Hyppää pääsisältöön

"Tajusin vasta aikuisena olevani polyamorinen" – Mirkalle oikea ihmissuhteen muoto löytyi perinteisen normin ulkopuolelta

Mirka Kaskenviita
Mirka Kaskenviita Jenny+

Ollessaan naisen kanssa Mirka Kaskenviita kaipasi miestä, miehen kanssa ollessaan naista. Nyt hän tietää tarvitsevansa molemmat. Polyamorisessa suhteessa hän kokee olevansa kokonainen.

Polyamoria tarkoittaa elämistä joko romanttisesti ja/tai seksuaalisesti intiimeissä ihmissuhteissa usean ihmisen kanssa yhtä aikaa. Avoimesti, rehellisesti ja kaikkien tietoisella suostumuksella. Jenny+-ohjelma vieraili polyamoristen saunaillassa Tampereella.

– Olen ollut varmasti aina poly, niin kauan kun suhteita on ollut, mutta en ole vain ymmärtänyt sitä. Kaipasin vain jotain, mitä minulla ei ole ja tunsin, etten ollut kokonainen, Mirka Kaskenviita toteaa.

Kaskenviita tajusi vasta aikuisena olevansa polyamorinen. Ollessaan naisen kanssa hän kaipasi miestä, miehen kanssa ollessaan naista. Nykyisin hän tietää tarvitsevansa sekä miehen että naisen.

– Ne ovat vähän niin kuin jin ja jang, kolikon kaksi eri puolta. Nämä kaksi puolta koen sitten yhdeksi kokonaiseksi suhteeksi, Kaskenviita selittää.

Tarinat, joita olemme tottuneet kuulemaan, ovat yksiavioisia

Monogaaminen normi on vahvasti iskostunut yhteiskuntaamme. Markus Oja Polyamoria monisuhteisuusyhdistys ry:stä on tehnyt aktiivisesti töitä vaihtoehtojen esiintuomiseksi.

– Suurin osa pop-musiikista ja moni romanttinen komedia on meidän kannaltamme katsottuna pilalla. Kolmiodraamat ovat lähinnä häkellyttävän tyrmistyttäviä: Miksi he eivät puhu keskenään? Miksi ero on muka ainoa vaihtoehto?

Polyamorisen elämäntavan valitseminen, tai edes harkitseminen ei ole esikuvien puuttuessa itsestäänselvää, Oja pohtii.

Mitä polyamoria on?

Polyamoria terminä on yhdistelmä kreikan sanasta poly, ”monta”, ja latinan sanasta amor, ”rakkaus”.

Polyamoria tarkoittaa elämistä joko romanttisesti ja/tai seksuaalisesti intiimeissä ihmissuhteissa usean ihmisen kanssa yhtä aikaa – avoimesti, rehellisesti ja kaikkien tietoisella suostumuksella.

Lähde: Polyamoria Sote-alojen ammattilaisille

Ennakkoluuloja riittää kumottavaksi

– Yleisin virhekäsitys on sekoittaa eettinen monisuhteisuus monogaamiseen pettämiseen. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, vaan suhteiden osapuolet ovat yhdessä säännöistä sopineet, ja ne on myös yhdessä hyväksytty.

Polyamoriassa tarvitaan hyviä ihmissuhdetaitoja ja itseymmärrystä, sekä tahtoa kehittyä noissa taidoissa, Oja selventää.

Myös suhdeanarkistiksi itsensä määrittelevä Alex Tuomi on samoilla linjoilla: Suhteen eteen pitää tehdä töitä.

– Minulle paras suhdemuoto on suhde, joka elää. Semmoinen, jossa voin sanoa miltä minusta tuntuu ja minua kuunnellaan, ja siihen reagoidaan. Haluan suhteen jossa on vaihtelua, ja jossa minun ei tarvitse olla ehdottomasti tietynlainen, vaan saan toteuttaa itseäni.

Alex Tuomi
Alex Tuomi Alex Tuomi Jenny+

Samaa Tuomi odottaa myös kumppaneiltaan. Satujen ikuisiin liittoihin hän ei usko.

– Kaikki suhteet muokkaantuvat ajan saatossa ja niistä tulee sen kokijoidensa näköisiä. Mitään sellaista Disneyn "ja he elivät elämänsä loppuun asti" asiaa ei ole olemassa, vaan suhde on jatkuvasti elävä entiteetti, jonka eteen pitää tehdä töitä, Tuomi toteaa.

Polyamorian termit haltuun

Myötäilo (eng. compersion) kuvaa sitä tunnetta, kun iloitsee ja/tai on onnellinen kumppanin toista rakastaan kohtaan tuntemasta rakkaudesta ja onnesta.
Metamuru (eng. metamour) on kumppanin toinen kumppani.
Polyverkosto tai tähtikuvio tarkoittaa ihmisiä, jotka ovat erinäisin tavoin suhteissa, metamuruja tai useiden kumppanien päässä toisistaan.
Soolopolyt eivät halua asua tai/ja jakaa taloutta kumppaniensa kanssa. He arvostavat omaa vapauttaan.

Lähde: Polyamoria Sote-alojen ammattilaisille

Mustasukkaisuus on tunne, jota voi käsitellä

Perinteisesti mustasukkaisuus on vahvasti määritellyt monogaamisten parisuhteiden draaman käänteitä. Markus Ojan mukaan se on vain tunne, jonka äärelle kannattaa pysähtyä.

– Pitää ymmärtää, että se voi johtua epävarmuudesta. Silloin kannattaa tutkia mistä epävarmuus johtuu. Kyse voi olla vaikkapa siitä, että mustasukkainen pelkää tulevansa jätetyksi.

Oja suosittelee avointa keskustelua. Kumppanilta voi kysyä, onko hylätyksi jäämisen uhka oikeasti olemassa.

– Usein uhkaa ei ole, koska suhteita voi olla yhtä aikaa useita. Avoimuus ja luottamus ovat hyvä vastalääke mustasukkaisuudelle.

Markus Oja istuu takkatulen edessä
Markus Oja Markus Oja istuu takkatulen edessä Jenny+

Miksi rakkaudesta pitäisi taistella?

Mirka Kaskenviitaa ajatuskin mustasukkaisuudesta ahdistaa.

– Minä haluan olla tärkeä, mutta en ole mustasukkainen. Enkä halua, että minusta oltaisiin mustasukkaisia.

Rakkaus toisia kohtaan on jokaiselle henkilökohtaista, Kaskenviita kuvailee.

– Miksi siitä pitäisi tapella? Sitä rakkautta ihmisillä riittää oikeesti jaettavaksi muillekin kuin yhdelle.

Nyt Mirka elää yksin, mutta haussa on suhde niin mieheen kuin naiseenkin.

– Olen sinkku ja soolopoly. Minä en koe että polyys häviäisi sinkkuuden myötä mihinkään. Ei se naiseuskaan siitä häviä.

Ystäviä vai vanginvartijoita?

Timo Salminen löysi polyamorian yhdessä vaimonsa kanssa. He tiedostivat asian katsottuaan aiheesta kertovaa dokumenttia.

– Tajusimme molemmat, että hei, me taidetaan olla noita. Ymmärsimme, että polyamorisuus on oikeasti vaihtoehto ja aloimme avoimemmin etsiä toisiakin suhteita. Sitä ennen se oli paremminkin teoreettinen ajatus.

Paluuta entiseen tuskin on.

– Minusta ero polyamorian ja monogamian välillä on se, että polyamoriset ovat keskenään kuin parhaat kumppanit. Tiukassa parisuhteessa olevat ovat taas paremminkin toistensa vanginvartijoita, Timo Salminen määrittelee.

Jenny+: Parisuhde, mitä järkee?

Miksi Jenny Lehtisellä pitäisi olla parisuhde? Onko Saara Sarvas järjissään, kun aikoo avioliittoon? Jenny+ kysyy, olisiko jo aika höllentää ihmissuhdenormeja? Brunssilla polyamorinen koomikko Juuso Kekkonen ja sinkku-somestara Papananaama eli Sini Laitinen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram