Hyppää pääsisältöön

Tämän itsenäisyyspäivän tarina on kirjastotarina

Kirja kädessä Oodi-keskustakirjastossa
Kirja kädessä Oodi-keskustakirjastossa Kuva: Yle / Minna Joenniemi kirjat,kirjastot

Tämä itsenäisyyspäivä on erilainen. Se vietetään uuden keskuskirjasto Oodin aukeamisen hehkussa. Mitä jos sotatarinoiden sijasta kerromme kirjastotarinoita? Tässä niitä puoli tuhatta.

Kirjasto on rauhanajan saavutus. Sen merkityksen voi kiteyttää esimerkiksi näin:

Ilman kirjaston suomaa turvaa olisin uhrannut elämäni liiketaloudelle. Kirjaston kirjat kasvattivat minusta paremman ihmisen. - Benny Sérlin‏

Töölönlahdelle vasta avattu Oodi on uuden aikakauden kirjasto. Juhlahetkenä halusimme Kirjasto auki! -hankkeessa tehdä näkyväksi, miten merkittävä koko kirjastolaitos eri muodoissaan on ihmisille eri elämäntilanteissa ja eri puolella Suomea. Siksi keräsimme kirjastotarinoita. Niistä on syntynyt arvokas tarinapankki.

Lapsuuteni kirjasto oli vanhassa kivitalossa. Rakastin tietysti lastenosastoa ja raollaan olevaa ovea pimeään varastoon. Hiivin usein salaa narisevat portaat toiseen kerrokseen. Siellä kuulin ensimmäisen kerran kirjahiljaisuuden. - Paula Nivukoski

Keräykseen tulleissa tarinoissa jäädään salaa yöksi kirjastoon lukemaan kiellettyjä kirjoja, puhutaan kirjastoauton kuskin kanssa elämästä, unohdetaan koulukiusaajat kirjojen keskellä, irccataan ja mennään kirjastossa naimisiin. Niistä välittyy kiitollisuus.

Se, mitä kirjasto on tehnyt hyväkseni, on enemmän kuin ymmärrän - Arto Hjelm‏

Kirjastojen kunniaksi voi nostaa kansallisena merkkipäivänä maljan. Tai voit liittää oman tarinasi osaksi suurempaa kansallista tarinaa kirjastoista ja niiden merkityksestä tällä lomakkeella tai sosiaalisessa mediassa hastagillä

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa