Hyppää pääsisältöön

Kremlin sisäpiiriläisiä vai onnekkaita yrittäjiä?

Näin tuntematon suomalaiskaksikko hoitaa rikkaiden venäläisten bisneksiä

Rikkaiden venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa, venäläisen dieselin välitystä Ukrainassa. Yrityksiä, jotka löytyvät rahanpesuepäilyihin kytkeytyvistä tilisiirroista. Keitä ovat Suomen kansalaiset Svetlana Kotiranta ja Juri Tikhomirov, joihin Venäjän valtiokin luottaa bisneksissään?

Syksyllä 2017 tehtiin iso diili.

Venäjän valtion omistama energiayhtiö Gazprom Neftekhim Salavat päätti, että se alkaa myydä dieseliä Ukrainan markkinoille.

Kaupoissa toimi välittäjänä pieni brittiläinen yhtiö nimeltä LVK Centre Limited.

Dieseldiilistä nappaisi siis siivun yhtiö, joka ei liity itse kauppaan millään tavoin.

Brittiläisen yhtiön omistaa ja sen hallituksen ainoa jäsen on yrittäjä Svetlana Kotiranta. Kesään 2017 asti yhtiön ainoa osakas oli liikemies Juri Tikhomirov. Heillä kummallakin on Suomen kansalaisuus.

Keitä ovat Svetlana Kotiranta ja Juri Tikhomirov? Miksi kaksi täysin tuntematonta suomalaista oli junailemassa Venäjän valtionyhtiön energiakauppoja Ukrainassa? Yleensä tällaisia tilaisuuksia tarjotaan Venäjän energiabisneksessä vain vallan sisäpiiriin jäsenille.

Kotiranta tai Tikhomirov eivät vastanneet yhteydenottopyyntöihin. MOT:n laaja selvitys paljastaa kuitenkin kaksikon saaneen miljoonia euroja yhtiöiltä, joiden väitetään sotkeutuneen rahanpesuun.

Suomalaisten nimi nousee esiin myös Venäjän presidentin lähipiirin kiinteistökaupoissa ja liiketoimissa eri puolilla maailmaa.

He tuntuvat elävän luksuselämää, johon liittyy huvila Ranskan Alpeilla, koti Monacossa sekä laadukkaita ravintoloita ja ulkomaanmatkoja.

”San Remon katkaravut ovat kyllä niin paljon maukkaampia kuin Sardinian, todellakin”, Kotiranta kirjoittaa yhdessä Facebook-päivityksessään.


Kuvakaappaukset Svetlana Kotirannan julkisesta Facebook-profiilista.
Kuvakaappaukset Svetlana Kotirannan julkisesta Facebook-profiilista.
Kuva: kuvakaappaukset Svetlana Kotirannan julkisesta Facebook-profiilista.
MOT,Jyri Hänninen

Professori: ”Vain sisäpiiriläiset pääsevät mukaan energiakauppaan”

Kaksikko on toiminut kaikessa hiljaisuudessa jo vuosien ajan. He ovat onnistuneet hankkimaan erityisen luottamusaseman rikkaiden ja vaikutusvaltaisen venäläisten keskuudessa.

Helsingin yliopiston Venäjän ympäristöpolitiikan apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen pitää merkittävänä varsinkin sitä, että suomalaiset ovat päässeet mukaan Venäjän valtionyhtiön kauppoihin.

– Se, että tämä suomenvenäläinen kaksikko on osallistunut energiakauppaan – ja vielä sellaiseen, jonka alkupää on Venäjän valtionyhtiö Gazprom – kertoo, että he eivät ole mitä tahansa bulvaaneja. Energiakaupan virroista hyötymään pääsevät vain tarkkaan valitut sisäpiiriläiset, sanoo Venäjän energiasektoriin erikoistunut Tynkkynen.

Apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen
Venäjän energiasektoriin erikoistuneen apulaisprofessorin Veli-Pekka Tynkkysen mukaan on harvinaista, että tuntemattomat suomalaiset ovat päässeet mukaan energiakauppaan venäläisen valtionyhtiön kanssa. Apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen Kuva: Mårten Lampén / Yle MOT

Energiakauppaan Venäjällä liittyy usein myös korruptiota tai muuta kyseenalaista toimintaa. Suomalaiskaksikon kohdalla tästä ei ole näyttöä.

– On hyvin mahdollista, että siivu dieselkaupan tuloista on myös vastapalvelus jossakin muualla tehdystä palveluksesta valtionyhtiö Gazpromin tai Putinin hallinnon sisäpiirille, Veli-Pekka Tynkkynen sanoo MOT:lle.

Energiakaupan virroista hyötymään pääsevät vain tarkkaan valitut sisäpiiriläiset.― Apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen

Helsinkiläislähiössä sijaitsevaa pöytälaatikkoyhtiötä johdetaan Monacosta

Helsingin Tapanilassa lähellä Malmin lentokenttää sijaitsee yritys nimeltä Länsi-Vantaan Kauppahuone Oy.

Kaupparekisterin mukaan yhtiö myy kaikkea mahdollista: elintarvikkeita, koneita, ajoneuvoja, laitteita, huonekaluja ja konsultointia. Yhtiö on pyörittänyt parhaimpina vuosina lähes 30 miljoonaa euron liikevaihtoa.

Yhtiön toiminta on kuitenkin ajettu alas eli nykyisin kyse on lähinnä pöytälaatikkoyhtiöstä. Vuonna 2017 yhtiöllä ei ollut lainkaan liikevaihtoa.

Länsi-Vantaan Kauppahuoneella ei ole nykyisin edes omia toimitiloja, vaan kaupparekisteriin ilmoitetusta osoitteesta löytyy yhden hengen tilitoimisto.

Länsi-Vantaan Kauppahuoneen omistaa Juri Tikhomirov ja sen toimitusjohtaja on Svetlana Kotiranta. Yhtiön hallituksen kokoukset on viime vuosina pidetty kaukana Helsingin Tapanilasta eli Monacossa.

Tikhomirovin ja Kotirannan osoitteeksi on ilmoitettu useissa eri asiakirjoissa kerrostalo, joka sijaitsee kivenheiton päässä Monacon kuuluisalta Monte Carlon kasinolta.

Samasta talosta vuokrataan kahden huoneen asuntoa monacolaisen kiinteistövälitystoimiston sivuilla yli 10 000 euron kuukausihintaan.

Asuintalo Tapanilassa.
Suomalaisvenäläisen kaksikon yhtiön osoitteeksi on ilmoitettu kerrostalo Helsingin Tapanilassa. Asuintalo Tapanilassa. Kuva: Marko Hietikko / Yle MOT,Tapanila,Svetlana Kotiranta

Miljoonia veroparatiisifirmoista

Vielä muutamia vuosia sitten Länsi-Vantaan Kauppahuoneella meni lujaa. Liikevaihtoa syntyi kymmeniä miljoonia euroja – mutta mitä yhtiö teki?

Myi ainakin Toyota Lexus -autoja. MOT on saanut haltuunsa pankkitilitietoja, joista näkyy tilisiirtoja Länsi-Vantaan Kauppahuoneelle. Mistä rahat sitten tulivat?

Pöytälaatikkoyhtiöistä, joita tutkitaan osana Danske Bankin epäiltyä rahanpesua. Yhtiöt mainitaan myös sijoittaja Bill Browderin Suomessa tekemässä tutkintapyynnössä.

Viranomaiset eivät MOT:n tietojen mukaan tiedä kaikista rahansiirroista tai ole käynnistäneet tutkimuksia Suomessa.

Danske Bank on omassa raportissaan myöntänyt, että sen Viron-yksikön kautta kulki jopa yli 200 miljardia euroa rahaa, joiden alkuperään voi liittyä rahanpesua.

Rahanpesulla tarkoitetaan rikollisin keinoin hankitun rahan alkuperän häivyttämistä ohjaamalla sitä esimerkiksi lailliseen liiketoimintaan.

Länsi-Vantaan Kauppahuoneelle on maksettu muun muassa Lexus-autoista yli kaksi miljoonaa euroa vuosina 2006 ja 2007 yhtiön tilille Suomen Nordeaan.

Myös Svetlana Kotirannan brittiyhtiö LVK Centre Limited on saanut samoihin aikoihin lähes 600 000 euron maksut epäiltyyn rahanpesuvyyhtiin liittyviltä yhtiöiltä.

Rahaa on tullut neljältä eri yhtiöltä, jotka on rekisteröity Bahamalle, Panamaan ja Uuteen-Seelantiin. Yhtiöistä yksi on panamalaisen asianajotoimiston Mossack Fonsecan perustama.

Panaman papereiden valtava veroparatiisivuoto on peräisin Mossack Fonsecasta.

Bill Browder
Sijoittaja Bill Browder on jättänyt Suomessa tutkintapyynnön, jossa hän pyytää poliisia selvittämään, onko Nordea laiminlyönyt rahanpesun estämisen. Bill Browder Kuva: ROBIN VAN LONKHUIJSEN MOT

Myös ”Putinin vihollinen numero yksi” kiinnostui

Länsi-Vantaan kauppahuoneen saamia miljoonia on selvitelty Lontoossa asti. Siellä sijaitsee sijoitusyhtiö Hermitage Capital Managementin pääkonttori.

Sijoitusyhtiön perustaja on brittiläis-amerikkalainen sijoittaja Bill Browder. Lokakuussa hän jätti Ruotsissa ja Suomessa tutkintapyynnöt poliisille. Browder haluaa viranomaisten selvittävän, onko pankkikonserni Nordea osallistunut rahanpesuun.

Poliisi ei ole vielä ilmoittanut, aloittaako se tapauksessa rikostutkintaa. Nordea on kertonut muun muassa Helsingin Sanomille, ettei voi kommentoida asiaa pankkisalaisuuden takia.

MOT:lle Nordea ei halunnut sanoa asiasta mitään.

Browder on toimittanut poliisille tiedot yli 230 miljoonan euron maksuista, jotka kulkivat Nordean tilien kautta. Myös MOT:lla on käytössään tilisiirtotiedot.

Yksi tutkintapyynnössä mainituista yhtiöistä on juuri Länsi-Vantaan kauppahuone.

Hermitagen mukaan rahat ovat peräisin venäläisviranomaisten tekemästä satojen miljoonien eurojen kavalluksesta. Niitä on Hermitagen mukaan siirretty ulkomaille muun muassa veroparatiisi- ja pöytälaatikkoyhtiöiden kautta.

Tapaus Magnitski

  • Sijoittaja Bill Browderin yhtiön tilintarkastaja Sergei Magnitski paljasti Venäjällä satojen miljoonien eurojen veropetoksen.
  • Viranomaiset eivät tutkineet kavallusta, vaan pidättivät Magnitskin petoksesta epäiltynä. Länsimaissa rikosepäilyä on yleisesti pidetty tekaistuna.
  • Magnitski kuoli vankilassa vuonna 2009 ja hänen ruumistaan löydettiin pahoinpitelyn merkkejä.
  • Browder on käynyt jo vuosikymmenen ajan taistelua Venäjän ylintä johtoa kuten presidentti Vladimir Putinia vastaan.
  • Browder asui pitkään Venäjällä, jossa hänen yhtiönsä Hermitage Capital Management oli menestynyt sijoittaja.
  • Browder karkotettiin Venäjältä vuonna 2005.

Putinin sisäpiiriläisen kartanokauppaa junailemassa

Arvoasuntoja eri puolilla maailmaa myyvä Sotheby’s International Realty ei säästele ylisanoja esitellessään verkkosivuillaan Kanervalan kartanoa Varsinais-Suomessa.

”Historiallisesti tärkeä Kanervalan kiinteistö Särkisalossa on kunnostettu korkealuokkaisella tavalla. Kohteessa on 20 eri rakennusta, joista viisi päärakennusta on entisöity upealla tavalla”, verkkosivuilla todetaan englanniksi.

Kartanon hinta on myös sen mukainen: 6,8 miljoonaa euroa. Kartanon omisti Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyn veroparatiisiyhtiönsä välityksellä vuoteen 2015 asti venäläinen Mihail Lesin.

Lesinin ostaessa kartanon yli vuosikymmen sitten kauppoja oli järjestelemässä Svetlana Kotiranta. Asia selviää kiinteistön kauppakirjasta.

Lesin toimi vuosikausien ajan presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteerinä. Hän oli myös luomassa Russia Today -kanavaa (nykyisin RT), joka on käytännössä osa Kremlin propagandakoneistoa.

Kartano on myynnissä, koska Lesin kuoli vuonna 2015 epäselvissä olosuhteissa hotellihuoneessa Washingtonissa. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n mukaan Lesin kuoli ”pään alueelle kohdistuneeseen kovaan iskuun”.

Kuvakaappaus Kanervala-kiinteistön myynti-ilmoituksesta.
Kanervalan kartonoa Salossa myydään lähes 7 miljoonan euron hintaan. Kartanon omisti veroparatiisiyhtiönsä välityksellä aiemmin Venäjän presidentin Vladimir Putinin entinen lehdistösihteeri Mihail Lesin. Kuvakaappaus Kanervala-kiinteistön myynti-ilmoituksesta. Kuva: kuvakaappaus sivustolta sothebysrealty.com MOT,kiinteistökauppa,Sotheby's

Kirkkonummen ”oligarkkirannikko”

Svetlana Kotirannan rooli Putinin sisäpiiriin pitkään kuuluneen Mihail Lesinin kiinteistökauppojen järjestelijänä kertoo siitä, että Suomen passia kantavaan Kotirantaan luotetaan.

Suomessa Kotiranta on järjestellyt myös muita venäläisten tekemiä kiinteistökauppoja. Niistä näkyvin tapahtui Helsingin Kaivopuistossa, kun moskovalainen kiinteistösijoittaja Anatoli Novikov osti talon 13 miljoonalla eurolla. Talon neliöhinta oli peräti 25 700 euroa.

Novikov on hankkinut yhtiönsä omistukseen myös noin seitsemän hehtaarin maa-alueet Kirkkonummen Långvikissa. Svetlana Kotiranta on maat omistavan yhtiön hallituksen jäsen.

Alueesta on syntymässä pienimuotoinen ”oligarkkirannikko”. Novikovin tilukset sijaitsevat Rotenbergin perheen 22 hehtaarin maa-alueiden vieressä.

Rotenbergit omistavat osuuden jääkiekkojoukkue Jokereista sekä puolet Helsingin Hartwall Areenasta. Roman Rotenbergillä ja hänen isällään Boris Rotenbergillä on myös Suomen kansalaisuus. Boris Rotenbergin veli Arkadi Rotenberg on yksi Venäjän rikkaimmista liikemiehistä.

Rotenbergit kuuluvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin. Arkadi ja Boris Rotenberg ovat tunteneet Putinin jo 1970-luvulta lähtien.

Kuvakaappaukset Svetlana Kotirannan julkisesta Facebook-profiilista.
Facebook-sivuillaan Svetlana Kotiranta julkaisee kuvia etenkin matkoistaan eri puolille maailmaa. Kuvakaappaukset Svetlana Kotirannan julkisesta Facebook-profiilista. Kuva: kuvakaappaukset Svetlana Kotirannan julkisesta Facebook-profiilista. MOT,Svetlana Kotiranta

Näkymättömät bisnesjyrät

Svetlana Kotiranta ja Juri Tikhomirov ovat liukasliikkeisiä toiminnassaan. He ovat johtaneet tai omistaneet yhtiöitä Luxemburgissa, Britanniassa ja esimerkiksi Singaporessa.

Mutta keitä nämä rikkaiden venäläisten luottamuksen voittaneet Suomen kansalaiset ovat?

Svetlana Kotiranta on 60-vuotias. Facebook-tilillään Kotiranta kertoo opiskelleensa Venäjän Karjalan pääkaupungin Petroskoin valtionyliopistossa.

”Venäjän Facebookissa” eli VK:ssa (aiemmin VKontakte) Kotiranta kertoo asuvansa Moskovassa. Facebook-tilillään sekä Suomen kaupparekisteriin hän on ilmoittanut kotipaikakseen Monacon, jonne Kotiranta on muuttanut Facebook-profiilinsa mukaan vuonna 2007.

Facebook-sivuillaan Kotiranta on julkaissut satoja kuvia matkoistaan muun muassa Ranskan Provenceen, Italiaan, Marokkoon sekä Savonlinnaan.

Toinen yleinen kuva-aihe on eri puolilla Eurooppaa ravintoloissa nautitut ruoka-annokset sekä viinit. Perhesuhteitaan Kotiranta ei juurikaan avaa sosiaalisessa mediassa lukuun ottamatta muutamia lastenlapsien kuvia ja tietoa siitä että hän avioitui vuonna 2008.

Kotiranta kertoo puhuvansa suomea, venäjää, ranskaa ja englantia.

Juri Tikhomirov on sen sijaan kuin aave – tietoja hänen henkilöhistoriastaan ei löydy mistään julkisista lähteisestä.

Kuinka paljon suomalaiskaksikko tekee rahaa itselleen?

Miten Svetlana Kotirannan ja Juri Tikhomirovin dieselbisnekset lopulta sujuivat Ukrainassa? Ensimmäinen 700 tonnin erä, jonka kaksikon yhtiö välitti, kaupattiin syyskuussa 2017.

On mahdotonta sanoa, kuinka paljon yhtiö kaupoilla tienasi, sillä se on rekisteröity Britannian kaupparekisteriin ”pienyrityksenä”. Tämän takia sen ei tarvitse toimittaa tietoja esimerkiksi liikevaihdostaan.

Suomalaiset ovat bisneksillään myös keskellä aseellista selkkausta.

Ukraina ja Venäjä käyvät edelleen sotaa Itä-Ukrainassa. Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat asettaneet laajoja talouspakotteita Venäjää ja etenkin Vladimir Putinin lähipiiriä kohtaan.

Tästä huolimatta Venäjä on Ukrainan keskeinen energiantoimittaja.

Venäjän energiabisneksessä riittää erilaisia välistävetäjiä.

– Tämä raha on pitkälle energiaviennillä tienattua rahaa eli loppujen lopuksi karhun osa on meidän eurooppalaisten Venäjälle öljystä, kaasusta, kivihiilestä ja uraanista maksamia euroja. Brexitin jälkeen tällaista toimintaa pyörittävien tahojen pelko, että nämä rahavirrat avattaisiin julkiselle tarkastelulle on entistä pienempi, sanoo professori Veli-Pekka Tynkkynen.

Venäläiset hyödyntävät veroparatiisien lisäksi usein Britanniassa perustettuja yhtiöitä toiminnassaan.

 Vladimir Putin, Gennady Timchenko, Roman Rotenberg
Jokereiden osaomistajat Roman Rotenberg (vas.) ja Gennadi Timtšenko ottamassa yhteiskuvaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Vladimir Putin, Gennady Timchenko, Roman Rotenberg Kuva: EPA/ALEXEY NIKOLSKY Panaman paperit,Venäjä,Vladimir Putin

”Suomi on hyvä maa bulvaaneille”

Venäjän vientituloista noin 70 prosenttia tulee energian kuten kaasun ja öljyn myynnistä ulkomaille. Venäjän valtio pitää energiasektoria strategisena alana ja siellä toimivat käytännössä vain valtionyhtiöt tai Kremlin suosikit.

Kahden lähes näkymättömän suomalaisen yrittäjän omistaman yhtiön rooli on tätä taustaa vasten hyvin erikoinen.

– Se ei ole yllättävää, että tässäkin jutussa yhdistyvät Venäjän eliitin rahat, öljy- ja kaasubisnes sekä Lontoo ja Suomi. Lontoon venäläisyhteisö lienee erittäin keskeinen rahavirrassa, joka Venäjältä siirretään veroparatiisien kautta turvaan.

– Turvaan siksi, etteivät maan johtoa lähellä olevat sisäpiiriläisetkään uskalla Venäjälle sijoittaa ja investoida, koska ne voidaan käden käänteessä ottaa heiltä pois, kun poliittinen tuuli kääntyy tai sisäpiiriläinen joutuu epäsuosioon, sanoo professori Veli-Pekka Tynkkynen.

Suomessa venäläisten epäilty rahanpesu on noussut esille tänä syksynä niin sanotun Airiston Helmen tapauksessa. Yhtiön taustalla vaikuttava venäläismies on kiistänyt epäillyn rahanpesun avustajansa Kari Uotin välityksellä.

Suomella on myös kotimaiset oligarkkinsa eli Rotenbergin perhe sekä Gennadi Timtšenko.

EU-maa Suomen passi on haluttua tavaraa venäläisten keskuudessa. Venäläiset myös etsivät liiketoimilleen bulvaaneja eli sijaisjohtajia Suomen tapaisista maista, sanoo Venäjän energiapolitikan professori Veli-Pekka Tynkkynen.

– Suomi on bulvaaneille hyvä maa, sillä maabrändillä on väliä, kun toimii kansainvälisesti. Suomi herättää luottamusta, on toimintaympäristönä ja investointikohteena turvallinen sekä sijaitsee Venäjän toiseksi suurimman kaupungin kyljessä. Kaksoiskansalaisten on helppoa ja turvallista liikkua.

Käytettävissä olevan aineiston perusteella ei voi varmasti päätellä toimivatko Kotiranta ja Tikhomirov Ukrainassa jonkun toisen lukuun eli bulvaaneina.

Gazprom Neftekhim Salavatin viestintäosasto ei reagoinut MOT:n haastattelupyyntöihin.