Hyppää pääsisältöön

Disco Ensemble jättää jäähyväiset lauantaina: “En haluaisi herätä jonain aamuna töpsöttelemässä soittamaan We Might Fall Apartia”

Disco Ensemble Tavastia-klubilla 2018.
Disco Ensemble Tavastia-klubilla 2018. Kuva: Laura Railamaa / Yle Disco Ensemble,Tavastia-klubi

Suomen suosituimpiin moderneihin rockbändeihin lukeutuva Disco Ensemble soittaa lauantaina yli 20-vuotisen uransa viimeisen keikan. Bändin laulaja Miikka Koivisto ja basisti Lindfors vierailivat Uuden musiikin X:n Ida Karimaan haastattelussa kertomassa, miksi bändi päätti lopettaa, ja millaisin tuntemuksin he uransa päättävään yhdeksän keikan putkeen suhtautuvat.

Vuonna 1996 Ulvilassa perustettu Disco Ensemble päättää yhdeksän Tavastian-keikan putkensa lauantaina. Samalla paketoidaan yhtyeen 22-vuotinen ura.

Disco Ensemble, eli laulaja ja kosketinsoittaja Miikka Koivisto, kitaristi ja taustalaulaja Jussi Ylikoski, rumpali Mikko Hakila ja basisti Lasse Lindfors, ilmoitti lopetuspäätöksestään tämän vuoden tammikuussa.

Yhtä isoa syytä Koivisto tai Lindfors eivät lopettamiselle osaa antaa.

– Se on monen asian summa, josta kehkeytyi sellainen tietynlainen vaisto, että nyt on hyvä kohta. Olemme aika hyviä edelleen, se edesauttoi päätöksen tekemistä, Koivisto toteaa.

Päätös viimeiseksi jäävän, viime vuonna julkaistun, Afterlife-albumin tekemisestä syntyi First Aid Kit -läpimurtoalbumin kymmenvuotiskiertueella.

Viisi vuotta hiljaiseloa viettänyt bändi löysi kiertueen myötä esiintymisen ilon uudelleen, mutta samalla kysymykset Disco Ensemblenä jatkamisesta nousivat ajankohtaisiksi.

– Levyn tekoprosessit ovat usein sellaisia, että alkaa pohtia, miksi tätä tekee, Lindfors pohtii.

– Sellainen itsensä tutkiskelu liittyy musiikin tekemiseen ja äänittämiseen. Että onko tämä paras tapa toteuttaa itseä, Koivisto jatkaa.

Disco Ensemblen Lasse Lindfors ja Miikka Koivisto seisovat pinkin seinän edessä ja hymyilevät.
Lasse Lindfors ja Miikka Koivisto vierailivat Ida Karimaan Uuden musiikin X -lähetyksessä alkuviikosta. Disco Ensemblen Lasse Lindfors ja Miikka Koivisto seisovat pinkin seinän edessä ja hymyilevät. Kuva: Juuli Aschan, YleX Disco Ensemble,Miikka Koivisto,Lasse Lindfors

Kuluneen 22 vuoden aikana Disco Ensemblen uralla on ehtinyt tapahtua paljon: bändi on lämmitellyt esimerkiksi Linkin Parkia, kiertänyt ympäri Eurooppaa yhdessä Danko Jonesin ja Gogol Bordellon kanssa ja esiintynyt Yhdysvalloissa legendaarisella Warped-kiertueella.

Kotimaassa bändi on nauttinut suurta suosiota etenkin indiepiireissä, ja erityisesti nelikon live-energiaa on kiitelty keikkapaikoilla ja festareilla ympäri Suomen.

On kahteen vuosikymmeneen mahtunut paljon muutakin kuin Disco Ensembleä: ennen Afterlife-albumia Koivisto ja Ylikoski ovat työstäneet omia sooloprojektejaan, Hisseriä ja Big Pharmaa. Lisäksi Koivisto on osa tänä vuonna suomalaiseen popskeneen rymistellyttä Ruusut-yhtyettä.

Ennen kaikkea muusikot ovat kasvaneet angstia uhkuvista teinipojista aikuisiksi miehiksi.

– Ihan hauskaahan noita vanhoja biisejä on soittaa, mutta en näe itseäni seuraavaa kahtakymmentä vuotta laulamassa biisejä, joihin olen vuodattanut sydänsurujani 20-vuotiaana, Koivisto pohtii.

Bändi kokee, että heidän musiikkinsa ja esiintymisensä on vahvasti riippuvainen nelikon energisyydestä. Siksi ajatus esiintyminen vanhana miehenä vanhojen hittiensä parissa Guns N’ Rosesin tai Ozzy Osbournen tapaan ei Disco Ensemblea kiinnosta.

– En haluaisi herätä jonain aamu töpsöttelemässä syntetisaattorini viereen soittamaan We Might Fall Apartia, Koivisto lisää.

Kaikki loppuu yhdeksän keikan putkeen

Suomen suosituimpiin rock-bändeihin lukeutuva Disco Ensemble halusi lopettaa uransa tyylillä, mutta mikään räjähtävä jäähallilopetus ei kaikessa suurieleisyydessään bändin henkeen sopinut.

Sen sijaan ura haluttiin saattaa päätökseen Helsingin legendaarisella Tavastia-klubilla, jolla yhtyeen oli tarkoitus ensin keikkailla kahtena iltana peräkkäin.

Yleisön valtaisasta kiinnostuksesta johtuen Disco Ensemble päättikin nousta Last nights out -kiertueellaan Tavastian lavalle ennätyksellisesti yhdeksänä peräkkäisenä iltana, joista kahdeksan myytiin loppuun hetkessä.

Yhdeksän keikkaa putkeen kuulostaa hurjalta, mutta ympäri maailmaa kiertänyt bändi suhtautuu koitokseen varsin stressittömästi. Samalla keikkapaikalla putkeen esiintyminen kun tarkoittaa, että soittokamat on voinut jättää lavalle valmiiksi ja keikan jälkeen on päässyt omaan sänkyyn yöksi.

Disco Ensemble Tavastia-klubilla 2018.
Disco Ensemblella on vielä kaksi Tavastian-keikkaa jäljellä. Disco Ensemble Tavastia-klubilla 2018. Kuva: Laura Railamaa / Yle Tavastia-klubi,Disco Ensemble

Lisäksi bändi ylipäätään suhtautuu edelleen keikkailuun positiivisesti: sen ilo ei ole vuosien varrella hävinnyt mihinkään, päinvastoin.

Silti, lopettamispäätöksen mukana tuli helpotus, joka ei ainakaan vielä ole vaihtunut katumukseen tai ylenpalttiseen nostalgisointiin. Esimerkiksi dramaattisia kiitospuheita ei ole joka ilta ollut aikomuksena pitää.

– Emme piehtaroi siinä asiassa keskenämmekään, se varmasti konkretisoituu vasta jälkikäteen, Lindfors sanoo.

Satakuntalaisten vaihtoehtorokkareiden perintö

Disco Ensemble sai alkunsa oman rosoisen vaihtoehtorock-soundinsa kulta-aikana, ja bändille on vuosien aikana kehittynyt oma, vankka fanikuntansa.

Samaan aikaan musiikkiskene on muuttunut, ja englanninkielinen rockmusiikki on siirtynyt elektronisvaikutteisen, suomenkielisen popin tieltä.

Minkälaisen perinnön yhtye kokee jättävänsä suomalaiselle musiikkikentälle?

– Se, että olemme olleet iso osa jengin nuoruutta ja soundtrackina monien ihmisten elämässä, riittää mulle perintönä. Se palaute vetää hiljaiseksi, Koivisto toteaa.

Viime vuodet suomalaisessa ja kansainvälisessä musiikkiskenessä on eletty comebackien kulta-aikaa. Monet 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun suosituimmista bändeistä ovat palanneet keikkalavoille. Esimerkiksi jättihitillään Freestyler vuonna 1999 läpi lyönyt Bomfunk MC’s ilmoitti vastikään esiintyvänsä ensi kesänä festareilla ympäri Suomea.

Disco Ensemblea on näillä näkymin kuitenkin turha lauantaisen keikkansa jälkeen takaisin haikailla.

– Johonkin kymmenen vuoden päähän nyt on mahdoton nähdä, että tuleeko silloin fiilis, että mennään kerran vielä. Mä luulisin, että ei tule. En näe sitä tapahtuvaksi koskaan, Koivisto pohtii.

– Mutta toisaalta ihmiset muuttuvat! Voihan olla joku homevaurio talossa ja tarvita massia, hän nauraa.

Disco Ensemblen viimeinen keikka loppuunmyydyllä Tavastialla 8. joulukuuta. Kuuntele Miikka Koiviston ja Lasse Lindforsin haastattelu Uuden musiikin X:ssä alta.