuvamaailma on poikkeuksellinen ja karu, "Se sisältää harvoin nähtyjä ja paikoin järkyttäviä valokuvia vuoden 1918 tapahtumista."

Dokumentin tekijäkaarti on osin samaa kuin Ylellä esitetyssä palkitussa sarjassa Kun Suomesta tuli Suomi. Varho johdattelee tällä kertaa katsojan sisällissodan tragedian ja ihmisten kokemusten äärelle.

Ohjelmaa on kuvattu lukuisilla paikkakunnilla, myös sellaisilla joilla ei edes taisteltu, mutta joiden julmat tapahtumat muokkasivat silti syvästi vuoden 1918 maailmaa.

Tuotanto: Ylen Ajankohtaistoimitus, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran syyskuussa 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.