Hyppää pääsisältöön

Tämän itsenäisyyspäivän tarina on kirjastotarina

Kirja kädessä Oodi-keskustakirjastossa
Kirja kädessä Oodi-keskustakirjastossa Kuva: Yle / Minna Joenniemi kirjat,kirjastot

Tämä itsenäisyyspäivä on erilainen. Se vietetään uuden keskuskirjasto Oodin aukeamisen hehkussa. Mitä jos sotatarinoiden sijasta kerromme kirjastotarinoita? Tässä niitä puoli tuhatta.

Kirjasto on rauhanajan saavutus. Sen merkityksen voi kiteyttää esimerkiksi näin:

Ilman kirjaston suomaa turvaa olisin uhrannut elämäni liiketaloudelle. Kirjaston kirjat kasvattivat minusta paremman ihmisen. - Benny Sérlin‏

Töölönlahdelle vasta avattu Oodi on uuden aikakauden kirjasto. Juhlahetkenä halusimme Kirjasto auki! -hankkeessa tehdä näkyväksi, miten merkittävä koko kirjastolaitos eri muodoissaan on ihmisille eri elämäntilanteissa ja eri puolella Suomea. Siksi keräsimme kirjastotarinoita. Niistä on syntynyt arvokas tarinapankki.

Lapsuuteni kirjasto oli vanhassa kivitalossa. Rakastin tietysti lastenosastoa ja raollaan olevaa ovea pimeään varastoon. Hiivin usein salaa narisevat portaat toiseen kerrokseen. Siellä kuulin ensimmäisen kerran kirjahiljaisuuden. - Paula Nivukoski

Keräykseen tulleissa tarinoissa jäädään salaa yöksi kirjastoon lukemaan kiellettyjä kirjoja, puhutaan kirjastoauton kuskin kanssa elämästä, unohdetaan koulukiusaajat kirjojen keskellä, irccataan ja mennään kirjastossa naimisiin. Niistä välittyy kiitollisuus.

Se, mitä kirjasto on tehnyt hyväkseni, on enemmän kuin ymmärrän - Arto Hjelm‏

Kirjastojen kunniaksi voi nostaa kansallisena merkkipäivänä maljan. Tai voit liittää oman tarinasi osaksi suurempaa kansallista tarinaa kirjastoista ja niiden merkityksestä tällä lomakkeella tai sosiaalisessa mediassa hastagillä

 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.