Hyppää pääsisältöön

Keitä ne on, ne luonnon sankarit? Kiitoksia saivat niin aktiivitoimijat kuin omat isätkin. Yksi oli ylitse muiden...

Juuma, pieni karhunkierros
Luontoperintöämme parhaimmillaan Juuma, pieni karhunkierros Kuva: Timo Newton-Syms Kuusamo

101-vuotias Suomi juhli itsenäisyyspäivänä suomalaista luontoa. Yle Luonto kysyi, ketä sinä haluaisit kiittää luontomme hyväksi tehdystä työstä – tai omasta luontosuhteestasi? Kyseessä sai olla joku tunnettu luontovaikuttaja, mutta myös yksityishenkilö. Tässä kooste lähettämistänne kiitoksista, niitä kertyi runsain mitoin!

Kyselymme vastauksista ja kiitoksista välittyy aito rakkaus suomalaiseen luontoon, mutta myös huoli Suomen luonnon tilasta. Luonto on meidän kansallisperintömme, se yhdistää ja sitä pitää vaalia.

Kiitos vapaaehtoiset, virkamiehet ja luonnonsuojelun aktivistit...

Monissa vastauksissa kiiteltiin luonnon parissa työskenteleviä vapaaehtoisia – eläinhoitoloita, yhdistyksiä, mutta myös yksityishenkilöitä, kuten roskienkerääjiä.

Erityisen mielenjäävä on vanhan puun omistajan kiitokset kaikille niille, jotka ovat jättäneet kaatamatta isoja, vanhoja puita. Vanhoja puita arvostaa myös teiltä eniten kiitoksia saanut luontoaktivisti, Pentti Linkola.

pentti linkola
Suoraselkäistä ja lahjomatonta luonnon puolustusta yhden elämän verran. –Virpi pentti linkola pentti linkola

Yle Luonto välitti kiitoksenne Linkolalle ja tavoitti hänet kotoaan.

Puhelimeen vastataan pienellä äänellä: Pentti Linkola. Kirjailija, radikaali ympäristöfilosofi, toisinajattelija, kehityskriitikko, luonnonsuojelija, ornitologi, kalastaja ja esseisti. Suomen tunnetuin syväekologisen ajattelusuuntauksen edustaja Pentti Linkola kertoo olevansa jo niin raihnainen mies, että pääsee juuri ja juuri puhelimeen.

– Nykyään katselen luontoa tästä omasta ikkunastani, en minä juuri enää ulkona liiku.

Vaikka Linkolan luonnon hyväksi tekemä aktiivinen työ on tullut päätökseensä, niin luontoa pelastetaan nyt säätiötoiminnalla. Luonnonperintösäätiön vanhojen metsien suojeluohjelma on Linkolan elämäntyön huipentuma.

Linkola perusti säätiön vuonna 1995 antamalla pesämunaksi omat säästönsä. Vuoden 2018 lopulla Luonnonperintösäätiöllä on hallussaan ja suojeltuina lähes 1800 hehtaaria lähinnä vanhaa metsää, suoalueita ja jonkin verran perinnebiotooppeja ja pienvesistöjä.

– Suojelemme viimeisiä ikimetsän kappaleita, se on minun perintöni Suomen luonnolle.

Entä mikä Linkolaa huolettaa Suomen luonnossa tällä hetkellä?

– Talvi tulee todella hitaasti. Jos pakkaset ennättävät ennen lumen tuloa, niin se on kyllä huono asia eläimille, perhosia myöten.

Linkola ei jaksa enää pukea sanojaan korulauseiksi, lähettää vain lyhyet terveiset.

– Kiitokset kaikille minua muistaneille.

Joulukuun seitsemäs päivä 86-vuotta täyttänyt metsiemme mies on väsynyt, mutta työ puhuu puolestaan.

Kiitos isä, äiti, opettaja, tarhatäti ja partioliike...
Vandrare  i skogen.
Isät saavat erityiskiitosta luontosuhteen virittäjinä Vandrare i skogen. Kuva: Juha Kemppainen / Yle ulkoilu,Erätuotteet,ulkoiluvaatteet,vaatteet,urheiluvaatteet,retkeily,vaellus

Isän kanssa kalaan, äidin kanssa sienestämään. Huomattavan monessa vastauksessa kiitettiin omia vanhempia tai kasvattajia luontosuhteen synnyttämisestä.

"Ajattelen edesmennyttä isääni lämmöllä. Niitä retkiä, kun sain olla reppuselässä kun ylitimme suon niin, että heilahti. Niitä marjaretkiä, kun veneellä menimme saareen ja yövyimme kahden ison tukin välissä. Tuijottelimme yöllä tähtitaivasta. Ne ovat jättäneet syvän jälkensä ja rakkauden luontoon." – Mira

"Kiitos äiti! Opetit minulle pienestä tytöstä asti, miten liikkua luonnossa, tunnistaa lintujen äänet, oikeat ruokasienet. Opetit, miten pienin hyönteinenkin on tärkeä ja sitä pitää kunnioittaa. Kaikilla elävillä on tehtävänsä. Tätä kannan mukaani ja opetan eteenpäin." – Charlotta

"Omalta osaltani luontosuhteeseen ja ammatinvalintaani vaikutti vahvasti biologian opettajani, luontopedagogi Vesa Heinonen. Hän kuljetti epäkiitollisia ja marmattavia yläasteikäisiä oppilaitaan omalla veneellään ja omalla kustannuksellaan saaristoon ja opetti ikimuistoisesti jääkauden jäljistä ja lettujen paistamisesta". – Meribiologi

Monelle suhde luontoon on muodostunut jonkin yhdistyksen tai esimerkiksi partion kautta, missä on opittu sekä tietoja että käytännön taitoja metsässä liikkumiseen. Kiitokset lähtevät myös päiväkoteihin, joissa lapset pääsevät metsään ja oppivat kunnioittamaan sekä arvostamaan upeaa luontoamme.

Kiitos kaikille, jotka luontokertomuksillaan luovat unelmia luonnon ja ihmisen välisestä sopusoinnusta...
flicka kramar träd
Se nyt vasta on itsenäisyystyötä jos mikä, tämä luonnonsuojelu – Rolf Palmgren flicka kramar träd Kuva: Yle / Axel Broman metsät,puut,tytöt,puistot,yksinäisyys,masennus,halaaminen,luonto,luonnonsuojelu,Chipko movement

Monet teistä kiittivät myös radion ja television luonto-ohjelmia mielenkiintoisista tarinoista, kauniista kuvista ja erilaisista näkökulmista. Tarinat ja kertomukset vahvistavat monin tavoin suomalaisten luontosuhdetta.

Lue kaikki kiitokset täältä ja Yle Luonnon Facebook-sivulta! Kiitos kaikille vastauksistanne, saimme niitä lähes kaksisataa!

-------------------------------

Minna Pyykön maailmassa luotiin katsaus luonnonsuojelun historiaan ja siihen, mistä kaikki oikein alkoikaan... Monia tärkeitä henkilöitä, kuten esimerkiksi laulujoutsenen pelastaja Yrjö Kokko ja Suomen luonnonsuojeluyhdistyksen perustaja Kaarlo Linkola sekä suotutkija Rauno Ruuhijärvi. Elämän mittaista työtä rakkaudella, sinnikyydellä ja väsymättömällä taistelulla.

LISÄÄ AIHEESTA:

Pentti Linkolan haastatteluja ja dokumentteja hänen ajattelustaan 50 vuoden ajalta

Ympäristöministeriön kysely suomalaisten luontosuhteesta

Näin Suomessa puolustetaan luontoa