Hyppää pääsisältöön

"Mä olen himohitsaaja"

Kekseliäs romurautataiteilija Matti Järvenpää on rakentanut kotitilalleen Rautapuiston

Matti Järvenpää, 82, on tehnyt 50 vuoden ajan rautaromusta hykerryttävän hauskoja ja ajatuksia herättäviä veistoksia hämeenkyröläisellä kotitilallaan. Vanhoista kattilankansista on muovautunut aurinko, kettingistä keinutuoli ja uunista presidentin muotokuva.

Järvenpää esittelee mielellään teoksiaan ja puistoaan, mutta käynnistä pitää sopia hänen kanssaan etukäteen.

Jokaisella teoksella on oma tarinansa. Tässä niistä muutama.

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta
Tämä on kunnianosoitus auringolle, kun siitä riippuu kaikki― Matti Järvenpää
Tämän työn nimi on Pienmaitotilojen muistoksi. EU:hun liittyminen pienensi tämän kylän tuotantoa niin paljon kuin tässä on maitotonkkia.― Matti Järvenpää
Olen koko ikäni tehnyt käsillä töitä, kaikenlaista.― Matti Järvenpää
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

Rautapuiston portti

Raudasta tehty teos, portti, Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Raudasta tehty teos, portti, Matti Järvenpään Rautapuistossa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula ITE-taide,nykykansantaide,keräily,rauta,aura,Hämeenkyrö,egenland_rautapuisto

“Nyt ollaan menossa Rautapuistoon. Tässä näkyy selvästi tämä kierrätysmateriaali, nämä ovat kertaalleen käytettyjä esineitä, jotka ovat saaneet uuden elämän. Kaiken kruunaa Järvenpään suvun sukuvaakuna… tosin sen olen ottanut ompelukoneen jalasta.

Tässä on kaksi hevosauraa. Aurahan on maailman hienoin työkalu. Se on Egyptissä aikoinaan keksitty ja se on kaunis ja hyvin klassinen.

Kun tällä kyntää maata, niin se painaa siihen sellaisen kauniin palkin, kyntöjäljen. Aura on pelastanut koko ihmiskunnan aikoinaan, kun ruvettiin viljelemään tehokkaammin.

Olin työelämässä 43 vuotta, täällä Kyröskoskella, ja poikia siunautui kolme. Silloin oli virtaa tehdä paljon kaikkea, tekemisen halu oli kova.

Olen koko ikäni tehnyt käsillä töitä, kaikenlaista. Se tyydytys on tullut siitä, ja oppiminen.”

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

Muisto teolliselle muotoilulle

Vanhoista traktorin istuimista tehty teos Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Vanhat traktorinistuimet ovat saaneet Järvenpään käsissä uuden muodon. Vanhoista traktorin istuimista tehty teos Matti Järvenpään Rautapuistossa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula ITE-taide,nykykansantaide,keräily,rauta,Hämeenkyrö,teollinen muotoilu,egenland_rautapuisto

“Kun löydän hyvän esineen, mulla rupeaa kellot soimaan, että mitä tuolla tekisin. Ja sitten siitä muodostuu se sana, mitä pyrin hyödyntämään.

Tämä teos on tehty muistoksi teolliselle muotoilulle. Ne ovat sata vuotta vanhoja istuimia, jotka on saatettu taulumuotoon ja kauniita ovat. Kun löysin yhden istuimen ensin, niin ajattelin, että näitähän pitäisi olla vähintään kymmenen tai kaksikymmentä, niin sitten se on hieno kokonaisuus.

Mä olen himohitsaaja. Työn takia piti opetella se taito. Kaikkein nautinnollisin hetki mulle on, kun näen tumman lasin läpi raudat ja palavan liekin ja rauta yhtyy siinä, niin se on jotain.

Rauta on valikoitunut materiaaliksi siksi, että sitä on hyvä käsitellä ja sitä on kuitenkin tarjolla.”

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

Veritas – totuus nykyurheilusta

Raudasta tehty teos urheiluvillityksestä Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Raudasta tehty teos urheiluvillityksestä Matti Järvenpään Rautapuistossa. Kuva: Yle / Magnus Wikström ITE-taide,nykykansantaide,keräily,rauta,Hämeenkyrö,urheilu,egenland_rautapuisto

“Tämä on protestini urheiluvouhotukselle. Kansakoulussa oli pakkourheilu ja olin aina viimeisenä hiihtokilpailuissa ja juoksukilpailuissa ja siitä jäi trauma. Ajattelin, että teen tästä urheiluvillityksestä oman dokumentin.

Olympia-aate ja doping iskevät tässä molemmin puolin ihan reilusti, niin kuin se tänä päivänä tekee. Ja pienet jalat, jotka kiertävät rinkiä turhan päiten. Siinä on mun sanomani. Rankkaa kieltä, mutta kuitenkin.

Koulussa pidin matematiikasta ja kädentaidoista, niitä aina odottelin. Kansakoulun jälkeen kävin Tampereella ammattikoulun, muita kouluja en ole käynyt.”

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

Happosademetsä

Matti Järvenpään raudasta tekemä teos Happosademetsä Rautapuistossa.
Matti Järvenpään raudasta tekemä teos Happosademetsä Rautapuistossa. Kuva: Yle / Rasmus Tåg ITE-taide,nykykansantaide,keräily,rauta,Hämeenkyrö,egenland_rautapuisto
Vanhoja ja jäkäläisiä äkeitä teoksessa Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Vanhoja ja jäkäläisiä äkeitä teoksessa Matti Järvenpään Rautapuistossa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula ITE-taide,nykykansantaide,keräily,rauta,Hämeenkyrö,äes,egenland_rautapuisto

“Sademetsistähän puhutaan paljon, mutta onko tulevaisuuden uhkakuva tällainen? Jos päästöjä ei saada kuriin, tämä asia voi olla hyvinkin ajankohtainen.

Nämä ovat hevostyökaluja. Äkeitä, joilla peltoa murennettiin.

Huollan näitä veistoksia valikoidusti, vähän pintakäsittelen niitä. Mutta tämähän on yhtä arvokasta tämä jäkälä, joka siihen muodostuu. Samoin noita kuusia en ota pois tuolta, ne ovat toivon kipinä siellä. Ne ponnistelevat siellä huonoissa olosuhteissa, mutta elävät kuitenkin."

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

Tasavallan presidentti ja valiokuntaneuvos

Kaksi vanhaa uunia vierekkäin Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Kaksi vanhaa uunia vierekkäin Matti Järvenpään Rautapuistossa. Kuva: Yle / Magnus Wikström ITE-taide,nykykansantaide,keräily,rauta,Hämeenkyrö,muotokuva,Tarja Halonen,Pentti Arajärvi,egenland_rautapuisto

“Silloin kun kävin äänestämässä Tarja Halosen presidentiksi ja tulin kotiin, niin ajattelin että jotain täytyy Tarjan kunniaksi tehdä. Tein Tarjasta ja Penasta näköispatsaat.

Uuni hohkaa lämpöä, niinku Tarja teki aikoinaan Suomen kansalle. Ja tuo kultainen kruunu päällä ja rintakoru tuossa keskellä ovat vallan symboleita.

Kyllä siitä hänet löytää, kun käyttää vähän mielikuvitusta. Tarja hallitsee kokonaisuutta ja Pena on tässä vähän niin kuin siipimiehenä.

Taiteilija on jokainen ihminen, joka itse tuntee olevansa taiteilija. Joku tekee kauniin pitsiliinan, joku tekee hienon kirvesvarren, ne ovat kaikki taideteoksia.

Se kaikkein tärkein näissä veistoksissa on tekijän henki. Sitä ei sinne saada, jos ei tekijä sitä laita sinne tehdessään, sen täytyy sieltä pursuta.”

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

Konflikti

Raudasta tehty, ympyränmuotoinen teos Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Raudasta tehty, ympyränmuotoinen teos Matti Järvenpään Rautapuistossa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula ITE-taide,nykykansantaide,keräily,rauta,konfliktit,Hämeenkyrö,egenland_rautapuisto

“Tämä kuningastyöni syntyi sillä tavalla, että kun maailman tilanne vuonna 1980 oli hyvin arka ja herkkä, niin päätin, että ikuistan sen veistokseen. Siinä on kaksi pääneuvottelijaa, Reagan ja Gorbatšov. Rakensin heille tukijoukot molemmille taakse.

Tässä on armeijan joukot ja horisontti, tuhoutunut kaupunkikuva. Molemmilla ilma-ase, hyvin aggressiivinen. Ja rauhankyyhkyt ovat tuolla päällimmäisinä kuitenkin.

Tämä asia on aina ajankohtainen. Aina jossain puolella nahistellaan. Oletin että se loppuu, sitten kun nämä herrat sopii ja aurinko rupeaa paistamaan. Mutta ei se siihen loppunut. Joka päivä löytyy aina jostain jotain.

Nytkin siellä on sellaiset patut peräsimessä, että oikein hirvittää.

Olen aika huono käymään rauhanmarsseilla ja muuten, mutta tämä on panokseni rauhantyöhön. Olen edelleen siihen hyvin tyytyväinen”

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

Pannu poikineen

Satoja erilaisia kahvipannuja ladon sisälle roikkumaan ripustettuina Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Kahvipannut soivat, kun seinän raoista tuulee sisään. Satoja erilaisia kahvipannuja ladon sisälle roikkumaan ripustettuina Matti Järvenpään Rautapuistossa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula ITE-taide,nykykansantaide,keräily,Hämeenkyrö,kahvipannut,Rautapuisto

“En itsekään oikein tiedä, miten tämä on syntynyt. Mutta emalipannu on niin kaunis ja hieno ja kolahti, että lisää pitää saada. Ja onhan niitä sitten aina löytynyt. Hyvät kaverit tulevat kylään ja niillä on aina pannut mukana.

Ihan tarkkaa lukua en ole koskaan päässyt laskemaan, mutta tuossa seinällä on noin 500 kahvipannua. Ja sitten parisataa päälle, jotka ovat täällä muualla. Tätä olen tehnyt 20 vuotta. Eikös me suomalaiset olla kahvin ystäviä koko kansa?

Tämä on sellainen puisto, missä voi tehdä omia johtopäätöksiä. Annan siihen virikkeitä. Ei tämä mitenkään liian totinen ole koko tämä homma.

Me miehet olemme ikuisia pikkupoikia, tänne tulee tämmösiä harmaita miehiä joku ilta ja me ajamme surmanajoa ja poltamme makkaraa.”

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Suomen kartta, jossa Kyröskoski merkittynä.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Suomen kartta, jossa Kyröskoski merkittynä. Kuva: Yle kartat,Kyröskoski,egenland_rautapuisto

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!