Hyppää pääsisältöön

Opi pörröinen ja lämmin neuletekniikka – neulo nukkalapaset

Haluatko neuloa todella lämpimän vaatteen? Sellaisen, joka lämmittää märkänäkin? Silloin pitää käyttää villaa! Käytä mielellään kehrättyä ja kehräämätöntä villaa, niin saat ihanan pehmustuksen.

Yhden nurinpuolin käännetty lapas ja toinen lapas normaali
Lapanen käännettynä nurinpäin ja lapanen päältä päin. Yhden nurinpuolin käännetty lapas ja toinen lapas normaali Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,Neulotut lapaset,Strömsö

Ilahdun aina yhtä paljon, kun joku vinkkaa minulle eri tekniikoista ja käsitöistä. Tällä kertaa Alicia Tresize-Segervall kysyi, olenko kokeillut ”thrummingia”. Se on tämän tekniikan nimi englanniksi.

Siinä siis neulotaan vapaavalintaisella langalla samalla, kun mukaan neulotaan kehräämätöntä villaa ja täytetään sillä tavalla lapasen tai vaatteen sisäpinta niin, että siitä tulee erityisen lämmin.

Käsinneulotut lapaset
Käsinneulotut lapaset Kuva: Yle/ Lee Esselström Neulotut lapaset,Strömsö,neulonta,Tee se itse

Tätä tekniikkaa voi toteuttaa monin eri tavoin. Voit myös käyttää paksumpaa huovutukseen tarkoitettua lankaa kehräämättömän langan sijaan, mutta silloin tulos ei ole ihan samanlainen.

Jos käytät paksumpaa lankaa, voit antaa sen muodostaa lenkkejä ja kulkea mukana koko ajan. Jos käytät kehräämätöntä villaa, revi siitä paloja niin, että jätät päät irralleen sisäpuolelle, ja niistä muodostuu tavallaan karva tai vuori.

Viimeksi mainitun vaihtoehdon voi myös toteuttaa monin eri tavoin. Voit esimerkiksi neuloa langan jokaisen villatupon kanssa tai tehdä niin kuin minä tein: antaa villatupon olla erillinen silmukka ja kuljettaa lankaa sen taitse kuten tavallista kirjoneuletta neuloessa.

Valitsin tämän tavan, koska minusta niin syntyy kaunein ulkopinta. Kehräämätön villa muodostaa etupuolelle ikään kuin pörröisiä sydämiä.

Tekniikkaa voi käyttää muun muassa myssyihin, tossuihin, muhveihin tai rannekkeisiin. Voit myös kokeilla antaa pörröisen puolen olla ulkopuolella kauluksessa sen sijaan, että käyttäisit turkista.

Käsinneulotut lapaset
Käsinneulotut lapaset Kuva: Yle/ Lee Esselström Neulotut lapaset,neulonta,Strömsö

Seuraavassa on naisten ja miesten lapasten ohje, jossa neuletiheys on 16 silmukkaa 10 cm:llä. Tarkasta neuletiheytesi ja vaihda paksumpiin tai ohuempiin puikkoihin, niin että silmukkamäärä täsmää.

On myös tärkeää muistaa, että koska nämä lapaset ovat täynnä sisäpuolelta, niistä tulee tosi muhkeat! Ne saavat siis olla ulkomitaltaan isommat kuin tavalliset lapaset.

Kääretty lanka, säie ja puupuikot
Luonnonvalkoinen kehräämätön villa, niin kutsuttu hahtuvalankaa, neulotaan yhdessä kehrätyn ruskean langan kanssa. Kääretty lanka, säie ja puupuikot Kuva: Yle/ Lee Esselström villa,langat,Strömsö

Tarvikkeet:

 • villalankaa, joka vaatii puikot 4,5 – 6, noin 100 g
 • sukkapuikot nro 5 (tai sellaiset kuin tarvitset, jotta 16 silmukalla syntyy langastasi 10 cm)
 • kehräämätöntä villaa (esim. sellaista, jota käytetään huovutuksessa tai hahtuvalankaa)
 • parsinneula

Vedenkantolapasten kuvaus

Naisen valmiit lapaset: leveys 11 cm kädelle, jonka leveys on 8 cm, valmis kokonaispituus on 26 cm, kädelle, jonka pituus on 17 cm.

Miehen valmiit lapaset: leveys 12 cm kädelle, jonka leveys on 9 - 10 cm, valmis kokonaispituus on 28 cm, kädelle, jonka pituus on 19 - 20 cm.

Miehen lapasten ohjeet on kirjoitettu sulkeisiin erotukseksi naisen lapasista.

 • Luo 32 (36) silmukkaa ja jaa silmukat tasaisesti neljälle sukkapuikolle.
 • Neulo joustinta 1 o, 1 n haluamasi määrä. Minä neuloin 7 cm.
 • Neulo 2 kerrosta sileää neuletta.
 • Ota nyt noin 10 cm pitkä ja halkaisijaltaan noin 0,3 – 0,5 cm paksu pala villaa (kokeile sillä villalla, jota olet ajatellut käyttää). Rullaa palaa hiukan käsien välissä ja neulo sellainen villatuppo joka neljänteen silmukkaan koko kerroksen matkalle. Anna pohjavärin kulkea villatuppojen takana. Kehräämätön villa, jota käytin, oli niin ohutta (koska se on hahtuvalankaa), että minun piti kietoa se kolme kierrosta kämmenen ympäri, jotta siitä tuli tarpeeksi paksua.
Ohutta villaa joka ei ole vielä kehrätty langaksi
Hahtuvalanka on niin ohutta, että sitä pitää kietoa kolme kierrosta kämmenen ympäri, ennen kuin sen rullaa tukevaksi pötköksi. Ohutta villaa joka ei ole vielä kehrätty langaksi Kuva: Yle/ Lee Esselström villa,langat,Strömsö,Neulotut lapaset

villa, kääritetty kädellä
Hahtuvalanka rullataan käsien välissä paksummaksi tupoksi. villa, kääritetty kädellä Kuva: Yle/ Lee Esselström villa,langat,Strömsö,Neulotut lapaset
 • Neulo kerros ilman, että lisäät kehräämätöntä lankaa. Kun olet neulonut koko puikon, oio edellisen kierroksen villatuppoja vetämällä vähän niiden molemmista päistä, niin että silmukka pysyy siistinä eikä karkaa tai ole liian löysä.
Neuleprojekti keskellä
Villatuppoja lisätään joka toiselle kierrokselle ja joka neljänteen silmukkaan. Neuleprojekti keskellä Kuva: Yle/ Lee Esselström Neulotut lapaset,neulonta,Strömsö
 • Jatka neulomista samaan tapaan ja toista neljättä ja viidettä kohtaa, mutta aloita villatuppojen lisääminen joka toisella kerroksella kaksi silmukkaa myöhemmin, niin että tupot menevät lomittain.
Lähikuva lapasen neulomisesta
Lähikuva lapasen neulomisesta Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,Neulotut lapaset,Strömsö

Lähikuva neulomisesta
Tältä näyttää sisäpuoli. Lähikuva neulomisesta Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,villa,Strömsö,Neulotut lapaset
 • Neulo, kunnes on aika merkata peukalon paikka. Naisilla se on 7,7 cm joustimesta ylöspäin ja miehillä 8 cm joustimesta. Tarkista varmuudeksi mitat lapasen käyttäjältä.
Lähikuva neulomisesta
Peukalon paikka merkitään neulomalla ylimääräisellä erivärisellä langalla. Lähikuva neulomisesta Kuva: Yle/ Lee Esselström Neulotut lapaset,neulonta,Strömsö
 • Tee peukalon merkki vasemman käden lapaseen niin, että neulot viimeiset 7 (8) silmukkaa toisella puikolla ylimääräisellä erivärisellä langalla ja sitten neulot silmukat toiseen kertaa niiden päälle ohjeen mukaan. Jatka neulomista, kunnes on aika tehdä kavennukset. Oikeaan lapaseen neulotaan 7 (8) ensimmäistä silmukkaa kolmannelle puikolle erivärisellä langalla peukalon paikan merkiksi.
Neulottu lapanen ilman peukalo
Vasemman käden lapanen peukalomerkkauksineen. Neulottu lapanen ilman peukalo Kuva: Yle/ Lee Esselström mitten,neulonta,Strömsö
 • Neulo halutun mittaiseksi. Muista, että myös pituuden pitää olla normaalia lapasta pidempi, koska sisällä on paljon täytettä. Naisen lapanen 18 cm ja miehen lapanen 20 cm (joustimesta mitattuna).
 • Tee kavennus näin: Neulo 1 o, 1 ylivetokavennus, neulo kunnes jäljellä on kolme silmukkaa seuraavalla puikolla. Neulo 2 o silmukkaa yhteen, 1 o. Neulo 1 o seuraavalla puikolla 1 ylivetokavennus, neulo kunnes viimeisellä puikolla on jäljellä 3 silmukkaa, 2 o yhteen ja 1 o. Jatka samalla tavalla, kunnes jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa.
 • Neulo viimeiset silmukat 2 o yhteen, niin että jää neljä silmukkaa.
 • Vedä lanka viimeisten neljän silmukan läpi ja päättele lanka.
Lähikuva neulomisesta: vaaleanpunainen lanka merkitsee peukalon paikka
Irrota varovasti peukalon merkkilanka ja poimi silmukat. Lähikuva neulomisesta: vaaleanpunainen lanka merkitsee peukalon paikka Kuva: Yle/ Lee Esselström mitten,neulonta,Strömsö
 • Neulo peukalo. Irrota varovasti peukalon merkkilanka. Poimi syntyvät silmukat. 7 + 7 naisen lapasessa ja 8 + 8 miehen lapsessa. Poimi vielä kaksi silmukkaa, yksi kummastakin reunasta.
Peukalolle poimitut silmukat
Poimi syntyvät silmukat, kun ylimääräinen lanka on poistettu. Peukalolle poimitut silmukat Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,Strömsö,Neulotut lapaset
 • Neulo peukalo samoin kuin lapanen ja lisää villatuppoja, että peukalostakin tulee yhtä lämmin. Neulo peukalosta halutun mittainen, eli naiselle 7 cm ja miehelle 8 cm.
 • Tee peukalon kavennukset: aloita oikeasta reunasta ja tee yksi ylivetokavennus, neulo toisessa reunassa 2 o yhteen, ylivetokavennus kunnes kerroksella on kaksi silmukkaa ja neulo ne oikein yhteen. Jatka kunnes jäljellä on neljä silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se neljän viimeisen silmukan läpi.
 • Päättele langat.
 • Käännä lapanen nurin ja käy läpi kaikki villatupot ja kiristä hiukan niin, että ne näyttävät siistiltä oikealta puolelta. Voi tarkastaa oikealta puolelta, mitä silmukoita on tarpeen kiristää.

Teidän kiinnostuksenne avulla sain sosiaalisen median kautta selville, että moni vanha sukulainen on neulonut näitä lapasia ja niistä on puhuttu vedenkantolapasina.

En ole onnistunut löytämään aiheesta lisää historiaa, mutta jos sinulla on tietoa, niin kuulen siitä mielelläni!

Oletan, että puhuttiin vedenkantolapasista, koska ne olivat erityisen hyvät käytössä entisaikaan, kun haettiin vettä puroista ja kaivoista. Se oli hyvin kylmää ja epämiellyttävää puuhaa paukkupakkasilla. Silloin tällaiset lapaset olivat erityisen ihanat, koska villa lämmittää märkänäkin.

Lapaset ovat voineet saada nimensä myös siksi, etteivät ne käyneet isoina ja kömpelöinä muuhun työhön. Ennen aikaan pihalla tehtiin monia askareita, eikä silloin voinut käyttää paksuja lapasia, jotka olisivat haitanneet käsin tehtäviä töitä.

Mutta nykyihmisille, joiden ei tarvitse valjastaa hevosta, nämä lapaset sopivat hyvin bussin odotteluun.

Neljä lapasia
Neljä lapasia Kuva: Yle/ Esa Saari Neulotut lapaset,neulonta,Strömsö