Hyppää pääsisältöön

Kulttuuriväen juhlissa kulissit rapisevat – Terassi on sarkastinen kuvaus vasemmiston kriisistä

Illanviettäjät elokuvassa Terassi
Illanviettäjät elokuvassa Terassi Ettore Scola,La terrazza,teeman elokuvat

Euroopan näyttelijöiden A-lista loistaa Ettore Scolan draamassa, jossa vasemmistoälyköt kokoontuvat illalliselle.
Teema torstaina 20.12. klo 21.00. Areenassa 30 päivää. Ettore Scola Kino Klassikossa joulukuun ajan.

Ettore Scolan elokuvat tarjosivat toistuvasti tilaisuuksia ajan nimekkäimmille ja parhaille eurooppalaisille näyttelijöille. Terassin "ensemblessä" nähdään Marcello Mastroianni, Ugo Tognazzi, Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant, Marie Trintignant, Stefania Sandrelli, Carla Gravina ja Serge Reggiani. Heistä Gravina palkittiin näyttelijäsuorituksestaan Cannesin festivaaleilla, missä jaettiin palkinto myös Terassin käsikirjoitukselle.

Tapansa mukaan Scola kerää yhteen ja liikuttaa suurta henkilöjoukkoa kertoen heidän avullaan yhteiskunnallisesta ja poliittisesta historiasta. Koska asetelma kuitenkin rakennetaan ihmisten ja heidän elämäntarinoidensa varaan, juttu ei tunnu yhteiskuntatieteen luennolta vaan on aitoa, tunteikasta ja elävää draamakomediaa.

Joukko kulttuuriälykköjä ja vasemmistolaisia kerääntyy yhteiseen juhlaan roomalaiselle terassille. Mukana on elokuvantekijöitä, rahoittajia, journalisteja ja poliitikkoja. Viini virtaa ja pöytä on täynnä herkullista ruokaa juhlijoille, jotka lähes kaikki pitävät itseään fiksuina menestyjinä.

Mutta herkuttelun aikana alkaa käydä ilmi, että elokuvan kaikki henkilöt, kuten heidän edustamat aatteensa, ovat ajautuneet umpikujaan. Ajatusten, idealismin, ihmissuhteiden ja elämäntilanteiden kriisit alkavat nousta pinnan alta esiin.

Terassi ei ole noussut Scolan suurten filmien joukkoon, mutta kuvastaessaan eurooppalaisen kulttuurivasemmiston 1970-luvun kriisiä tämä nasevan sarkastinen mutta rehellinen elokuva tuntuu usein yllättävän ajankohtaiselta nyt kun vasemmistopuolueet tuntuvat jälleen kadottaneen äänestäjänsä ja tarkoituksensa. Ja vaikka elokuvaa ei lukisi lainkaan poliittisesti, kuvaa Scola rakkauden ja elämän pettymyksiä purevan kirpeästi ja inhimillisesti.

Myös elokuvan rakenne on kunnianhimoinen muutenkin kuin mittavan kestonsa osalta. Scola palaa samoihin tapahtumiin yhä uudelleen mutta tarkastellen niitä toisesta näkökulmasta, avaten näin uusia merkityksiä ihmisistä ja heidän suhteistaan, repien rikki heidän kuorensa ja paljastaen todellisen minuuden niiden takana. Terassi ei ole vain pitkä elokuva, sen rakenne kehottaa katsomaan sen myös uudelleen.

 • Terassi (La terrazza), Italia 1980. O: Ettore Scola. N: Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman, Ugo Tognazzi, Jean-Louis Trintignant, Marie Trintignant, Stefania Sandrelli
 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.