Hyppää pääsisältöön

Joulupukin Kuuma linja herättää jouluun

Joulupukki vilkuttaa Kuumasta linjasta
Joulupukki vilkuttaa Kuumasta linjasta Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Joulupukin Kuuma linja

Jos aattoaamuna jouluvalmistelut ovatkin kesken, Joulupukin Kuuma linja luo jouluisen tunnelman ja matkan joulun taikaan. Ohjelma on perinne, johon tehdään uudistuksia harkiten.

Varhain aattoaamuna suoraa lähetystä tulevat valmistelemaan tuotantotiimi, pukki, soittajatonttu Vilkku, nettitonttu Ville, kuusi puhelintonttua, päätonttu, puuhatonttu sekä pikkutontut. Vähän ennen lähetystä puhelintontut ottavat jo puheluja vastaan ja kahdeksalta pukki on valmiina juttelemaan lähetyksessä ensimmäisen soittajan kanssa.

Puhelimet soivat taukoamatta koko lähetyksen ajan ja vuosittain puhelintonttujen juttusille pääsee noin 200 lasta. Päätonttu ottaa sitten yhteyttä niihin lapsiin, jotka, jotka pääsevät juttelemaan lähetyksessä pukin kanssa. Aamupäivän aikana pukki juttelee noin 30 eri puolella Suomea asuvan lapsen kanssa. Pukin kanssa juttelemaan haluavat ovat eri-ikäsiä, pienistä lapsista aina teini-ikäiseen asti. Lapset kertovat joulukuulumisiaan, lähettävät terveisiä ja halutessaan esittävät laulun, jota soittajatonttu Vilkku säestää. Vilkku vastaa esitettävästä musiikista ja on tehnyt ohjelmaa varten useita uusia joululauluja.

Puhelujen aikana julkaistaan yle.fi/joulupukinkuumalinja - osoitteeseen lähetettyjä joulutervehdyksiä ja nettitonttu poimii sähköpostiviesteistä jouluisia kuvia esiteltäväksi lähetyksessä. Tervehdyksiä julkaistaan vuosittain yli 500.

Puhelinnumero on tuttu 020 697 855. Puhelu maksaa kotimaan lankaverkosta soitettuna paikallisverkkomaksun ja matkapuhelimesta soitettuna oman operaattorin perimän matkapuhelumaksun verran.
Viestejä voi lähettää jo ennen lähetystä osoitteeseen yle.fi/joulupukinkuumalinja.

Animaatiovalinnoissa ohjelmahankkija kartoittaa animaatioelokuvatarjonnan ja niistä valitaan sopivat. Suurin osa aaton animaatioista on jouluaiheisia. Lumiukko perinteisesti päättää Joulupukin Kuuman linjan.

Vuoden 2018 animaatiot:

Mimi ja Liisa (Mimi and Lisa)
Sokea tyttö tutkii ympäröivää maailmaa yhdessä parhaan ystävänsä kanssa. He tutustuvat yhdessä kotitalonsa asukkaisiin ja seikkailujensa yhteydessä luovat yhteyden naapureihinsa. Ystävykset saavat yhdessä ihmisten sydämet lämpenemään ja koko harmaa rakennus muuttuu iloisemmaksi. Kotitalon väki päätyykin juhlimaan joulua yhdessä, suuren joulukuusen ympärillä.

Karhunmetsästäjät (We're going on a Bear Hunt)
Englantilaisessa animaatiossa isä ja äiti lähtevät auttamaan mummia jolloin neljä nuorempaa lasta jäävät isoveljen hoiviin. Lapset päättävät lähteä etsimään karhua tutun lastenlorun tahdissa. Eteen tulevat heinikko, mutainen pelto, lumimyrsky, metsä ja lopulta pimeä luola. Pelottava kohde ei olekaan niin hirmuinen.

Suuri karkinpudotuspäivä (The Great Northern Candy Drop)
Animaatio kertoo inuiittilentäjästä, joka 50 vuoden ajan on lentänyt jouluisin kotikylänsä yllä ja pudottanut siellä asuville lapsille ja aikuisille karkkia. Tämä quebeciläisen inuiittikylän perinne vaarantuu tarinassa hallituksen byrokraatin vastustaessa sitä. Onneksi kaikki päättyy hyvin.

Lumiukko (The Snowman)
Koskettava tarina pikkupojan ja lumiukon lämpimästä ystävyydestä ja yhteisistä leikeistä. Animaatioelokuva Raymond Briggsin kertomuksen mukaan.

Nostalgisia hetkiä Joulupukin Kuuman linjan aiemmilta vuosilta:

Ensimmäinen Joulupukin Kuuma linja lähetettiin 24.12.1991 TV1:ssä. Jo ensimmäisessä lähetyksessä lapset soittivat Joulupukille toiveitaan ja joulukuulumisia. Mukana hääri myös pikkutonttu. Alkuvuosina Joulupukki matkasi Korvatunturilta lähetyksentekoon Pasilan tv-keskukseen.

Jouluna 1993 Joulupukki tarkasteli Roope-tontun kanssa lasten piirroksia.

Vuonna 1999 teknisestä syystä lähetys jouduttiin aloittamaan Pasilan lähetysyksiköstä. Joulupukki esitteli kuulutustaustan edessä lasten piirustuksia ja kertoi olevansa eksyksissä Pasilan tv-keskuksessa. Myöhemmin päästiin siirtämään studiolle, mistä lähetykseen saatiin mukaan muori, soittajatonttu Vilkku ja muita tonttuja.

Jouluaattona 2016 Roope jutteli pukin kanssa. Roope oli jouluna sairaana ja hän lähetti terveisiä jääkiekkojoukkueelleen.