Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Raiskattujen parantaja – Nobelin rauhanpalkinnon saanut lääkäri Denis Mukwege auttaa sodan uhreja

Thierry Michelin ja Colette Braeckmanin palkittu dokumentti Raiskattujen parantaja kertoo Nobel-palkitusta lääkäristä Denis Mukwegestä.
Nobelin rauhanpalkinnon saanut lääkäri Denis Mukwege haluaa auttaa seksuaalista väkivaltaa kokeneita sodan uhreja. Thierry Michelin ja Colette Braeckmanin palkittu dokumentti Raiskattujen parantaja kertoo Nobel-palkitusta lääkäristä Denis Mukwegestä. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Raiskattujen parantaja

TV1 maanantaina 10.12.2018 klo 21.35 - 22.30, keskiviikkona 12.12. klo 23.40, Areenassa

Nobelin rauhanpalkinnon saanut kongolainen gynekologi Denis Mukwege kampanjoi seksuaalista väkivaltaa vastaan konfliktialueella. Kongon demokraattisessa tasavallassa yli 20 vuotta jatkuneissa levottomuuksissa raiskaukset ovat osa taistelua. Monet raa´an seksuaalisen väkivallan uhreista ovat nuoria naisia, tyttöjä ja jopa pienokaisia.

Tohtori Denis Mukwege on työssään nähnyt naisiin ja heidän kehoihinsa kohdistuvia hirmutekoja. Hän on erikoistunut tekemään vaativia gynekologisia leikkauksia ja hoitanut tuhansia väkivallan uhreja vuonna 1999 perustamassaan Panzin sairaalassa Bukavun kaupungissa. .

Lääkäri liikkuu YK:n turvamiesten suojeluksessa

Mukwege on puhunut uupumatta Itä-Kongon väkivallan uhrien puolesta – oman turvallisuutensa uhalla ja tappouhkauksista huolimatta. Vuonna 2012 New Yorkista palatessaan kotona odottivat aseistetut miehet. Hän selvisi murhayrityksestä kuin ihmeen kaupalla. Rohkea lääkäri työskentelee nyt sairaalassa ja liikkuu vaarallisilla alueilla YK:n turvamiesten suojeluksessa.

Mukwege vaatii kansainväliseltä yhteisöltä tiukempaa suhtautumisesta seksuaaliseen väkivaltaan sodan välineenä. Hän ei taistele enää yksin. Naiset, joita hän on auttanut sairaalassa ja Panzi-säätiön avustuskeskuksessa saamaan elämähalunsa ja itsekunnioituksensa takaisin, ovat auttajansa rinnalla.

”Jos lakkaamme tuntemasta toisten kärsimyksiä, lakkaamme olemasta ihmisiä”

Thierry Michelin ja Colette Braeckmanin palkittu dokumentti Raiskattujen parantaja (12) kertoo kongolaisen ihmisoikeusaktivistin työstä. Ohjelmassa kuullaan raiskauksen uhreiksi joutuneiden ja kokemuksistaan selvinneiden naisten kertomuksia.

”Kun he tulevat tänne, he ovat hyvin surullisia. Hymy on merkki siitä, että he ovat palaamassa eloon. Se antaa meille voimia jatkaa työtämme”, Denis Mukwege kertoo sairaalan toiminnasta. ”Jos lakkaamme tuntemasta toisten kärsimyksiä, lakkaamme olemasta ihmisiä”, rauhannobelisti pohtii.

The Man Who Mends Women. Tuotanto: Les films de la passerelle/Ryva Production, Ranska, 2016.

Nobelin rauhanpalkinto luovutetaan ihmisoikeusaktivisteille Denis Mukwegelle ja Nadia Muradille joulukuun 10. päivänä Oslossa. Palkintoseremoniaa voi seurata kello 14.00 Suomen aikaa Areenassa. Dokumentti Nadia Muradista Teema & Fem sunnuntaina 9.12. klo 22.00.

Nobelin rauhanjakotilaisuus Oslossa

Irakilainen jesidiaktivisti Nadia Murad ja kongolainen lääkäri Denis Mukwege jakavat tämänvuotisen rauhanpalkinnon. He pyrkivät auttamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita sodan uhreja.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.