Hyppää pääsisältöön

Yö pitkä, elokuva lyhyt – kansainvälinen lyhytelokuvapäivä huipentuu jälleen Teemalla

Taustalla tonttulakeissa olevat lyhyelokuvan miehet, etualalla pääosan esittäjä Anna Paavilainen haulikko kädessä ja yhden miehistä vaimo
Kauhukomediassa Helsinki Mansplaining Massacre Essi (Anna Paavilainen) yrittää selviytyä hauraiden egojen ajamasta mieslaumasta. Elokuvassa nähdään Vesa-Matti Loirilta hyvin erilainen rooli Taustalla tonttulakeissa olevat lyhyelokuvan miehet, etualalla pääosan esittäjä Anna Paavilainen haulikko kädessä ja yhden miehistä vaimo lyhytelokuvat,kauhuelokuvat

Katso 13 elokuvaa kolmessa tunnissa! Lyhytelokuvia ehdit katsoa joulukiireiden keskelläkin. Vuoden lyhimpänä päivänä 21.12.2018 vietetään Suomessa kuudetta kertaa kansainvälistä lyhytelokuvapäivää. Ranskassa ideoitua päivää vietetään viidessätoista maassa ja sen tavoitteena on lisätä lyhytelokuvan näkyvyyttä sekä tuoda lyhytelokuvanäytöksiä kaikille elokuvan ystäville.

Lisätietoa Lyhytelokuvapäivästä löytyy täältä: Lyhytelokuvapäivän sivusto

Lyhytelokuvapäivänä jokainen voi myös järjestää oman elokuvanäytöksensä! Se onnistuu ilmoittautumalla Lyhytelokuvapäivän sivujen kautta. Valitse ilmaiseksi lyhytelokuvia tarjolla olevista pop-up -paketeista ja järjestä oma näytöksesi 15.–21.12.2018 välisenä aikana. Näytös voi olla kaikille avoin tai suljettu järjestäjän omien toiveiden mukaan, ei kuitenkaan maksullinen. Avoimet näytökset listataan Lyhytelokuvapäivän sivuille, joilta voit myös etsiä omalla alueellasi järjestettäviä tapahtumia.

Yle osallistuu lyhytelokuvan juhlintaa omalla kolmen tunnin ohjelmistolla, joka jakautuu kolmeen näytökseen. Näytöksien välissä nähdään Arthur Franckin ja Oskar Forsténin ideoimat välikkeet, joissa tällä kertaa tehdään harrastajapohjalta lyhytelokuvaa.

Elokuvat nähdään Teemalla torstaina 21.12. klo 21 alkaen, ja kaikki tulevat myös katsottaviksi Areenaan jo saman päivän aamuna.

Näytös 1: Festivaalimenestyjiä

Lyhytelokuvahelmet kiteyttävät isoja asioita pieneen hetkeen.

Lähikuvassa tiikeriasuun (turri) pukeutunut poika
Tiikeri joutuu hankeen Mikko Myllylahden elokuvassa Lähikuvassa tiikeriasuun (turri) pukeutunut poika lyhytelokuvat,tiikeri,Lyhytelokuvat (Cannesin elokuvafestivaali),Mikko Myllylahti

Illan ensimmäisen tunnin elokuvat ovat keränneet palkintoja ja ehdokkuuksia kotimaisilla ja kansainvälisillä elokuva-areenoilla. Ne ovat helmiä, joissa pieneen hetkeen ja pieniin asioihin tiivistyy suuria tunteita. Matkalaukkujen pakkaaminen isän kanssa voi olla lopulta rakkain ja pakahduttavin muisto.

Kukista ja mehiläisistä (12)
J.J. Vanhasen komediassa tarinan käänteet ovat osuvia ja hauskoja. Teinipojalle ja tyttöystävälle sattuu vahinko, ja poika lähtee hänen maanviljelijäisänsä kanssa apteekkireissulle hakemaan katumuspilleriä. Lyhytelokuva on menestynyt hienosti festivaaleilla ja syystä.
Näyttelijät Juha Uutela, Mikko Kauppila, Saana Koivisto, Aksu Piippo.
Käsikirjoitus ja ohjaus J. J. Vanhanen.
Tuotanto Tampereen Ammattikorkeakoulu Oy, 2016.

Tyhjä tila (S)
(Negative space)
Mistä todella muistat oman isäsi? Vuoden 2018 lyhyen animaatioelokuvan Oscar-ehdokas on sympaattinen tarina isän ja pojan suhteesta, joka kerrotaan matkalaukun pakkaamisen kautta. Kannattaa ottaa pakkaamisvinkit käyttöön!
Ohjaus Max Porter ja Ru Kuwahata
Tuotanto Ikki Films, Ranska, 2017.

Taakka (S)
(Min börda/The burden)
Puhelinmyyjälläkin on unelmia! Useita festivaalivoittoja saanut musikaali-animaatioelokuva sijoittuu teollisuusalueelle ison moottoritien varteen. Eri työpaikkojen työntekijät yrittävät lievittää tylsyyttään ja purkaa olemassaolon ahdistustaan esittämällä musikaalisia numeroita. Varoitus korvamadosta!
Käsikirjoitus ja ohjaus: Niki Lindroth von Bahr
Tuotanto Malade Ab, Ruotsi, 2017.

Ihmisen arvo (S)
(Import)
Lyhytelokuva bosnialaisesta pakolaisperheestä, joka päätyy pieneen hollantilaiseen kylään asumaan vuonna 1994. Jokainen perheessä etsii paikkaansa uudessa ympäristössä, ja pieni tarina kasvaa koskettavaksi kertomukseksi siitä, kuinka yksittäisellä pakolaisella voi olla tärkeä paikka uudessa maassa. Elokuvan ohjaaja Ena Sendijarevic on itsekin joutunut jättämään kotinsa Sarajevossa.
Tuotanto Pupkin, Alankomaat, 2016

Tiikeri (12)
Punainen pikkuauto heittelehtii omakotialueella. Humalainen isä kolistelee ovesta sisään. Kohta otetaan haulikko esiin. Suomalaisen Mikko Myllylahden elokuva sai maailmanensi-iltansa keväällä 2018 Cannesissa. Tiikeri kertoo erään talvi-illan arvaamattomista tapahtumista. Elokuva onnistuu taidokkaasti tavoittamaan pienessä hetkessä kaksi vastakkaista tunnelmaa samasta elämästä.
Pääosissa Jarkko Lahti, Minna Kivelä, Miku Yli-Tepsa.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Mikko Myllylahti.
Tuotanto Elokuvayhtiö Aamu Oy, 2018.

Näytös 2: Haastavia tilanteita

Tällaisena et ole Vesa-Matti Loiria nähnyt!

Kaikki tietävät nykyään, mitä "mansplaining" tarkoittaa. Mutta mitä se voi pahimmillaan olla? Siis todella pahimmillaan? Ilja Rautsin kauhukomedia esittelee Vesku Loirin aivan uudenlaisessa roolissa. Myös muut lyhytelokuvaillan toisen tunnin elokuvat haastavat taatusti jokaisen ennakkoluulot.

Star shaped scar (7)
Vuosaaren prinsessa Jasmin Britney rakastaa meikkejä, koruja ja kauniita juhlamekkoja sekä kaikkea kiiltävää ja vaaleanpunaisesta. Hän ei käy töissä, ei opiskele ja poistuu talvella vain harvoin kotoaan. Hänen suurin intohimonsa ovat kalliit Christian Louboutine kengät, joilla hänen on mahdoton kävellä.
Ohjaus Vuokko ja Virva Kunttu.
Tuotanto Franckforsten Oy, 2018.

Lähikuva dokumenttielokuvan päähenkilön vahvasti meikatuista silmistä
Jasmin Britney väärensi isänsä allekirjoituksen nimenvaihtopapereihin. Otsassa oleva tähden muotoinen arpi syntyi päivänä, joka muutti hänen elämänsä Lähikuva dokumenttielokuvan päähenkilön vahvasti meikatuista silmistä lyhytelokuvat,dokumenttielokuvat

Yökyöpeli (7)
(Nighthawk)
Slovenialaisen ohjaajan Spela Cadezin animaatioelokuva päähenkilö on känninen mäyrä, joka varastaa poliisiauton ja päätyy lähes psykedeeliselle ajomatkalla pimeään maailmaan.
Tuotanto Finta Film, RTV Slovenija, Bonobostudio, 2016.

Helsinki Mansplaining Massacre (16)
Ilja Rautsi yhdistää omaperäisesti miesselittelyn ja kauhun lyhytelokuvassaan. Intensiivisen hysteerisessä kauhukomediassa Essi yrittää selviytyä hauraiden egojen ajamasta mieslaumasta, joka haluaa selittää hänelle kaiken.
Näyttelijät Anni Paavilainen, Leo Honkonen, Ella Lahdenmäki, Kari Hietalahti, Pekka Strang, Iska Strang, Vesa-Matti Loiri.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Ilja Rautsi.
Tuotanto Bufo Oy, 2018.

Hajaannus (7)
(Dissonance)
Till Nowakin erityisyys ilmenee hänen tavassaan yhdistää animaatio ja live action.
Hänen edellinen hittielokuvansa oli Uudessa Kinossakin nähty ”The Centrifuge Brain project”, jossa esitellään mitä mielikuvituksellisimpia huvipuistolaitteita. Hajaannus kertoo surullisemman tarinan mielenterveysongelmasta kärsivästä isästä, jonka vaikeutena on kohdata todellisuus.

Näytös 3: Eläimiä ja ihmisiä

Vastaisku kissavideoille ja kalat puussa!

Animoitu vihaisen näköinen kissa
Kissatko söpöjä? Brenda Lienin animaatio näyttää kissavideoiden kääntöpuolen. Animoitu vihaisen näköinen kissa lyhytelokuvat,animaatioelokuvat,kissat

Varoitus: tämä elokuva voi tuhota illuusiosi eläinvideoista. Brenda Lienin Söpöyden kutsu kyseenalaistaa kissojen söpöyden. Kolmannen tunnin elokuvissa ihmisten ja eläinten maailmat kohtaavat arvaamattomilla tavoilla.

Komitea (S)
(Kommittén)
Olipa kerran suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen; - ja yksi saamelainen…
Lyhytelokuva suomalaisen, ruotsalaisen ja norjalaisen delegaation päätöksenteon absurdista todellisuudesta.
Pääosissa Tapio Liinoja, Kristin Groven Holmboe, Cecilia Milocco.
Ohjaus Gunhild Enger ja Jenni Toivoniemi.
Tuotanto Tuffi Films Oy, 2016.

Paperi, hevonen ja lintuja (S)
(Papirnati zivot)
Lyhyt dokumenttielokuva seuraa serbialaista romaniperhettä, joka taloudellisista ongelmistaan huolimatta pitää yhtä. Vaikka sisällön kuvaus kuulostaa tavanomaiselta, lyhytelokuvan elokuvallinen tyyli ja perheen sisäinen dynamiikka tekee lyhytelokuvasta kiinnostavan.
Ohjaus Zoran Tairovic.
Tuotanto Interkulturalni Teatar, Serbia, 2017.

Söpöyden kutsu (16)
(Call of cuteness)
Vastaisku kissavideoille animaation muodossa.
Toteutus: Brenda Lien, 2017.

Sog (12)
Tulva on heittänyt kaloja puihin. Kalojen kirkuminen herättää lähellä olevat hahmot, jotka auttamisen sijaan alkavatkin tuhota hädässä olevaa lajia. Samoin kuin oikeassa elämässä, kaikki eivät kuitenkaan näe tuntematonta lajia uhkana.
Animaation ohjaus: Jonatan Schwenk, 2017.

Tänä vuonna Suomessa lyhytelokuvapäivän järjestäjät ovat Tampereen elokuvajuhlat, Yle, AV-arkki, Suomen elokuvasäätiö, Turku Animated Film Festival ja Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa. Hankkeen rahoittajana toimii Suomen elokuvasäätiö.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa