Hyppää pääsisältöön

Kun Anu Laaksosen pitkä avoliitto päättyi, hän rakastui naiseen – “Kunhan oot äiti onnellinen”, sanoi 11-vuotias tytär

Anu laaksonen
Anu Laaksonen elää nykyään hyvää sateenkaariperheen arkea. Kuvat: Seera Rytkölä/Yle. Anu laaksonen nainen

Kuusi vuotta sitten perheenäiti Anu Laaksonen huomasi, että hänen parikymmentä vuotta kestänyt liittonsa ei enää tehnyt häntä onnelliseksi. Eron jälkeen piilossa ollut seksuaalisuus pääsi pintaan, ja Laaksonen rakastui toiseen naiseen. Nyt hän kokee olevansa kokonaisempi ja aidompi.

Anu Laaksonen ei tuntenut oloaan hyväksi ja kokonaiseksi. Hänen parikymmentä vuotta kestänyt liittonsa miehensä kanssa oli kariutumassa. Suhde oli pielessä monestakin syystä. Laaksonen pysähtyi tutkimaan tarkemmin itseään.

– Annoin itselleni luvan pohtia piilossa ollutta seksuaalisuuttani, hän muistelee nyt tuota kuuden vuoden takaista käännekohtaa.

Eroprosessi käynnistyi, ja arki tuntui raskaalta. Onneksi Laaksosen pitkäaikainen naisystävä tarjosi kuuntelevan korvan ja olkapään, johon nojata.

Naisten välille alkoi syntyä tiivis suhde. Laaksonen huomasi kaipaavansa ystävänsä seuraa yhä enemmän, ja tätä ajatellessa sisällä kipinöi. Asiat etenivät pikkuhiljaa ja tunnustellen, somessa viestitellen.

Lopulta he järjestivät ensimmäiset treffit.

– Olin tavallaan aina tiennyt, että oon mieltynyt myös naisiin, mutta en ollut päästänyt sitä irti.

Kysyin tyttäreltäni, että mitä jos äidin uusi puoliso olisikin nainen.

Ero oli tapahtunut jo ennen kuin naisten välille syntyi romanssi. Kun uusi suhde alkoi, Laaksonen kertoi siitä avoimesti ex-miehelleen, äidilleen, 11-vuotiaalle tyttärelleen, siskolleen ja muille läheisilleen.

– Kysyin tyttäreltäni, että mitä jos äidin uusi puoliso olisikin nainen. Hän sanoi ettei sillä ole mitään väliä, kunhan oot onnellinen.

Läheiset eivät ihmetelleet, että Laaksonen rakastui naiseen. He olivat aavistaneet jotain jo aiemmin.

– Rakastuin nuoruudessa kyllä poikiin, mutta ihastuin välillä myös tyttökavereihin. En vain tunnustanut sitä itselleni saati muille.

Anu laaksonen
Anu Laaksonen kokee, että ikä on tuonut rohkeutta olla oma itsensä. Hän toivoo tarinansa auttavan myös muita kertomaan avoimesti omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan. Anu laaksonen nainen

"Ihastun ihmisiin"

Jotkut miehet ovat kysyneet ihmetellen Laaksoselta, kuinka hän vaihtoi miehen naiseen.

Kysyjille hän vastaa, että se ei tapahtunut tietoisesti.

– Näin vaan kävi, ihminen vaihtui toiseen ihmiseen. Sillä ei ole väliä, mitä jalkovälissä on.

Anu Laaksonen korostaa, että hänen aiempi elämänsä ei ollut suinkaan valetta tai teeskentelyä. Hän ei koe muuttuneensa toiseksi, vaan kaikki on ollut olemassa jo alusta alkaen.

– Jokainen voi määritellä itse seksuaalisuutensa, siis sen mitä olet sisäisesti, vaikka olisit ulkoisesti mikä tahansa.

Ihminen vaihtui toiseen ihmiseen. Sillä ei ole väliä, mitä jalkovälissä on.

Laaksonen ei halua asettaa itseään tiettyyn lokeroon, sillä hänen mielestään erilaiset kategoriat aiheuttavat helposti hämmennystä.

Hän ei koe olevansa hetero, lesbo, bi-seksuaali eikä edes panseksuaali, jolla seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu ihmiseen sukupuolesta riippumatta.

– Mä oon vaan mä, ihastun ihmisiin eikä sukupuolella ole väliä.

Ikä toi uskallusta olla oma itsensä

Laaksonen miettii syitä siihen, miksi hänen sisällään ollut aito minä pääsi esiin vasta nyt. Parisuhde ex-miehen kanssa alkoi nuorena, eikä Laaksonen antanut itsensä rönsyillä tai tutkia sisällä olevaa seksuaalisuuttaan.

Hän kokee, että 1980-luvulla erilaisista seksuaalisista suuntauksista ei puhuttu niin avoimesti kuin nyt, jos ollenkaan. Se oli tabu.

– En tuntenut silloin yhtään homoa tai lesboa, ainoa kosketukseni tähän maailmaan oli korkeintaan Freddie Mercury.

Itsevarmuus syntyy siitä, että katsot peiliin ja sanot, että näillä mennään.

Nykymaailma on avaramielisempi. Laaksonen arvelee, että jos hänen nuoruudessaan olisi ollut sama avoimuuden henki, hän olisi tunnustanut aidon minänsä jo aiemmin.

Hän myöntää, että vanhempi ikä vaikuttaa siihen, että on helpompi tunnustaa julkisesti piilossa ollut seksuaalisuus. On kertynyt itsevarmuutta ja elämänkokemusta, jota nuoruudessa ei ollut. Laaksonen toivoo oman tarinansa rohkaisevan myös muita kertomaan avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan, sillä itsensä ja omien tunteidensa kieltäminen ei ole ihmiselle hyväksi.

– Kaikilla on lupa olla se, mitä sisimmissään tuntee olevansa.

Anu laaksonen
Oman itsensä ja seksuaalisuutensa tunteminen on osa hyvinvointia, sanoo Anu Laaksonen. Anu laaksonen nainen

Seksuaalisuus on osa hyvinvointia

Laaksonen on elänyt nyt kuusi vuotta normaalia ja hyvää sateenkaariperheen elämää, johon kuuluu kolme lasta. Uusille tuttavuuksille hän ei lähde heti huutelemaan parisuhteestaan, mutta ei myöskään salaile asiaa. Se se tulee esiin aikanaan, jos on tullakseen.

– Oloni on vakaa, rennompi ja aidompi, kun ei tarvitse piilotella mitään.

Hänen mielestään jokaisen olisi hyvä tutkiskella itseään ja omaa seksuaalisuuttaan, sillä se on tärkeä osa hyvinvointia.

Laaksonen muistuttaa, että seksuaalisuus ei tarkoita pelkästään seksiä, vaan naisena ja miehenä olemista, hellyyttä, yhteenkuuluvuutta ja läheisyyttä.

– Omaa seksuaalisuuttaan kannattaa miettiä, sillä se on meissä kaikissa joka tapauksessa. Se on osa hyvinvointia. Jos kieltää tunteensa ja sisimpänsä, alkaa voida huonosti, hän pohtii.

– Jos pystyy olemaan rehellinen itselleen, voi olla sitä muillekin. Itsevarmuus syntyy siitä, että katsot peiliin ja sanot, että näillä mennään.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Kuuntele Anun tarina Yle Areenassa:

En vaihtanut tietoisesti miehestä naiseen, vaan ihmisestä toiseen

Lue lisää:

Ina Mikkola, Kaisa Merelä ja Tiia Kotamaa puhuvat suunsa puhtaaksi seksistä – ”Niin kauan, kun sana pillu särähtää ihmisten korvaan, sitä pitää viljellä lisää”

Kommentti: Huora, uhri vai madonna? Naisen seksuaalisuudesta puhutaan aina väärin

Saitko viikonloppuna tarpeeksi seksiä? Asiantuntijat kannustavat lopettamaan seksikertojen laskemisen

Akuutin jakso Yle Areenassa: Seksiä vai ei?

Muokattu artikkelin linkkejä 29.3.2019
Muokattu ulkoasua 2.5.2019