Hyppää pääsisältöön

Vähennä lihansyöntiä – tee perinteistä ruotsalaista pekonipannukakkua vähälihaisena versiona

Lihasta ei tarvitse luopua kokonaan, mutta sen käyttöä on helppo vähentää. Esimerkiksi bolognesekastikkeen voi hyvin tehdä kokonaan tai osittain kotimaisesta härkäpapurouheesta.

Tässä reseptissä osa lihasta korvataan juurisellerillä, joka antaa ruoan maulle syvyyttä. Hasselpähkinät tuovat rapeutta ja omena hapokkuutta.

Pekonipannukakku juurisellerin ja omenan kera

Pekonipannukakkua uunivuoassa
Pekonipannukakkua uunivuoassa Kuva: Yle/Carina Ahlskog pekoni,omena,palsternakka,tyrni (luonnonmarjat, marjat),Strömsö (tv-ohjelma)

Ainekset, 4 annosta:

  • 200 g suolattua porsaankylkeä tai pekonia pilkottuna
  • 300 g juuriselleriä kuutioituna
  • 30 g voita
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • 4 kananmunaa
  • ½ tl suolaa
  • vastajauhettua mustapippuria
  • 2 omenaa lohkottuina
  • 50 g hasselpähkinöitä
  • voita
  • öljyä

Tee näin:

  1. Laita lihapalat, juurisellerikuutiot, voi ja rypsiöljy uunivuokaan. Paista aineksia 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes ne alkavat ruskistua.
  2. Tee sillä aikaa pannukakkutaikina. Mittaa kulhoon vehnäjauhot ja lisää maito ja kerma samalla vatkaten.
  3. Kun taikina on tasaista, lisää kananmunat ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Kaada taikina uunivuokaan, lisää omenalohkot ja hasselpähkinät ja paista pannukakkua vielä noin 40 minuuttia, kunnes taikina on jähmettynyt.

Paahdetut palsternakat hunajan ja tyrnimarjojen kera

Paahdetut palsternakat hunajan ja tyrnimarjojen kera
Paahdetut palsternakat hunajan ja tyrnimarjojen kera Kuva: Yle/Carina Ahlskog palsternakka,tyrni (luonnonmarjat, marjat),Strömsö (tv-ohjelma)

Pekonipannukakku nautitaan perinteisesti puolukkasurvoksen kanssa. Tässä toinen lisuke, jossa siinäkin on hapokkuutta.

Ainekset, 4 annosta:

  • 2 palsternakkaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 dl tyrnimarjoja

Tee näin:

  1. Leikkaa palsternakat lohkoiksi ja valuta päälle rypsiöljy.
  2. Paahda lohkoja 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.
  3. Valuta päälle hunaja, lisää tyrnimarjat ja paista vielä 5 minuuttia.
Annos valmista pekonipannukakkua lautasella
Annos valmista pekonipannukakkua lautasella Kuva: Yle/Carina Ahlskog pekoni,omena,palsternakka,tyrni (luonnonmarjat, marjat),Strömsö (tv-ohjelma)

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

  • Strömsön puutarhailta 6.6.2019 – varaa kalenteriisi jo nyt

    Puutarhailta Strömsössä houkuttelee noin 2000 käviää.

    Strömsön puutarhailta on täällä taas. Torstaina 6.6. klo 16–20 on tarjolla taimitori, puutarha-asiantuntijoita, opastusta, vohveleita ja kepparirata nurmikolla. Tule Strömsöhön tai katso suoraa lähetystä Yle Areenasta tai Yle Femiltä.

  • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

    Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

    Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

  • Viljele kuormalavassa – vasta-alkajan yksinkertainen keittiöpuutarha

    Aina on tilaa kuormalavaviljelmälle.

    Pieni kuormalava täynnä salaattia ja yrttejä keittiönoven vieressä ei ole hassumpi, jos pitää ruoanlaitosta. Ja kuvioiden ja suurempien kokonaisuuksien luomisesta pitävä voi sijoitella tusinan kuormalavoja ja täyttää ne yrteillä, kesäkukilla, heinillä ja perennoilla.