Hyppää pääsisältöön

Linnan juhlien asujen kommentointi on kansanhuvi, mutta onko se ihan ok?

Annetaan #kehorauha kaikille Linnan juhlien vieraille!
Annetaan #kehorauha kaikille Linnan juhlien vieraille! Linnan juhlat,Jenny+,Itsenäisyyspäivä,#kehorauha

Ennen kuin alat arvioida naisvieraiden alleja ja dekolteeta, aseta itsesi heidän paikalleen. Vaatii rohkeutta astua punaiselle matolle. Nyt saat itsenäisyyspäiväksi haasteen: tutustu Linnan juhlien vieraisiin pintaa syvemmältä ja unohda puvut!

Oletko mukana tekemässä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotosta kauneuskilpailua? Jenny+ haastaa katsomaan vieraita pintaa syvemmältä, #kehorauhan nimissä.

Vaatii rohkeutta astua punaiselle matolle, Suomen katsotuimman televisio-ohjelman suoraan lähetykseen, tasavallan presidenttiä kättelemään, muistutti Ylen Vaakakapina viime itsenäisyyspäivän kynnyksellä.

Juhlavieras ei voi himmata itseään tapettiin, vaan hänen on astuttava näkyville ja asetuttava haavoittuvaiseksi arvioiville katseille.

Tämän nosti esille myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson itsenäisyyspäivän aattona Helsingin Sanomissa. Juhlat herättävät hänessä ristiriitaisia tunteita, koska ne ovat edustus­tilaisuus, jossa poliitikkojen oletetaan olevan:

– En voi valita. Juhlat ovat paikka, jossa mielestäni puolueen puheenjohtajan kuuluu olla.

Räikeimpänä esimerkkinä Li Andersson mainitsee vuoden 2016 Linnan juhlien jälkeisen otsikoinnin:

– Hallitus oli juuri tehnyt kovia leikkauspäätöksiä. Vaikka juhlan syy on arvokas, tuntui oudolta, että eliitti bailaa yhdessä. Yritin puhua siitä joissain haastatteluissa. Seuraavana päivänä Iltalehdessä oli otsikko: ’Vau mitkä huulet!’, Li Andersson kertoo Helsingin Sanomissa.

Juhlavieraan on asetuttava haavoittuvaiseksi.

Pukeutuminen on yksi tapa juhlia, muoti on taidetta, käsityöläisten taidonnäytteitä ja asu voi jo sinänsä olla viesti. Jokainen vieras ja kotikatsoja tietää kuitenkin, että kotikatsomoissa arvostellaan tyylejä ja etsitään ääripäitä armottomasti. Juhlien kuningattaret nostetaan lehtien sivuille, kuten myös kompastelut.

Myös Yle järjestää pukuäänestyksen yle.fi-sovelluksessa. Äänestys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017, ja se keräsi noin 100 000 ääntä. Kuinka tätä perustellaan?

– Itsenäisyyspäivä on ilon juhla, ja mietimme kuinka päivään voisi lisätä iloa, itsenäisyyspäivän ohjelmiston päätuottaja Marko Krapu kertoo, ja jatkaa:

– Lähetyksen vetovoima perustuu pukuloistoon. Annamme heille, jotka ruotivat ja raativat pukuja, mahdollisuuden äänestää. Tarkoitus on äänestää pukuja, eikä sovelluksessa ole kommentointimahdollisuutta.

Kutsutuilla on monenlaisia ansioita.

Jenny+ haastaa tutustumaan juhlavieraisiin pintaa syvemmältä. Ulkonäön sijaan voimme kohdistaa huomiomme vieraiden tekoihin, ja miettiä mistä syystä heidät on kutsuttu juhlimaan Suomen itsenäisyyttä.

 • Mistä vieraat puhuvat?
 • Mitä itsenäisyys heille merkitsee?
 • Mitä kukin mielenkiintoinen vieras on saanut aikaan?

Jos kaikesta huolimatta kommentoit pukuloistoa, muista kolme perussääntöä:

 • Arvioi pukua, älä kehoa sen sisällä.
 • Keskity pukuihin, joista pidät.
 • Pohdi, onko asulla joku sanoma, kertooko se jotain kantajastaan?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Jenny+