Hyppää pääsisältöön

Pakeneva kuningaspari keskellä sekalaista seurakuntaa – Hyvää yötä, majesteetti on mestarikäsikirjoittajan viimeinen elokuva

Matkustavaisten vaunu on pysähtynyt jonnekin elokuvassa Hyvää yötä, majesteetti
Matkustavaisten vaunu on pysähtynyt jonnekin Matkustavaisten vaunu on pysähtynyt jonnekin elokuvassa Hyvää yötä, majesteetti Hyvää yötä, majesteetti,Ettore Scola,teeman elokuvat

Sergio Amidei oli moninkertainen Oscar-ehdokas ja monen klassikon käsikirjoittaja, jota harva nykyään tuntee.
Teema torstaina 27.12. klo 21.00. Areenassa 14 päivää. Ettore Scola Kino Klassikossa joulukuussa

Elokuvan auteur-teoriat ovat tehneet ohjaajista ja tähtinäyttelijöistä kaikkivaltiaita, vaikka elokuva jos mikä on kollektiivinen taidemuoto, ja esimerkiksi käsikirjoittajien panos lähes unohdetaan. Niinpä ohjaaja Ettore Scolan elokuvien sarjan päätöselokuvassa Hyvää yötä, majesteetti voitaisiin kerrankin nostaa esiin tällainen "nimetön" käsikirjoittaja, Sergio Amidei.

Amidei aloitti nimittäin uransa jo 1930-luvulla ja oli käsikirjoittajansa esimerkiksi sellaisissa neorealismin avainteoksissa kuin Rooma – avoin kaupunki, Viattomat ja Paisà. Hän jatkoi sitten uraansa aina kuolemaansa vuonna 1981 asti, merkittävimmin eräissä Roberto Rossellinin, Renato Castellanin ja Marco Ferrerin elokuvissa. Hän oli urallaan neljä kertaa Oscar-ehdokkaana mutta hänen nimensä on käytännössä unohtunut. Hyvää yötä, majesteetti jäi Amidein viimeiseksi elokuvaksi.

Elokuva sijoittuu Ranskan vallankumouksen aikaan kesäkuuhun 1791, jolloin kuningas Ludvig XVI ja hänen puolisonsa Marie-Antoinette yrittivät kahden lapsensa kanssa paeta Ranskasta käynnistääkseen vastavallankumouksen. Varsinaisesti elokuva kuitenkin seuraa heidän jäljessään sattumalta samaan suuntaan kulkevien postivaunujen sekalaista matkustajajoukkoa.

Heidän joukossaan ovat iäkäs "pornokirjailija" Restif de la Bretonne (Jean-Louis Barrault), amerikkalainen vallankumouksen tarkkailija Thomas Paine (Harvey Keitel), kuuluisa viettelijä Casanova (Marcello Mastroianni) ja kuningattaren hovinaisiin kuuluva kaunis itävaltalainen kreivitär (Hanna Schygulla). Heidän ja muiden matkustavaisten kautta rakkaus, elämä, filosofiat, kuvitelmat ja historia kohtaavat spektaakkelimaisen draamakomedian puitteissa.

Hyvää yötä, majesteetti on kauniin maalauksellisesti kuvattu ja tyylikkäästi toteutettu elokuva. Sen muistettavin kohtaus saattaa kuitenkin olla se, jossa Hanna Schygullan esittämä aatelisnainen joutuu astumaan todellisen elämän keskelle – harvoin väkijoukon edustamaa nimetöntä uhkaa ja vihaa on välitetty yhtä pelottavasti mutta yksinkertaisin keinoin.

Elokuvasta esitetään noin 20 minuuttia pidempi, italiankielinen versio, jota ei ole ilmeisesti aiemmin ainakaan televisiossa Suomessa näytetty.

  • Hyvää yötä, majesteetti (La Nuit de Varennes/Il mondo nuovo), Italia/Ranska 1982. O: Ettore Scola. N: Jean-Louis Barrault, Marcello Mastroianni, Hanna Schygulla, Harvey Keitel

Yle Teema