Hyppää pääsisältöön

Klip-klop, klip-klop – Histamiinin joulukalenteri on pop!

Rämäkkä (näyttelijä Harri Hyttinen, noita-akka Anelma-Unelma ja Histamiini-hevonen aterioivat.
Histamiinin joulukalenterissa tallitonttu Rämäkkä, Histamiini-hevonen ja noita Unelma Anelma. Rämäkkä (näyttelijä Harri Hyttinen, noita-akka Anelma-Unelma ja Histamiini-hevonen aterioivat. Kuva: Leif Öster/Yle Histamiini (hahmo)

Histamiinin joulukalenteri (1980) kertoo Histamiini-hevosen, tallitonttu Rämäkän ja noitaneiti Anelma Unelman joulunodotuksesta. Joulukuu ei ole tälle porukalle se kaikista helpoin – hurrikaani on vienyt Anelma Unelman kodin ja hänen lentopannunsa on epäkunnossa. Entä minne valo katoaa ja miten ihmeessä Rämäkkä saisi muistinsa takaisin?

Histamiinin joulukalenterin jaksot Yle Areenassa

Mikä on, mikä on tämä veikeä aika?
Miten ois, miten ois pieni joulun taika?

TV1:n Lasten ja nuorten toimituksen tuottama Histamiinin ensimmäinen joulukalenteri esitettiin joulukuussa vuonna 1980. Sen päähahmo, marionettihevonen Histamiini, on ystävällinen, utelias ja puujalkavitsejä laukova turpaveikko, joka on auttamattoman allerginen heinälle. Histamiinia laulattaa usein ja välillä tämä laittaa tanssiksi kaviot kopisten.

Histamiinin joulukalenteri (1980) on 24-osainen tv-sarja, jossa Histamiini ja tallitonttu Rämäkkä joutuvat jo heti ensimmäisessä luukussa suurien asioiden keskelle, kun tallin katosta tupsahtaa noitaneiti Anelma Unelma.

Satoja vuosia vanha oleva noitaneiti on ymmällään. Hänen lentopannunsa on rikki. Myös joka päivä enemmän kadoksissa oleva valo huolettaa Anelma Unelmaa. Ratkaisua on lähdettävä etsimään noitaneuvostoa myöden.

Joulukalenterin aikana noitaneiti sinkoilee asioillaan ja taikoo pöydän koreaksi. Hänen unenlahjansa ja ruokahalunsa saavat Histamiinin ja Rämäkän paikoin hyvinkin huvittuneeksi.

Anelma Unelma! Kuule, taio tuo Rämäkkä vähän ystävällisemmäksi!― Histamiini

Kolmantena hahmona joulukalenterissa nähdään kokoaan muuttava, ahkera tallitonttu Rämäkkä, joka yrittää palautella muistiaan. Hän on ärtynyt milloin mistäkin, mutta kovan kuoren alla sykkiin lämmin sydän ja sankarin sielu. Onko se joulun taika, joka saa Rämäkän sydämen pehmeämmäksi?

Jokaisen jakson aikana tutustutaan uuteen eläinystävään – Histamiinilla kun ei voi koskaan olla liikaa ystäviä! Ystäväjahdin lisäksi vietetään muun muassa Histamiinin tupaantulijaisia ja Anelma Unelman lettukestejä. Loppua kohden tapahtumat muuttuvat niin jännittäviksi, että Histamiinin harja kihartuu sen voimasta.

Histamiinin joulukalenterin rooleissa nähdään ja kuullaan Matti Ranin (Histamiini), Harri Hyttinen (tallitonttu Rämäkkä) sekä Pirkko Aarnio (noitaneiti Anelma Unelma). Sarjan käsikirjoittajana toimi Raili Mikkanen ja ohjaajana Irja Ranin. Mainioista musiikeista vastasi Heikki Laurila.

Pyh! Kaikenmaailman tohinaa ja höpinää ja sitten se on ohi ja sillä siisti!― Rämäkän mielipide joulusta.

Katso kaikki jaksot nyt Areenasta.

Histamiini ja Rämäkkä (Harri Hyttinen) Histamiinin joulukalenteri -ohjelmassa 1980
Histamiini ja Rämäkkä (Harri Hyttinen) Histamiini ja Rämäkkä (Harri Hyttinen) Histamiinin joulukalenteri -ohjelmassa 1980 Kuva: Leif Öster / Yle Histamiini (hahmo),joulukalenteri (tv),marionetit

Tallitonttu Rämäkkä (Harri Hyttinen), Noita-akka Anelma-Unelma ja Histamiini Histamiinin joulukalenteri -ohjelmassa 1980
Tallitonttu Rämäkkä (Harri Hyttinen), Noitaneiti Anelma Unelma ja Histamiini Tallitonttu Rämäkkä (Harri Hyttinen), Noita-akka Anelma-Unelma ja Histamiini Histamiinin joulukalenteri -ohjelmassa 1980 Histamiini (hahmo),joulukalenteri (tv),marionetit

Histamiini-nukke kuvattuna ulkona puun juurella.
Histamiini-nukke kuvattuna ulkona puun juurella Histamiini-nukke kuvattuna ulkona puun juurella. Kuva: Leif Öster / Yle Histamiini (hahmo),marionetit

Näyttelijät Matti Ranin ja Harri Hyttinen, etualalla Histamiini-nukke
Näyttelijät Matti Ranin ja Harri Hyttinen, etualalla Histamiini-nukke Näyttelijät Matti Ranin ja Harri Hyttinen, etualalla Histamiini-nukke Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle Matti Ranin,Histamiini (hahmo),Harri Hyttinen

Histamiini pähkinänkuoressa

 • Histamiini on lastenkirjailija Raili Mikkasen luoma kuvitteellinen, pilkullinen hevonen.
 • Se on esiintynyt Ylen joulukalenterisarjoissa vuosina 1980 ja 1985.
 • Palkitun Irja Raninin (s.1930 – k.1995) ohjaamissa tv-ohjelmissa Histamiini ja muut hevoset toteutettiin marionettinukkeina.
 • Histamiinin ääntä esitti teatterineuvos Matti Ranin (s.1926 – k.2013).
 • Histamiinin tunnuslause on "Klip-klop, klip-klop, hevonen on pop!".
 • Histamiini on esiintynyt useissa kirjoissa vuodesta 1982 alkaen.
 • 10-osainen Histamiini ja merenneidon aarre -televisiosarja julkaistiin vuonna 1989.
Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto