Hyppää pääsisältöön

Facebook - sosiaalisen median palvelusta globaaliksi manipulointikoneeksi

Lähikuvassa silmä, silmälasin linssi, johon heijastuu tekstiä näyttöpäätteeltä
Lähikuvassa silmä, silmälasin linssi, johon heijastuu tekstiä näyttöpäätteeltä Kuva: Vain tämän ohjelman yhteydessä. Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi Facebook,Ulkolinja: Facebook-dilemma

Enää ei kannata kysyä, onko Facebook ongelmallinen yritys. Kysymys on lähinnä siitä, kuinka laajaa tuhoa yhtiö on jo aiheuttanut ja kuinka sitä pitäisi estää tekemästä entistä suurempia vahinkoja yhteisöille ja yhteiskunnille. Tämä näyttää olevan Frontlinen kaksiosaisen Facebook dilemma -dokumentin lopputulema, kirjoittaa Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana.

Kaksiosainen dokumentti käy huolellisesti läpi Facebookin synnyn, kasvun ja yhtiön liukumisen sosiaalisen median palvelusta globaaliksi manipulointikoneeksi. Suurimpia dokumentin herättämiä kysymyksiä on, ovatko yhtiön keskeiset johtajat eli Mark Zuckerberg ja Sheryl Sandberg tietoisesti tehneet päätöksiä vai ovatko he onnistuneet olemaan näkemättä ongelmia ja niiden syitä. Eli pelkistäen: ovatko Facebookin johtajat kyynisiä miljardöörejä vai tyhmiä miljardöörejä?

Ensimmäisen vaihtoehdon puolesta puhuu muutama seikka. Facebookin alkuvaiheessa Zuckerberg kutsui hänelle henkilötietojaan uskoneita käyttäjiä “tyhmiksi paskoiksi” (dumb fucks) ja ihmetteli, miksi nämä ylipäätään luottivat häneen. Zuckerberg on sittemmin vakuuttanut kehittyneensä ihmisenä.

Facebookin kakkosjohtaja Sheryl Sandbergista taas maalattiin New York Timesin taannoisessa paljastusjutussa kuva yhtiön pelastajana, joka ei kavahda faktojen vääristelyä tai suoranaista valehtelua kiskoessaan yhtiötä ylös pr-suosta, johon se Cambridge Analytica -skandaalin yhteydessä joutui.

Mies tietokoneen edessä selkä kuvaan päin. Puserossa lukee Facebook.
Mies tietokoneen edessä selkä kuvaan päin. Puserossa lukee Facebook. Kuva: Vain tämän ohjelman yhteydessä. Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi Facebook,Ulkolinja: Facebook-dilemma

Frontlinen dokumentti näyttää myös, että monet yhtiön työntekijät ovat omien sanojensa mukaan vuosien varrella ainakin yrittäneet kiinnittää huomiota ongelmiin, jotka viimeisen parin vuoden aikana turskahtaneet yhtiön johdon ja palvelun käyttäjien silmille. Kyse ei siis ole siitä, etteikö varoitussignaaleja olisi ollut vaan siitä, onko ne sivuutettu turhana huolestumisena vai tietoisesti asioina, jotka eivät ole yhtä tärkeitä kuin esimerkiksi yhtiön taloudellinen kasvu. Tätä taas voi selittää yhtiön sisäinen kulttuuri, jonka ovat muovanneet huippuyliopistoista rekrytoidut nuoret (ja pääosin valkoiset) miehet. Yhtiön eetos on korostanut riskinottoa, pelottomuutta ja nopeutta: näitä sloganeita työntekijät ovat liimanneet työtilojensa seinille ja t-paitojensa rinnuksiin.

Onko Facebook toiminut tietoisesti väärin tavoitellakseen suurempia voittoja vai ovatko virheet seurausta rehellisistä virhepäätelmistä? Dokumentissa haastateltavien Facebookin nykyisten työntekijöiden vastauksista totuutta on vaikea päätellä. Facebookin vastuuhenkilöt toistavat lähes koneellisesti samoja, ulkoaopetellulta vaikuttavia vastauksia. “Olimme liian hitaita”, “emme ymmärtäneet kyllin nopeasti, mitä oli tapahtumassa” ovat fraaseja, jotka toistuvat, kun Facebookin päättäjiltä kysytään esimerkiksi venäläisten Yhdysvaltain vaaleihin kohdistaneista vaikutusyrityksistä.

Dokumentti ei tarjoa vastauksia siihen, mitä Facebookille pitäisi tehdä. Selvää kuitenkin on, että valtioiden ja yhteisöjen täytyy puuttua siihen, miten Facebookin kaltaiset yritykset toimivat. Facebookin ei voi olettaa pitävän huolta käyttäjiensä tiedoista tai siitä, että palvelua ei käytetä demokratiaa ja käyttäjiään vastaan. Yhtiö on kerta toisensa jälkeen osoittanut, että se ei kykene lunastamaan tätä luottamusta.

Dokumentin lopussa Mark Zuckerberg uhoaa Facebookin kehittäjäkokouksen puhujalavalla “jatkavansa rakentamista”. Kysymys kuuluukin: kuka ja millä hinnalla joutuu purkamaan sen, mitä Mark nyt rakentaa?

Ulkolinja: Facebook-dilemma osa 1/2 TV1 to 13.12. klo 22.05.

1/2. Facebook lupasi yhdistää maailman. Toisin kävi: Facebook tarjosi helpon väylän levittää valeuutisia ja lietsoa epäluuloa ja väkivaltaa ihmisten välillä. Kuinka Facebookista tuli uhka yksityisyydelle ja demokratialle?

Ulkolinja: Facebook-dilemma osa 2/2 TV1 to 20.12. klo 22.05.

2/2. Facebook lupasi rakentaa parempaa maailmaa ja yhdistää ihmiset, mutta toisin kävi. Facebook luovutti tietoisesti käyttäjien henkilötietoja ulkopuolisille, mutta miksei ongelmaan tartuttu heti sen paljastuttua? Millainen on Facebookin tulevaisuus tämän jälkeen?