Hyppää pääsisältöön

Kulttuuriväen juhlissa kulissit rapisevat – Terassi on sarkastinen kuvaus vasemmiston kriisistä

Illanviettäjät elokuvassa Terassi
Illanviettäjät elokuvassa Terassi Ettore Scola,La terrazza,teeman elokuvat

Euroopan näyttelijöiden A-lista loistaa Ettore Scolan draamassa, jossa vasemmistoälyköt kokoontuvat illalliselle.
Teema torstaina 20.12. klo 21.00. Areenassa 30 päivää. Ettore Scola Kino Klassikossa joulukuun ajan.

Ettore Scolan elokuvat tarjosivat toistuvasti tilaisuuksia ajan nimekkäimmille ja parhaille eurooppalaisille näyttelijöille. Terassin "ensemblessä" nähdään Marcello Mastroianni, Ugo Tognazzi, Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant, Marie Trintignant, Stefania Sandrelli, Carla Gravina ja Serge Reggiani. Heistä Gravina palkittiin näyttelijäsuorituksestaan Cannesin festivaaleilla, missä jaettiin palkinto myös Terassin käsikirjoitukselle.

Tapansa mukaan Scola kerää yhteen ja liikuttaa suurta henkilöjoukkoa kertoen heidän avullaan yhteiskunnallisesta ja poliittisesta historiasta. Koska asetelma kuitenkin rakennetaan ihmisten ja heidän elämäntarinoidensa varaan, juttu ei tunnu yhteiskuntatieteen luennolta vaan on aitoa, tunteikasta ja elävää draamakomediaa.

Joukko kulttuuriälykköjä ja vasemmistolaisia kerääntyy yhteiseen juhlaan roomalaiselle terassille. Mukana on elokuvantekijöitä, rahoittajia, journalisteja ja poliitikkoja. Viini virtaa ja pöytä on täynnä herkullista ruokaa juhlijoille, jotka lähes kaikki pitävät itseään fiksuina menestyjinä.

Mutta herkuttelun aikana alkaa käydä ilmi, että elokuvan kaikki henkilöt, kuten heidän edustamat aatteensa, ovat ajautuneet umpikujaan. Ajatusten, idealismin, ihmissuhteiden ja elämäntilanteiden kriisit alkavat nousta pinnan alta esiin.

Terassi ei ole noussut Scolan suurten filmien joukkoon, mutta kuvastaessaan eurooppalaisen kulttuurivasemmiston 1970-luvun kriisiä tämä nasevan sarkastinen mutta rehellinen elokuva tuntuu usein yllättävän ajankohtaiselta nyt kun vasemmistopuolueet tuntuvat jälleen kadottaneen äänestäjänsä ja tarkoituksensa. Ja vaikka elokuvaa ei lukisi lainkaan poliittisesti, kuvaa Scola rakkauden ja elämän pettymyksiä purevan kirpeästi ja inhimillisesti.

Myös elokuvan rakenne on kunnianhimoinen muutenkin kuin mittavan kestonsa osalta. Scola palaa samoihin tapahtumiin yhä uudelleen mutta tarkastellen niitä toisesta näkökulmasta, avaten näin uusia merkityksiä ihmisistä ja heidän suhteistaan, repien rikki heidän kuorensa ja paljastaen todellisen minuuden niiden takana. Terassi ei ole vain pitkä elokuva, sen rakenne kehottaa katsomaan sen myös uudelleen.

  • Terassi (La terrazza), Italia 1980. O: Ettore Scola. N: Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman, Ugo Tognazzi, Jean-Louis Trintignant, Marie Trintignant, Stefania Sandrelli
  • Parasta sirkuksessa on kaikki

    Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

    “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema