Hyppää pääsisältöön

Tanssijat pysyvät, aatteet ja vaatteet vaihtuvat – Ettore Scolan elokuva kertoo vuorosanoitta 50 vuotta Ranskan historiaa

Rokkarit tanssilattialla. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le bal).
Rokkarit tanssilattialla. Kuva Ettore Scolan elokuvasta Tanssit (Le bal). Le Bal,Ettore Scola,Teemalauantai,elokuvat,tanssi,Tanssit (elokuva)

Ettore Scolan elokuvassa tanssitaan läpi Ranskan viiden vuosikymmenen.
Teema torstaina 6.12. klo 21, Areenassa 30 päivää.

Teema tarjoaa itsenäisyyspäivänä omat juhlat, elokuvan Tanssit eli Le Bal .

Ettore Scolan elokuvassa tanssitaan läpi 50 vuotta Ranskan historiaa, kansanrintaman tansseista discoon. Tanssit kertovat tarinat, vuorosanoja ei tarvita. Musiikki, kostyymit ja aikakaudet vaihtuvat – mutta tanssijat ja tanssisali pysyvät samoina.

Tanssit on elokuva paitsi tanssisalien myös koko Ranskan lähihistoriasta, ja siinä muuttuvat tanssityylien lisäksi asenteet. Pariisilaisessa tanssisalissa aika kulkee tanssin pyörteissä 1930-luvun optimistisista kansanrintama-ajoista 1940-luvun alun natsimiehityksen, kollaboraattorien ja pelon aikakauteen, vuoden 1945 Pariisin vapautukseen, sodan päättymiseen ja amerikkalaissotilaiden tuloon. 1950-luvulla tanssisalissa näkyy Algerian sota, vuonna 1968 opiskelijamellakat...

Elokuva perustuu Theatre du Campagnolin esitykseen. Upea esiintyjäjoukko, 24 näyttelijää, esittää elokuvan aikana reilusti yli sataa henkilöhahmoa, tarkoin vedoin kuin pilapiirroksissa. Tanssit onkin paitsi koreografian, tanssin ja musiikin myös mimiikan ja karikatyyrin juhlaa.

Tanssit toi Ranskan ja Italian tärkeimmät elokuvapalkinnot Césarit ja David di Donatellot Ettore Scolalle sekä musiikin säveltäneelle Vladimir Cosmalle. Tanssisalissa kuullaan ja nähdään muun muassa javaa, tangoa, rumbaa, foxtrotia, twistiä, lindy hopia, diskotanssia…

Tanssit avaa Kino Klassikon joulukuisen Ettore Scolan elokuvien sarjan.

 • Tanssit (Le Bal), Ranska/Italia 1983. O: Ettore Scola. N: Étienne Guichard, Régis Bouquet, Francesco De Rosa, Liliane Delval, Danielle Rochard...

Elokuva on esitetty aiemmin Teemalauantaissa 14.4.2018, jonka osaksi myös esittely on alun perin kirjoitettu.

 • Kohti palkintogaalaa – Oscar-voittajia Teemalla

  Neljä voittajaa ja yksi ehdokas virittävät Oscar-tunnelmaan.

  Teemalla valmistaudutaan vuoden 2019 Oscar-gaalaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia 1940-luvulta 2010-luvulle. Torstaista lauantaihin 21.–23.2. To 21.2. Kaksoiselämää Teema klo 21.00, Areenassa 7 päivää Kino Klassikon Oscar-viikon elokuva on George Cukorin ohjaama, vuonna 1947 valmistunut noir-jännäri Kaksoiselämää.

 • Kaksoiselämää on film noir -klassikko murhanhimoisesta mustasukkaisuudesta

  Kahden Oscarin jännärissä näyttelijä tulee hulluksi.

  Pääosa-Oscarin vei vuonna 1948 Ronald Colman roolistaan jännärissä, jossa näyttelijä esittää Othelloa ja samastuu liikaa mustasukkaiseen roolihahmoonsa. Miklós Rózsa palkittiin Oscarilla musiikista. Oscar-viikon Kino Klassikko torstaina 21.2.2019 klo 21.00.

Yle Teema