Hyppää pääsisältöön

Olisiko Linnan juhlat syytä päivittää? Yle Puheen Aktissa keskusteltiin itsenäisyyspäivän juhlaperinteistä

Kuva presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tanssilattialta.
Kuva presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tanssilattialta. Kuva: Derrick Frilund Yle Puhe,Linnan juhlat,Suomen itsenäisyyspäivä

Mikäli pönötyksessä järjestettäisiin maailmanmestaruuskisoja, Suomen itsenäisyyspäivä sijoittuisi iloisesti kärkisijoille. Lipunnosto, jumalanpalvelus, Tuntematon sotilas sekä tasavallan presidentin juhlavastaanotto ovat osa Suomen perinteistä itsenäisyyspäivän juhlintaa. Pönötyksestä huolimatta, Linnan juhlat on vuosittain television seuratuin ohjelma.

Tuleeko itsenäisyyspäivän perinteitä edelleen vaalia vai pitäisikö esimerkiksi Linnan juhlien ottaa mallia kansainvälisistä gaalailloista? Keskittyykö Suomen itsenäisyyden juhlamenot liikaa sotavuosiin? Kenelle mielestäsi tulisi lähettää kutsu Linnan juhliin?

Aiheesta heräsi kansalaiskeskustelua Yle Puheen Akti-ohjelmassa. Perinteistä haluttiin pitää kiinni, mutta myös muutoksesta keskusteltiin.

Kuuntele itsenäisyyspäivä-Akti Yle Areenassa.

Karnevaalit ja hilipatipippanit kuuluvat joillekin muille kansoille, me olemme suomalaisia.

“Ei itsenäisyyspäivää tarvitse yrittää siirtää pois sota-ajan muistelusta. Se on kuitenkin keskeinen osa asiaa. Vähitellen tuo muisteleminen vähenee muutenkin, kun alkaa olla sukupolvia, joiden omat isovanhemmat eivät ole olleet sodassa.”

“Linnan juhlissa ei tarvitse muuttaa mitään. Tämä on vain yksi mediatapahtuma jolla Suomi muistuttaa ulkomaille omasta itsenäisyydestä. Sellainen on tarpeen näinä hybridiaikoina.”

Tavalliset tallaajat vaan Linnan juhliin eikä aina julkkiksia.

“Linnan juhlat ovat meillä vähän sellainen gaalan “korvike”. Kutsuttavia miettisin kyllä uudelleen; poliitikkoja ei tarvitsisi kutsua vuodesta toiseen. Muutkin vieraat esim. urheilijat, muusikot yms. vaihtelee vuosittain.”

“Kun Linnan juhlat on korostetusti pukujuhlat, niin teeman voisi viedä astetta pidemmälle ja pitää naamiaiset! Jonossa kävelisi Dracula, Batman, Marilyn jne.”

Pois telkkarista tollaset elitistiset pukujuhlat.

"Kansanjuhla joka isoon kaupunkiin, bändejä, koomikkoja ja muuta ohjelmaa. Pois jengi himasta töllöä katsomasta.”

“Suomen päättäjät olisivat voineet 101 vuotta sitten ajoittaa itsenäisyysjulistuksen loppukesällä, niin itsenäisyyspäivä ei olisi pimeimpään aikaan.”

“Itsenäisyyspäivä tulisi siirtää heinä-elokuulle, jos haluttaisiin että juhlinta muuttuu iloiseksi koko kansan karnevaaliksi. Kansa ulos puistoihin piknik-juhliin.”

“Linnan juhlissa mikittäisin pressaparin, jotta kuulisimme Niinistön ja Haukion mutinat: Kato, toikin on kutsuttu, kukahan hän olikaan, no heipähei...tulit vaikka pyrytti.”