Hyppää pääsisältöön

Tämän itsenäisyyspäivän tarina on kirjastotarina

Kirja kädessä Oodi-keskustakirjastossa
Kirja kädessä Oodi-keskustakirjastossa Kuva: Yle / Minna Joenniemi kirjat,kirjastot

Tämä itsenäisyyspäivä on erilainen. Se vietetään uuden keskuskirjasto Oodin aukeamisen hehkussa. Mitä jos sotatarinoiden sijasta kerromme kirjastotarinoita? Tässä niitä puoli tuhatta.

Kirjasto on rauhanajan saavutus. Sen merkityksen voi kiteyttää esimerkiksi näin:

Ilman kirjaston suomaa turvaa olisin uhrannut elämäni liiketaloudelle. Kirjaston kirjat kasvattivat minusta paremman ihmisen. - Benny Sérlin‏

Töölönlahdelle vasta avattu Oodi on uuden aikakauden kirjasto. Juhlahetkenä halusimme Kirjasto auki! -hankkeessa tehdä näkyväksi, miten merkittävä koko kirjastolaitos eri muodoissaan on ihmisille eri elämäntilanteissa ja eri puolella Suomea. Siksi keräsimme kirjastotarinoita. Niistä on syntynyt arvokas tarinapankki.

Lapsuuteni kirjasto oli vanhassa kivitalossa. Rakastin tietysti lastenosastoa ja raollaan olevaa ovea pimeään varastoon. Hiivin usein salaa narisevat portaat toiseen kerrokseen. Siellä kuulin ensimmäisen kerran kirjahiljaisuuden. - Paula Nivukoski

Keräykseen tulleissa tarinoissa jäädään salaa yöksi kirjastoon lukemaan kiellettyjä kirjoja, puhutaan kirjastoauton kuskin kanssa elämästä, unohdetaan koulukiusaajat kirjojen keskellä, irccataan ja mennään kirjastossa naimisiin. Niistä välittyy kiitollisuus.

Se, mitä kirjasto on tehnyt hyväkseni, on enemmän kuin ymmärrän - Arto Hjelm‏

Kirjastojen kunniaksi voi nostaa kansallisena merkkipäivänä maljan. Tai voit liittää oman tarinasi osaksi suurempaa kansallista tarinaa kirjastoista ja niiden merkityksestä tällä lomakkeella tai sosiaalisessa mediassa hastagillä

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!