Hyppää pääsisältöön

Olisiko Linnan juhlat syytä päivittää? Yle Puheen Aktissa keskusteltiin itsenäisyyspäivän juhlaperinteistä

Kuva presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tanssilattialta.
Kuva presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tanssilattialta. Kuva: Derrick Frilund Yle Puhe,Linnan juhlat,Suomen itsenäisyyspäivä

Mikäli pönötyksessä järjestettäisiin maailmanmestaruuskisoja, Suomen itsenäisyyspäivä sijoittuisi iloisesti kärkisijoille. Lipunnosto, jumalanpalvelus, Tuntematon sotilas sekä tasavallan presidentin juhlavastaanotto ovat osa Suomen perinteistä itsenäisyyspäivän juhlintaa. Pönötyksestä huolimatta, Linnan juhlat on vuosittain television seuratuin ohjelma.

Tuleeko itsenäisyyspäivän perinteitä edelleen vaalia vai pitäisikö esimerkiksi Linnan juhlien ottaa mallia kansainvälisistä gaalailloista? Keskittyykö Suomen itsenäisyyden juhlamenot liikaa sotavuosiin? Kenelle mielestäsi tulisi lähettää kutsu Linnan juhliin?

Aiheesta heräsi kansalaiskeskustelua Yle Puheen Akti-ohjelmassa. Perinteistä haluttiin pitää kiinni, mutta myös muutoksesta keskusteltiin.

Kuuntele itsenäisyyspäivä-Akti Yle Areenassa.

Karnevaalit ja hilipatipippanit kuuluvat joillekin muille kansoille, me olemme suomalaisia.

“Ei itsenäisyyspäivää tarvitse yrittää siirtää pois sota-ajan muistelusta. Se on kuitenkin keskeinen osa asiaa. Vähitellen tuo muisteleminen vähenee muutenkin, kun alkaa olla sukupolvia, joiden omat isovanhemmat eivät ole olleet sodassa.”

“Linnan juhlissa ei tarvitse muuttaa mitään. Tämä on vain yksi mediatapahtuma jolla Suomi muistuttaa ulkomaille omasta itsenäisyydestä. Sellainen on tarpeen näinä hybridiaikoina.”

Tavalliset tallaajat vaan Linnan juhliin eikä aina julkkiksia.

“Linnan juhlat ovat meillä vähän sellainen gaalan “korvike”. Kutsuttavia miettisin kyllä uudelleen; poliitikkoja ei tarvitsisi kutsua vuodesta toiseen. Muutkin vieraat esim. urheilijat, muusikot yms. vaihtelee vuosittain.”

“Kun Linnan juhlat on korostetusti pukujuhlat, niin teeman voisi viedä astetta pidemmälle ja pitää naamiaiset! Jonossa kävelisi Dracula, Batman, Marilyn jne.”

Pois telkkarista tollaset elitistiset pukujuhlat.

"Kansanjuhla joka isoon kaupunkiin, bändejä, koomikkoja ja muuta ohjelmaa. Pois jengi himasta töllöä katsomasta.”

“Suomen päättäjät olisivat voineet 101 vuotta sitten ajoittaa itsenäisyysjulistuksen loppukesällä, niin itsenäisyyspäivä ei olisi pimeimpään aikaan.”

“Itsenäisyyspäivä tulisi siirtää heinä-elokuulle, jos haluttaisiin että juhlinta muuttuu iloiseksi koko kansan karnevaaliksi. Kansa ulos puistoihin piknik-juhliin.”

“Linnan juhlissa mikittäisin pressaparin, jotta kuulisimme Niinistön ja Haukion mutinat: Kato, toikin on kutsuttu, kukahan hän olikaan, no heipähei...tulit vaikka pyrytti.”

 • Kysy mitä vaan - esitä oma kysymyksesi ja ehdota vieraita

  Yle Puheen Kysy mitä vaan on täällä taas

  Yle Puheen Kysy mitä vaan -ohjelma on tehnyt paluun. Ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat vastaavat Mira Selanderin johdolla kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kerro ketä sinä haluaisit kuulla ohjelmassa ja esitä hänellä oma kysymyksesi.

 • Korjaus: Aamu TV:n Jälkiviisaat Yle Puheessa

  Korjaus Aamu TV:n Jälkiviisaisiin

  Yle Puheessa uusittiin perjantain 9.8. Aamu TV:n Jälkiviisaat -osio. Kyseisessä keskustelussa vieraana ollut toimittaja Anu Partanen kertoi perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-Ahon olleen norjalaisen massamurhaaja Anders Breivikin esikuva. Partanen on myöhemmin viestipalvelu Twitterissä pahoitellut keskustelussa käyttämäänsä sanavalintaa.

 • Yle Puheen Tarinoiden Kesä - seikkailua, saunomista ja fanittamista

  Yle Puheen kesässä seikkaillaan, saunotaan ja fanitetaan.

  Kesä on täällä, ja niin on myös Yle Puheen ainutlaatuiset kesäohjelmat. Puheen kesä on omistettu tarinoille. Tarinoita kuullaan kesäilmiöistä, faniudesta, saunomisesta, seikkailuista, Itämerestä ja bändielämästä. Kesäohjelmistoon sukelletaan heti juhannuksen jälkeen.

 • Äänestä! Kirja vs. Leffa: Papillon

  Kirja vs. Leffa: Papillon, kirja vai leffa?

  Jarmo Laitanevan toimittamassa Kirja vs. Leffa -ohjelmasarjassa sukelletaan maailman kuuluisimman vankilaolojen ja -pakojen kuvaukseen, kun käsittelyssä on Papillon. Vanki nimeltä Papillon on Henri Charrièren omaelämäkerrallinen romaani vuodelta 1969. Kolme vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen Franklin J. Schaffner ohjasi kirjasta elokuvan, jonka päärooleissa esiintyvät Steve McQueen ja Dustin Hoffman. Anna äänesi, kumpi on parempi - kirja vai leffa?