Hyppää pääsisältöön

Snowcross-mestari Tomi Ahmasalo: Moottorikelkka on nykyaikainen eränkäyntiväline

Moottorikelkka on nykyään monelle kulkuväline, jolla pääsee nauttimaan luonnosta ja eränkäynnistä hoidettuja reittejä pitkin. Viime vuosisadalla se mullisti pikkuhiljaa poronhoitokulttuurin.

Aiemmin moottorikelkkakilpailuissa kansainvälisestikin menestynyt Tomi Ahmasalo liikkuu kelkalla nykyisin työn ohella myös luontoelämysten pariin.

Tomi ja hänen vaimonsa Riitta kelkkailevat Inarinjärvellä. Kelkka on tärkeä kulkupeli, jolla pilkkireissut onnistuvat myös kolmen koiran kanssa.

Kelkka on nykyaikainen eränkäyntiväline, joka tuo luonnon kaikkien ulottuville myös talvella.

-Työpäivän päätteeksi on mukava hypätä kelkan selkään, pakata koirat rekeen ja ajella muutamaksi tunniksi pilkille. Olen opettanut Riitalle perusasioita kelkan käsittelystä, jotta myös yllättävistä tilanteista selvitään, kertoo Tomi.

riitta ja tomi ahmassalo kelkoilla inarilla
Ahmasalojen koirat kulkevat mukana pilkkireissuilla. riitta ja tomi ahmassalo kelkoilla inarilla Kuva: Riitta Ahmasalo Eränkävijät

Kelkka korvasi poron kulkupelinä

Tomi tuntee hyvin myös moottorikelkkailun historian. Ensimmäiset moottorikelkat tulivat avuksi kuormien kuljettamiseen.

1900-luvun alkupuolella poronhoitajat perheineen kulkivat tokkiensa mukana, ja kuormia kiskoivat porot.

Pikkuhiljaa kelkat muuttuivat nopeammiksi ja keveämmiksi, jolloin isännät saattoivat päiväseltään käydä tarkastamassa laumansa, ja palata pidemmänkin matkan takaa kotiin illaksi. Näin perheet saattoivat jäädä asumaan aloilleen.

70-luvun lopulla kelkat alkoivat yleistymään myös vapaa-ajan käytössä. Tomi on päässyt kelkan rattiin jo pikkupoikana.

Kelkkailu tuli verenperintönä isältä, joka oli myös kilpa-ajaja ja töissä kelkkatehtaalla.

Merkittävä harppaus kelkkailuharrastukselle oli nykyaikaisen kelkkareitistön kehittäminen. 80-luvun lopulla järjestettiin “hopeahaalarimarssi”, jossa eri kelkkailukerhojen edustajat ajoivat Rovaniemeltä Helsinkiin ja veivät eduskuntaan vaatimuksen reittien perustamiseksi ja virallistamiseksi.

tomi ahmasalo moottorikelkan kanssa hypyssä
Tomi Ahmasalon tyylinäyte. tomi ahmasalo moottorikelkan kanssa hypyssä Kuva: Riitta Ahmasalo Eränkävijät

Nykyään virallisia, valtion ylläpitämiä reittejä on jo reilut 10 000 km. Lisäksi kerhojen oman ylläpidon ansiosta maastamme löytyy saman verran lisää hoidettuja kelkkailureittejä.

Tomi Ahmasalo

Rovaniemeläinen Tomi Ahmasalo saavutti pitkän uransa aikana Snowcrossin EM-hopeaa vuosina 1995, 1996, 1998 ja 2000, ja voitti Euroopan mestaruuden vuonna 2001. Euroopan Cupin Ahmasalo voitti vuosina 2006 ja 2007. Neljä vuotta Yhdysvalloissa kilpailleen Ahmasalon paras WSA-sarjan kausi oli vuonna 2004, jolloin hän voitti hallisarjan ja oli ulkosarjan toinen.

Eränkävijät TV1:ssä sunnuntaisin klo 18.15, kaikki jaksot nähtävissä myös Areenassa.
Jutun pääkuva: Riitta Ahmasalo