Hyppää pääsisältöön

Klip-klop, klip-klop – Histamiinin joulukalenteri on pop!

Rämäkkä (näyttelijä Harri Hyttinen, noita-akka Anelma-Unelma ja Histamiini-hevonen aterioivat.
Histamiinin joulukalenterissa tallitonttu Rämäkkä, Histamiini-hevonen ja noita Unelma Anelma. Rämäkkä (näyttelijä Harri Hyttinen, noita-akka Anelma-Unelma ja Histamiini-hevonen aterioivat. Kuva: Leif Öster/Yle Histamiini (hahmo)

Histamiinin joulukalenteri (1980) kertoo Histamiini-hevosen, tallitonttu Rämäkän ja noitaneiti Anelma Unelman joulunodotuksesta. Joulukuu ei ole tälle porukalle se kaikista helpoin – hurrikaani on vienyt Anelma Unelman kodin ja hänen lentopannunsa on epäkunnossa. Entä minne valo katoaa ja miten ihmeessä Rämäkkä saisi muistinsa takaisin?

Histamiinin joulukalenterin jaksot Yle Areenassa

Mikä on, mikä on tämä veikeä aika?
Miten ois, miten ois pieni joulun taika?

TV1:n Lasten ja nuorten toimituksen tuottama Histamiinin ensimmäinen joulukalenteri esitettiin joulukuussa vuonna 1980. Sen päähahmo, marionettihevonen Histamiini, on ystävällinen, utelias ja puujalkavitsejä laukova turpaveikko, joka on auttamattoman allerginen heinälle. Histamiinia laulattaa usein ja välillä tämä laittaa tanssiksi kaviot kopisten.

Histamiinin joulukalenteri (1980) on 24-osainen tv-sarja, jossa Histamiini ja tallitonttu Rämäkkä joutuvat jo heti ensimmäisessä luukussa suurien asioiden keskelle, kun tallin katosta tupsahtaa noitaneiti Anelma Unelma.

Satoja vuosia vanha oleva noitaneiti on ymmällään. Hänen lentopannunsa on rikki. Myös joka päivä enemmän kadoksissa oleva valo huolettaa Anelma Unelmaa. Ratkaisua on lähdettävä etsimään noitaneuvostoa myöden.

Joulukalenterin aikana noitaneiti sinkoilee asioillaan ja taikoo pöydän koreaksi. Hänen unenlahjansa ja ruokahalunsa saavat Histamiinin ja Rämäkän paikoin hyvinkin huvittuneeksi.

Anelma Unelma! Kuule, taio tuo Rämäkkä vähän ystävällisemmäksi!― Histamiini

Kolmantena hahmona joulukalenterissa nähdään kokoaan muuttava, ahkera tallitonttu Rämäkkä, joka yrittää palautella muistiaan. Hän on ärtynyt milloin mistäkin, mutta kovan kuoren alla sykkiin lämmin sydän ja sankarin sielu. Onko se joulun taika, joka saa Rämäkän sydämen pehmeämmäksi?

Jokaisen jakson aikana tutustutaan uuteen eläinystävään – Histamiinilla kun ei voi koskaan olla liikaa ystäviä! Ystäväjahdin lisäksi vietetään muun muassa Histamiinin tupaantulijaisia ja Anelma Unelman lettukestejä. Loppua kohden tapahtumat muuttuvat niin jännittäviksi, että Histamiinin harja kihartuu sen voimasta.

Histamiinin joulukalenterin rooleissa nähdään ja kuullaan Matti Ranin (Histamiini), Harri Hyttinen (tallitonttu Rämäkkä) sekä Pirkko Aarnio (noitaneiti Anelma Unelma). Sarjan käsikirjoittajana toimi Raili Mikkanen ja ohjaajana Irja Ranin. Mainioista musiikeista vastasi Heikki Laurila.

Pyh! Kaikenmaailman tohinaa ja höpinää ja sitten se on ohi ja sillä siisti!― Rämäkän mielipide joulusta.

Katso kaikki jaksot nyt Areenasta.

Histamiini ja Rämäkkä (Harri Hyttinen) Histamiinin joulukalenteri -ohjelmassa 1980
Histamiini ja Rämäkkä (Harri Hyttinen) Histamiini ja Rämäkkä (Harri Hyttinen) Histamiinin joulukalenteri -ohjelmassa 1980 Kuva: Leif Öster / Yle Histamiini (hahmo),joulukalenteri (tv),marionetit

Tallitonttu Rämäkkä (Harri Hyttinen), Noita-akka Anelma-Unelma ja Histamiini Histamiinin joulukalenteri -ohjelmassa 1980
Tallitonttu Rämäkkä (Harri Hyttinen), Noitaneiti Anelma Unelma ja Histamiini Tallitonttu Rämäkkä (Harri Hyttinen), Noita-akka Anelma-Unelma ja Histamiini Histamiinin joulukalenteri -ohjelmassa 1980 Histamiini (hahmo),joulukalenteri (tv),marionetit

Histamiini-nukke kuvattuna ulkona puun juurella.
Histamiini-nukke kuvattuna ulkona puun juurella Histamiini-nukke kuvattuna ulkona puun juurella. Kuva: Leif Öster / Yle Histamiini (hahmo),marionetit

Näyttelijät Matti Ranin ja Harri Hyttinen, etualalla Histamiini-nukke
Näyttelijät Matti Ranin ja Harri Hyttinen, etualalla Histamiini-nukke Näyttelijät Matti Ranin ja Harri Hyttinen, etualalla Histamiini-nukke Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle Matti Ranin,Histamiini (hahmo),Harri Hyttinen

Histamiini pähkinänkuoressa

 • Histamiini on lastenkirjailija Raili Mikkasen luoma kuvitteellinen, pilkullinen hevonen.
 • Se on esiintynyt Ylen joulukalenterisarjoissa vuosina 1980 ja 1985.
 • Palkitun Irja Raninin (s.1930 – k.1995) ohjaamissa tv-ohjelmissa Histamiini ja muut hevoset toteutettiin marionettinukkeina.
 • Histamiinin ääntä esitti teatterineuvos Matti Ranin (s.1926 – k.2013).
 • Histamiinin tunnuslause on "Klip-klop, klip-klop, hevonen on pop!".
 • Histamiini on esiintynyt useissa kirjoissa vuodesta 1982 alkaen.
 • 10-osainen Histamiini ja merenneidon aarre -televisiosarja julkaistiin vuonna 1989.
Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto