Hyppää pääsisältöön

Elämä kaukana sähköverkosta ja moderneista mukavuuksista

Tova Christoffersson ja Mathias Smulter ovat päättäneet asua keskellä luontoa. Ilman mukavuuksia he rakentavat omaa paratiisiaan Talasbuaniin jämtlandilaiseen metsään.

He ovat asuneet eläimineen Talasbuanissa seitsemän vuotta.

Ensin se ajateltiin kesäasunnoksi, mutta pian siitä tuli heidän ympärivuotinen kotinsa.

Tova ja Mathias tapasivat Bäckedalin kansankorkeakoulussa Svegissä Härjedalenissa, missä he opiskelivat vanhoja käsityötekniikoita.

Mathiasta, joka on alun perin kotoisin Vaasasta, ja jämtlandilaista Tovaa molempia kiinnosti oppia elämään lähellä luontoa.

Eläimiä on tullut vuosien saatossa yhä enemmän.

Ensin he hankkivat kanoja, sitten lampaita, sikoja ja kaneja. Metsän eläimet ovat aina olleet lähellä.

Aivan tavallisena arkipäivänä heräämme ja teemme tulen pesään lämmittääksemme vettä eläimille― Mathias

Vesi noudetaan purosta talon läheltä. Talvella eläinten vesiastiat jäätyvät, joten vesi täytyy vaihtaa monta kertaa päivässä.

Mathias ja Tova asuvat yhdessä huoneessa ja keittiössä 15 neliön kodissaan. Ulkokeittiö on käytössä sekä kesällä että talvella.

He eivät ole täysin erillään muusta maailmasta. He kuvaavat elämäänsä ja arkeaan ja laittavat videot Talasbuan-vlogiin Youtubeen innoitukseksi muille, jotka haluavat elää off grid eli sähköverkon ulkopuolella.

He käyvät vuorotellen töissä Talasbuanin ulkopuolella. He suunnittelevat tulevaisuudessa olevansa omavaraisia ja voivansa elää sillä, mitä tuottavat itse tilallaan.

Mathias tekee käsitöitä ja on opetellut teurastamaan. Tova tekee tuorejuustoa ja osaa parkita nahkaa. He oppivat koko ajan uusia asioita.

Tämä on rauhallista elämää. Tunnen, että minulla on sielunrauha nyt, kun asumme täällä, vaikkakin tekemistä on paljon enemmän― Tova
Aina ei ole helppoa löytää sellaista tietoa, jota tarvitaan omavaraistaloudessa. Minua ärsyttää, etten oppinut koulussa mitään sellaista, mitä tarvitsen. Eikä vanhemmiltakaan saa sellaista tietoa, jota kulki ennen aikaan sukupolvelta toiselle― Mathias
Kanat ovat pienimuotoinen ja hyvä tapa, jos haluaa kokeilla omavaraistaloutta. Niistä saa sekä munia että lihaa. Hanki maatiaisrotua, joka kestää kylmää ja pärjää yksinkertaisella ravinnolla― Tova ja Mathias

Unelmana on meijeri, teurastamo, useampi maakellari ja sauna. Apua niiden rakentamiseen he saavat muun muassa sukulaisilta ja ystäviltä.

Tova ja Mathias vierailevat Strömsö-ohjelmassa. He kertovat elämäntavastaan ja siitä, miten voi elää kestävästi niin, että elää luonnon kanssa eikä sitä köyhdyttäen.

Katso ohjelma heidän vierailustaan Strömsössä.

Tästä voit lukea Hannes Björqvistin artikkelista lisää Tovan ja Mathiaksen elämästä Talasboanissa.

Tämän artikkelin kuvat Jämtlandista ovat Mathias Smulterin ottamia.