Hyppää pääsisältöön

Tulen morsian – tositapahtumiin perustuva draamasarja Ahvenanmaan noitavainoista

Tositapahtumiin perustuvan Tulen morsian -elokuva kertoo Ahvenanmaan noitavainoista.
Nuoresta Annasta (Tuulia Eloranta) povataan kylän parantajan Valborgin (Kaija Pakarinen) työn jatkajaa. Tositapahtumiin perustuvan Tulen morsian -elokuva kertoo Ahvenanmaan noitavainoista. Kuva: Yle TV1,Tulen morsian,Kotikatsomo: Tulen morsian

TV1 sunnuntaisin 5. - 19.7.2020 klo 20.55 - 21.40, uusinta maanantaisin klo 22.05, Areenassa

Tositapahtumiin perustuva draamasarja Tulen morsian (12) kertoo rohkeasta ja omapäisestä Annasta (Tuulia Eloranta), joka asettuu uhmaamaan Ahvenanmaan uuden kihlakunnantuomari Nils Psilanderin (Magnus Krepper) aloittamia noitavainoja.

Kätilö Valpurin (Kaija Pakarinen) kasvattityttärenä Annasta koulutetaan kylän seuraavaa parantajaa. Anna valitsee kuitenkin piian pestin uuden kihlakunnantuomarin palveluksessa ja ajautuu tapahtumien keskipisteeseen.

Psilander on saanut tehtäväkseen puhdistaa saaren pakanallisista tavoista ja mustasta magiasta lopullisesti. Myrskyn silmään joutuu Valpurin lisäksi Anna.

Tarina nuoren naisen intohimoisesta rakkaudesta, petoksesta ja sovituksesta Ahvenanmaan noitavainojen aikana.
Nuori Anna (Tuulia Eloranta) rakastuu naimisissa olevaan Eliakseen (Lauri Tanskanen). Tarina nuoren naisen intohimoisesta rakkaudesta, petoksesta ja sovituksesta Ahvenanmaan noitavainojen aikana. Kuva: Yle TV1,Tulen morsian,Kotikatsomo: Tulen morsian

Nuorella Annalla on palava halu löytää tosi rakkaus. Hän päättää rakastua naimisissa olevaan Eliakseen (Lauri Tanskanen), mutta miehen intohimo sammuu nopeasti.

Yksin jätettynä mustasukkainen Anna ilmiantaa Eliaksen vaimon, Rakelin (Elin Petersdottir), noitana. Kaikkiaan 16 naista vangitaan Kastelholman linnaan epäiltynä noituudesta ja liitosta paholaisen kanssa, heidän joukossaan Annan ilmiantama Rakel. Tästä alkaa Annan yksinäinen taistelu hirveän tekonsa sovittamiseksi.

Saara Cantell ohjaaman kolmiosaisen draamasarjan muissa rooleissa näyttelevät Antti Reini, Claes Malmberg, Pirkko Hämäläinen, Maria Sid, Johanna af Schultén ja Julia Korander.

Tarina nuoren naisen intohimoisesta rakkaudesta, petoksesta ja sovituksesta Ahvenanmaan noitavainojen aikana.
Anna Eriksdotter (Tuulia Eloranta) asettuu uhmaamaan tuomari Psilanderin (Magnus Krepper) aloittamaa noitavainoa. Tarina nuoren naisen intohimoisesta rakkaudesta, petoksesta ja sovituksesta Ahvenanmaan noitavainojen aikana. Kuva: Yle TV1,Tulen morsian,Kotikatsomo: Tulen morsian

Koko Skandinaviaan levinnyt järjestelmällinen noitavaino 1660-luvulla oli ankaraa Ahvenanmaalla, missä perheiden kokemukset ovat säilyneet sukupolvelta toiselle. Papisto toimi tarkastajana ja noidiksi epäillyt karkotettiin saarelta.

Rangaistukset kovenivat entisestään, kun saarelle nimitetty uusi kihlakunnantuomari Psilander aloitti kuninkaan ja piispan valtuuttamana ankarat puhdistukset. Ahvenanmaalla suoritettiin nykyisen Suomen alueella laajimmat naisiin kohdistuvat noitavainot.

Käsikirjoitus: Leena Virtanen ja Saara Cantell. Ohjaus: Saara Cantell. Tuotanto: Periferia Productions, 2016. Draamasarja on esitetty Ykkösellä elokuvana vuonna 2018.

Keskustele