Hyppää pääsisältöön

Komediasarja Modernit miehet – onhan riittämättömyyden tunnekin tunne

Modernit miehet istuvat baarin pitkällä sohvalla.
Päähenkilöt Matti (Ilkka Forss), Jarkko (Eero Milonoff), Pete (Jarkko Niemi) ja Tuomas (Tommi Rantamäki) ovat kukin omalla tavallaan "moderneja". Modernit miehet istuvat baarin pitkällä sohvalla. Kuva: Moskito Television Eero Milonoff,yle draama

Uusi rohkea komediasarja Modernit miehet on tarina suomalaisista miehistä, jotka kamppailevat modernissa maailmassa. Kaksitoistaosainen sarja esittelee, millaisia ongelmia, ennakkoluuloja ja epävarmuuksia sarjan neljä päähenkilöä kohtaavat.

Ensinnäkin: nimi on ironinen.

Modernit miehet eivät ole kovinkaan moderneja, käsikirjoittaja-ohjaaja Jäppi Savolainen kertoo. Päähenkilöt ovat enemmänkin erilaisia miestyyppejä: ihmisiä, jotka elävät, kuten moni mies, tietyn kaavan mukaan. Sitä kaavaa ei ole helppo murtaa. Sanotaan että ihminen voi muuttua – sarja näyttää, kuinka hyvin se pitää paikkansa.

Sarjassa nauretaan sekä päähenkilöiden kanssa että päähenkilöille. Modernit miehet ovat Savolaisen mukaan rehellistä komediaa; välillä ronskia, välillä herkkää.

– Ehkä huumori syntyy niistä arkisista asioista, joihin me kaikki voimme samaistua tai saatamme tuntea henkilön, jota hahmomme edustaa. Luonnollisesti sarjan miesten putkikatseisuus tai yritteliäs avoimuus tuo mutkia matkaan, Jäppi kertoo.

Modernit miehet seisovat vierekkäin vehreällä kadulla katsoen kameraan.
Modernit miehet seisovat vierekkäin vehreällä kadulla katsoen kameraan. Kuva: Peter Salovaara Eero Milonoff,Modernit miehet

Tarinaa kuljettaa siis neljä päähenkilöä, joista jokainen on omalla tavallaan “moderni”.

Matti (Iikka Forss) on miehistä perinteisin. Pihi mies, joka uskoo kotiin, perusarvoihin ja exceliin. Matti tietää, kuka varastaa sanomalehdet ja kuinka kauan Yle Areenassa pitää viettää aikaa, jotta saa hyödynnettyä koko Yle-veron.

Jarkko (Eero Milonoff) on ulkonäkökeskeinen videopaja-mies. ”Ohjaaja”, joka haaveilee isoihin piireihin pääsemisestä, mutta ajaa vielä päivätyökseen taksia. Jarkolle monet asiat ovat vaikeita, kuten ihmisten reisikarvat – ja se voi riittää rakkauden esteeksi. Jarkko ryhtyy ehkä turhankin oma-aloitteisesti reisikarvojen poistoon. Jarkon näyttelijä Milonoff raottaa, että odotettavissa on rohkea komediasarja.

Pete (Jarkko Niemi) on veganismin ja suvaitsevaisuuden nimiin vannova maailmanparantaja, joka asuu kahden äitinsä luona. Peten äidit syövät lihaa, ja se on Petelle liikaa. Kuten myös se, jos potentiaalinen seurustelukumppani syö lihaa. Toisaalta hän kokee, että täytyy näyttää olevansa myös mies, ja tilaa ravintolassa pihvin.

Tuomas (Tommi Rantamäki) on ex-vaimonsa kyykytettävänä oleva ylikiltti varakas herrasmies. Tuomas antaa erossa ex-vaimolleen kaiken tarpeellisen välineistön, ja maksaa tämän sähkölaskun – asuivathan he siinä yhdessäkin pitkän tovin.

Huutonaurua tuli harjoitettua.― Eero Milonoff

Sarjan kaksitoista jaksoa esittelee, millaisia ongelmia, ennakkoluuloja ja epävarmuuksia sarjan modernit miehet kohtaavat.

– Ongelmat ovat arkisia: exän uuden miehen elimen koko, kuinka löytää treffattavia naisia, kuinka suhtautua läheisiinsä, kuinka kohdata kuolema? Mitä tehdä, kun rahaa ei ole, mutta täytyy pitää kulisseja yllä? Miten ruuhkavuosien arki muutetaan jännitykseksi? Miten elää sulassa sovussa, kun maailma tuntuu olevan vastaan, ohjaaja-käsikirjoittaja Savolainen luettelee.

– Tunnistan kyllä itsekin monet näiden Modernien miesten ongelmat ja pähkäilyt tästä ajasta, Milonoff kuittaa.

Sarjan modernit miehet viettävät aikaa myös ankeassa kisastudiossa – koska niin pitää tehdä. Minkälainen saa tai pitää olla? Sarjassa tutkitaan, miten suomalainen mies sopeutuu modernin maailman vaatimuksiin, vai sopeutuuko ollenkaan.

Myös Savolainen kohtasi kuvausten aikana ohjaajana modernin maailman.

– Projekti oli mahtava. Hienon ryhmän ja näyttelijäkaartin kanssa oli muutenkin hyvä työskennellä, mutta uskomaton kesä ja lämmin ilma tekivät kuvauksista entistä mukavammat. Jouduin toki käsittelemään paljon omaa moderniuttani, miehenä olemista ja maailmankuvaani ohjauksen lomassa, ja se oli ilman muuta opettavaista.

Kuvauksissa kenelläkään ei pitänyt myöskään pokka.

– Vaikea edes nimetä yhtä kohtausta, koska useampaa tehdessä huutonaurua tuli harjoitettua. Hyvä niin – toivottavasti välittyy myös katsojille, näyttelijä Eero Milonoff kommentoi.

Sarja ei kumarra eikä kyykistele modernin maailman esittämien haasteiden edessä, vaan päähenkilöt käyvät rohkeudella, leuka rinnassa kohti uusia pettymyksiä. Komediasarjalta voi olettaa hauskoja hetkiä, ja jos samaistumista ei tapahdu, voit onnitella itseäsi – saatat olla evoluutiossa hitusen edellä.

Sarjan tapahtumat ponnistavat suuresta mieskuvan muutoksesta, jonka yhteiskuntamme on saanut kohdata viimeisimmän sukupolven aikana. Minne suomalainen mies on menossa?

Modernit miehet kokonaan Yle Areenassa 6.1. ja Yle TV2:ssa 7.1.2019 alkaen.

Moderneja miehiä kohtaamassa ovat muun muassa Milka Ahlroth, Kirsi Ylijoki, Jenni Banerjee sekä Matleena Kuusniemi. Sarjan käsikirjoittajat ovat tuttuja myös muista, suosituista komediasarjoista: Pirjo Heikkilä, Timo Varpio, John Lundsten sekä Anna Brotkin. Ohjaaja: Jäppi Savolainen.

Tuotantoyhtiö on Moskito Television Oy, tuottajana Leena Puurtinen, tuottaja/Yle Tuire Lindström.

Keskustele