Hyppää pääsisältöön

Tämän itsenäisyyspäivän tarina on kirjastotarina

Kirja kädessä Oodi-keskustakirjastossa
Kirja kädessä Oodi-keskustakirjastossa Kuva: Yle / Minna Joenniemi kirjat,kirjastot

Tämä itsenäisyyspäivä on erilainen. Se vietetään uuden keskuskirjasto Oodin aukeamisen hehkussa. Mitä jos sotatarinoiden sijasta kerromme kirjastotarinoita? Tässä niitä puoli tuhatta.

Kirjasto on rauhanajan saavutus. Sen merkityksen voi kiteyttää esimerkiksi näin:

Ilman kirjaston suomaa turvaa olisin uhrannut elämäni liiketaloudelle. Kirjaston kirjat kasvattivat minusta paremman ihmisen. - Benny Sérlin‏

Töölönlahdelle vasta avattu Oodi on uuden aikakauden kirjasto. Juhlahetkenä halusimme Kirjasto auki! -hankkeessa tehdä näkyväksi, miten merkittävä koko kirjastolaitos eri muodoissaan on ihmisille eri elämäntilanteissa ja eri puolella Suomea. Siksi keräsimme kirjastotarinoita. Niistä on syntynyt arvokas tarinapankki.

Lapsuuteni kirjasto oli vanhassa kivitalossa. Rakastin tietysti lastenosastoa ja raollaan olevaa ovea pimeään varastoon. Hiivin usein salaa narisevat portaat toiseen kerrokseen. Siellä kuulin ensimmäisen kerran kirjahiljaisuuden. - Paula Nivukoski

Keräykseen tulleissa tarinoissa jäädään salaa yöksi kirjastoon lukemaan kiellettyjä kirjoja, puhutaan kirjastoauton kuskin kanssa elämästä, unohdetaan koulukiusaajat kirjojen keskellä, irccataan ja mennään kirjastossa naimisiin. Niistä välittyy kiitollisuus.

Se, mitä kirjasto on tehnyt hyväkseni, on enemmän kuin ymmärrän - Arto Hjelm‏

Kirjastojen kunniaksi voi nostaa kansallisena merkkipäivänä maljan. Tai voit liittää oman tarinasi osaksi suurempaa kansallista tarinaa kirjastoista ja niiden merkityksestä tällä lomakkeella tai sosiaalisessa mediassa hastagillä

  • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

    Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

    Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

  • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

    RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

    Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema