Hyppää pääsisältöön

Viikon 50 vinkit: luvassa elokuvien superviikko!

Kotiopettajattaren romaani, yle tv1
Areenan elokuvapaketissa nähdään muun muassa Kotiopettajattaren romaani Kotiopettajattaren romaani, yle tv1 kotiopettajattaren romaani

Viikko 50 on täynnä huippunäyttelijöiden tähdittämiä elokuvia! Ohjelmassa ovat muun muassa Pedro Almodóvarin Julieta - draama naisista, rakkaudesta ja särkyneistä sydämistä, Kate Winsletin ja Johnny Deppin tähdittämä Tarinan lähteillä - kertomus Peter Panin luojasta, jonka tuttavuus leskiäidin ja tämän neljän pojan kanssa tuli muuttamaan kirjailijan koko elämän sekä Ettore Scolan tragikoominen ja irvokaskin elokuva Rumat, likaiset ja ilkeät, joka kertoo Roomassa sanoinkuvaamattomassa kurjuudessa neljän sukupolven voimin elävästä perheestä.

Ettore Scolalta nähdään viikolla myös toinen elokuva, mestariteos Mehän rakastimme toisiamme niin paljon - kertomus kolmesta italialaismiehestä, jotka ystävystyvät vuonna 1944 taistellessaan vastarintaliikkeessä. Viikon päätteeksi nähdään Saara Cantellin Ahvenanmaan noitavainoista kertovan Tulen Morsiamen tv-ensi-ilta sekä Ingmar Bergmanin varhainen mestariteos Viettelysten ilta.

Radion ja Areenan puolella päästään nauttimaan runsaasta konserttitarjonnasta Club For Fiven studiokonsertissa, Anna laulu lahjaksi -joulukonsertissa sekä Euroradion joulukonsertissa.

Lucian päivänä Femillä nähdään suora lähetys Helsingin Senaatintorin Lucia-juhlasta, ja viikko starttaa Nobel 2018 -juhlallisuuksista suorana Tukholmasta.

MAANANTAI 10.12.

Nobel 2018: Palkintojenjako ja Nobel: Juhlaillallinen

Yle Fem ja Yle Arenan klo 17.25 ja klo 20.00
Suora lähetys Tukholmasta Nobel-palkintojenjaosta, jossa myös kuningasperhe on läsnä. SVT:n Thomas von Heijne ja Alexander Norén juontavat seremoniaa. Kommentaattorit Cecilia Gralde ja Gustav Källstrand luotsaavat katsojat läpi juhlaillallisten.

Jessika Gedin ja Victoria Dyring tapaavat palkittuja ja vieraita Kaupungintalolla. Pernilla Månsson Colt keskustelee vieraiden kanssa juhlista, ruuasta, vaatteista ja koruista. Produktion: Nobel Media / SVT

Neljä naista ja mies pukeutuneena iltapukuihin seisoo pimenevässä Tukholman illassa veden äärellä.
Nobel 2018. Neljä naista ja mies pukeutuneena iltapukuihin seisoo pimenevässä Tukholman illassa veden äärellä. Kuva: SVT / Yle Kuvapalvelu Nobel-juhla,Nobel 2018

Historia: Jääsilta

Yle TV1 klo 19.00
(Ice Bridge) Yhdysvalloissa löytyy samanlaisia esineitä, kuin mitä Euroopasta on jääkauden jäljiltä löydetty. Uuden teknologian avulla arkeologit tutkivat, matkasiko joukko kivikauden eurooppalaisia jääsillan yli Amerikkaan. Yle Areena 97 päivää

Lue lisää tästä

Dokumentti tutkailee aivan uutta ajatusta amerikkalaisten alkuperästä.
Historia: Jääsilta. Dokumentti tutkailee aivan uutta ajatusta amerikkalaisten alkuperästä. Yle TV1,Historia: Jääsilta

Dokumenttiprojekti: Raiskattujen parantaja (12)

Yle TV1 klo 21.35
(The Man Who Mends Women) Kongon vuosia jatkuneissa levottomuuksissa raiskaukset ovat osa taistelua. Monet uhreista nuoria tyttöjä, jopa pienokaisia. Lääkäri Denis Mukwege on hoitanut tuhansia väkivallan uhreja ja puhunut uhrien puolesta, oman turvallisuutensa uhalla. Tänä vuonna Mukwege palkitaan Nobelin rauhanpalkinnolla. Thierry Michelin ja Colette Braekmanin palkittu dokumentti. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Denis Mukwege naisten keskellä.
Dokumenttiprojekti: Raiskattujen parantaja. Denis Mukwege naisten keskellä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,Dokumenttiprojekti: Raiskattujen parantaja

TIISTAI 11.12.

Lyhyen radan MM-uinnit 11.-16.12.

Yle TV2 klo 12.15 alkaen
Hangzhou, Kiina. Suomen Uimaliitto on valinnut kuuden uimarin joukkueen 11.–16. joulukuuta Kiinassa Shanghain kupeessa Hangzhoussa kisattaviin lyhyen radan MM-uinteihin. Kaikki uimarit ovat saavuttaneet kilpailujen A-tulosrajan, joka on asetettu kaksien edellisten MM-kilpailujen alkuerien 10. sijoittuneiden keskiarvosta. Mukana uinneissa ovat Ida Hulkko, Mimosa Jallow, Jenna Laukkanen, Ari-Pekka Liukkonen, Riku Pöytäkivi ja Andrei Tuomola.

Docstop: Toinen linja

Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena maanantaina 12.11.
Dokumentti kovien huumeiden käyttäjistä ja heidän parissaan työskentelevistä. Mitä tapahtuu, kun Helsingissä Toisella linjalla sijainnut Vinkki-terveysneuvontapiste kilpailutuksen seurauksena suljetaan? Ohjaus: Sampsa Huttunen. Yle Areena toistaiseksi

Lue lisää tästä

Dokumentti kovien huumeiden käyttäjien ja heidän parissaan työskentelevien elämästä.
Docstop: Toinen linja. Dokumentti kovien huumeiden käyttäjien ja heidän parissaan työskentelevien elämästä. Yle TV1,Docstop: Toinen linja

KESKIVIIKKO 12.12.

Prisma: Lähteäkö Marsiin?

Yle TV1 klo 19.00
(Should Wo Go to Mars) Pian tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta. Siitä lähtien Nasan päämääränä on ollut lähettää astronautti Marsiin. Onko Marsissa vierailu ylipäänsä mahdollista, vai ovatko riskit liian suuret? Tuotanto: BBC. Yle Areena

Lue lisää tästä

Mars.
Prisma: Lähteäkö Marsiin? Mars. Kuva: NASA dokumenttiohjelmat,Prisma: lähteäkö Marsiin?

Akuutti: Seksiä vai ei?

Yle TV1 klo 20.00
Seksuaalisuus on enemmän kuin seksi ja mitä tarkoittaa, jos joku sanoo olevansa aseksuaali? Seksiä voi harrastaa tietämättä, mitä seksuaalisuus merkitsee. Kuinka vaikeaa on löytää oma tapa olla muiden asettamien paineiden keskellä? Tätä kysytään Minna Marshilta, Laura Gustafssonilta, Susanna Kyröltä ja Katriina Koposelta.

Kino: Julieta (12)

Yle Teema klo 22.00
(Espanja 2016) Pedro Almodóvarin draama naisista, rakkaudesta ja särkyneistä sydämistä. Julieta etsii kaikkialta vieraantunutta tytärtään ja kamppailee epätietoisuutta vastaan. Pääosissa: Adriana Ugarte, Emma Suarez. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Kolmen sukupolven naiset istuvat pöydän äärellä ja katsovat jonnekin, samaan suuntaan. Lasta lukuun ottamatta.
Kino: Julieta. Kolmen sukupolven naiset istuvat pöydän äärellä ja katsovat jonnekin, samaan suuntaan. Lasta lukuun ottamatta. Kuva: Future Film Ltd. / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Julieta

TORSTAI 13.12.

Lucia 2018

Yle Fem klo 17.00
Suora lähetys Helsingin Tuomiokirkosta, jossa Sixten Korkman kruunaa Suomen Lucia-neidon 2018. Luciakeräys apua tarvitsevien lapsiperheiden hyväksi, on käynnissä 31.1.2019 asti. Yle Areena 1 vuosi.

Kino Klassikko: Rumat, likaiset ja ilkeät (16)

Yle Teema klo 21.00
(Brutti, sporchi e cattivi, Italia 1976) Ettore Scolan ohjaama tragikoominen ja irvokaskin elokuva perheestä, joka elää neljän sukupolven voimin sanoinkuvaamattomassa kurjuudessa Rooman slummissa, suunnitellen toistensa murhaamista. Uusinta Yle Femiltä. Tekstitykset suomi ja ruotsi. Yle Areena 31 päivää

Pakettiauto, jossa on tavaraa ja iso joukko ihmisiä katolla.
Kino Klassikko: Rumat, likaiset ja ilkeät. Pakettiauto, jossa on tavaraa ja iso joukko ihmisiä katolla. Kuva: Finn Innovation Production Ab / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Rumat, likaiset ja ilkeät

Ulkolinja: Facebook-dilemma 1/2

Yle TV1 klo 22.05 ja Yle Areena 10.12.
Facebook lupasi yhdistää maailman. Toisin kävi: Facebook tarjosi helpon väylän levittää valeuutisia ja lietsoa epäluuloa ja väkivaltaa ihmisten välillä. Kuinka Facebookista tuli uhka yksityisyydelle ja demokratialle?

Mark Zuckerberg
Ulkolinja: Facebook-dilemma. Mark Zuckerberg Kuva: Leah Millis / Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: Facebook-dilemma

PERJANTAI 14.12.

Kuusi elokuvaa Yle Areenaan

Jane Austenin jalanjäljillä (7)
(Becoming Jane, Englanti 2007) Elokuva nuoresta Jane Austenista ja hänen kokemastaan romanssista, joka innoitti hänet uralle rakkausromaanien kirjoittajaksi. Pääosissa Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters, James Cromwell ja Maggie Smith. Ohjaus Julian Jarrold.

Mennyt maailma (12)
(Brideshead Revisited, Englanti 2008) Suositun romaanin elokuvaversiossa nuori mies tempautuu rikkaan aristokraattiperheen elämään missä raha, valta ja rakkaus vaativat aina hintansa. Pääosissa Matthew Goode, Ben Whishaw, Hayley Atwell, Emma Thompson ja Michael Gambon. Ohjaus Julian Jarrold.

Tarinan lähteillä (7)
(Finding Neverland, Englanti/USA 2004) Kertomus Peter Panin luojasta, jonka tuttavuus leskiäidin ja tämän neljän pojan kanssa tuli muuttamaan kirjailijan koko elämän. Pääosissa Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Radha Mitchell, Dustin Hoffman ja Freddie Highmore. Ohjaus Marc Forster.

Näyttämön kaunotar (12)
(Stage Beauty, Englanti 2004) Romanttinen komedia 1600-luvun Lontoosta, missä naiset eivät saa esiintyä teatterissa. Näyttelijättäreksi haluava pukija Maria päättää kuitenkin muuttaa säännöt. Pääosissa Claire Danes, Billy Crudup, Rupert Everett, Tom Wilkinson ja Alice Eve. Ohjaus Richard Eyre.

Kotiopettajattaren romaani (12)
(Jane Eyre, Englanti 2011) Charlotte Brontën romaaniin perustuva ajaton rakkaustarina, jossa uusi kotiopettajatar sulattaa kartanonherran kylmän sydämen mutta paljastaa salaisuuden tämän menneisyydestä. Pääosissa Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell ja Judi Dench. Ohjaus Cory Fukunaga.

Pikku korppi ja suuri takaa-ajo (S)
(Saksa 2015) Lastenkirjoista tuttu Pikku Korppi Raitasukka ystävineen osallistuu vauhdikkaaseen metsän ympäri käytävään ajokilpailuun voidakseen korvata palkintorahoilla eläinten muonavarastot, jotka hän on vahingossa tuhonnut. Suomenkielisen dubbauksen on ohjannut Juha Wuolijoki ja sen äänirooleissa ovat mm. Luka Haikonen, Jarmo Koski, Tuomas Uusitalo, Sinikka Sokka, Vincent Kinnunen ja Petra Pääkkönen. Ohjaus: Sandor Jesse ja Ute von Münchow-Pohl. (Saksa 2015).

Elokuvilla ei ole tv-esityksiä. Areenassa ne ovat katsotavissa yhden kuukauden ajan, aina 12.1.2019 saakka.

Claire Danes
Näyttämön kaunotar. Claire Danes Kuva: Lions Gate Films elokuvat,Näyttämön kaunotar

Club For Five: Jouluna Live

Yle Areena
Huippusuosittu lauluyhtye Club For Five esittää studiokonsertissa rakastetuimpia joululauluja. Mukana on uudempia tuttavuuksia ja rakastetuimpia klassikoita, mm. Petteri Punakuono, En etsi valtaa, loistoa ja Sydämeeni joulun teen. Ohjelma esitetään Yle TV1:ssä joulupäivänä 25.12. klo 15.05

Club for Five esiintyy.
Club For Five: Jouluna Live. Club for Five esiintyy. Kuva: Yle Kuvapalvelu Club for Five,Yle Live: Club for Five

Robin & Adam (7)

Yle Fem klo 17.25
10-vuotias Robin joutuu kohtaamaan elämän ennustamattomuuden, kun hänen isänsä kuolee auto-onnettomuudessa. Perheen ja ystävien surun keskellä Robin yrittää ymmärtää, miten kaikki voi muuttua hetkessä. Hän joutuu tunteiden tyhjiöön. Robinin paras ystävä Adam luuli, että vain vanhat ihmiset voivat kuolla. Hän liittyy Robinin seuraan ja aikoo selvittää, mitä ystävälleen oikein on tapahtunut.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Erica Elfström. Rooleissa: Lisa Karlsson (Robin), Jonathan Bengtsson Linnér (Adam), Joanna Holden (Robinin äiti). Tuotanto: RåFilm, 2015. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 31 päivää

Nainen ja tyttö sairaalasängyn vieressä, jossa makaa mies.
Robin & Adam. Nainen ja tyttö sairaalasängyn vieressä, jossa makaa mies. Kuva: ERICA ELFSTRÖM FILMKOLLEKTIVET RÅFILM / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Robin & Adam

Kino: Mr. Turner (12)

Yle Teema klo 21.00
(Englanti 2014) Mike Leighin ohjaama, häikäisevästi kuvattu elokuva maisemamaalari William Turnerin vaiheikkaasta elämästä ja urasta. Timothy Spall palkittiin pääosasta Cannesissa ja Euroopan elokuvapalkinnolla. Tekstitykset suomi ja ruotsi. Uusinta. Yle Areena 15 päivää

Timothy Spall on taidemaalari Turner elokuvassa Mr. Turner
Kino: Mr. Turner. Timothy Spall on taidemaalari Turner elokuvassa Mr. Turner Kuva: Thin Man Films Mr. Turner,teeman elokuvat

LAUANTAI 15.12.

Avara luonto: Seepra nimeltä Punda

Yle TV1 klo 18.45
(Punda the Zebra) Seepra nimeltä Punda syntyy mustavalkoiseen maailmaan ja oppii kävelemään alle tunnin kuluttua syntymästään. Pian se oppii tunnistamaan emonsa ja lähtee lauman mukana yhdelle eläinkunnan suurimmista muuttovaelluksista. Yle Areena 91 päivää

Lue lisää tästä

Luontodokumentti kertoo Afrikan savannille syntyvän Punda-seepran tarinan.
Avara luonto: Seepra nimeltä Punda. Luontodokumentti kertoo Afrikan savannille syntyvän Punda-seepran tarinan. Yle TV1,Avara luonto: Seepra nimeltä Punda

Joulukonsertti: Anna laulu lahjaksi

Yle Radio Suomi ja Yle Areena klo 19.02
Suora lähetys. Radio Suomi pyysi viime jouluna kuuntelijoitaan lähettämään joulumuiston tai -tarinan, jonka voisi ikuistaa lauluksi ja antaa lahjaksi. Nyt tarinat kuullaan uusina joululauluina Suomen huippumuusikoiden esittäminä. Arja Koriseva, Janna, Mikko Kuustonen, Redrama, Leo, Hector, Aleksanteri Hakaniemi, Nomi, Jonsu, Samae Koskinen, Pihlaja ja Ollie esittävät tuoreet joululaulunsa Helsingin Kulttuuritalolla lauantaina 15.12. Konsertti lähetetään suorana Radio Suomessa, ja Yle TV1 esittää sen joulupäivänä klo 19.00. Kapellimestarina toimii Lasse Piirainen ja juontajana Olga Ketonen. Konserttiin valmistaudutaan Radio Suomen etkoilla klo 18 alkaen.

Janna, Mikko Kuustonen, Redrama ja Arja Koriseva jouluisissa tunnelmissa.
Joulukonsertti: Anna laulu lahjaksi. Janna, Mikko Kuustonen, Redrama ja Arja Koriseva jouluisissa tunnelmissa. Kuva: Jussi Nahkuri/Yle Kuvapalvelu Anna laulu lahjaksi

Ammatti: kirjailija. Kjell Westö

Yle Teema klo 21.00
Kjell Westö (s. 1961) oli toimittaja, runoilija ja lupaava novellisti, kunnes kiinnostui kotikaupunkinsa historiasta. Vuonna 1996 ilmestyi Leijat Helsingin yllä, eeppinen romaani ruotsinkielisen helsinkiläisperheen elämästä. Siitä tuli Westön läpimurto. Nyt Westö on luetuin suomenruotsalainen kirjailija, Finlandia-palkinnon ja Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon voittaja, jonka teoksia on käännetty parillekymmenelle kielelle. Henkilökuvassa Westö kertoo nähdään kotikaupungissaan ja maailmalla, kaupungissa ja mökillä meren rannalla. Hän kertoo kirjojensa taustoista ja puhuu myös kahdesta rakkaasta harrastuksestaan, musiikista ja jalkapallosta. Ohjaaja, toimittaja Laura Joutsi, toimittaja JP Pulkkinen. Yle Areena toistaiseksi

Henkilökuvansa jälkeen Kjell Westö esittelee lempielokuvansa Mehän rakastimme toisiamme niin paljon.

Iskelmätarinoita 1/4 - uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 21.20
Iskelmätarinoita on neliosainen, dokumentaarinen musiikkiohjelma, joka luo tunnelmallisen aikalaiskuvauksen vuoden 2018 suomalaisesta mielenmaisemasta ja festivaalielämästä. Sarja on kuvattu kesän 2018 Iskelmäfestivaaleilla ja lavalla on Suomen populaarimusiikin kirkkaimpia tähtiä, muun muassa Jari Sillanpää, Suvi Teräsniska, Haloo Helsinki, Lauri Tähkä, Laura Voutilainen, Yö, Popeda, Samuli Edelmann ja monta muuta artistia, joiden musiikki on kiinteä osa suomalaista äänimaisemaa.

Myös yleisöllä on omat tarinansa kerrottavanaan. Festivaalikansa elää tiiviisti mukana musiikissa, juhlii, rakastaa ja nauttii ystävien seurasta. Pienet hetket festivaalialueella ja ihmisten koskettavat, hauskat ja aidot tarinat kertovat jotain meistä suomalaisista ja elämästä tässä ajassa. Sarjaa varten kuvattiin kymmeniä esityksiä festivaalilavoilla, haastateltiin toistasataa festivaalivierasta, ja taltioitiin kymmeniä tunteja kesän festivaalitaikaa. Yle Areena toistaiseksi

Lue lisää tästä

Dokumentaarinen musiikkisarja farjoaa tunnelmapaloja suomalaisten tähtien ja yleisön festivaalihetkistä.
Iskelmätarinoita. Dokumentaarinen musiikkisarja farjoaa tunnelmapaloja suomalaisten tähtien ja yleisön festivaalihetkistä. Yle TV1,Yö,Olli Lindholm,Iskelmätarinoita

Kino: Mehän rakastimme toisiamme niin paljon (S)

Yle Teema klo 22.00
(C'eravamo tanto amati, Italia 1974) Ettore Scolan mestariteos kertoo kolmesta italialaismiehestä, jotka ystävystyvät vuonna 1944 taistellessaan vastarintaliikkeessä. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä nämä idealistit ajautuvat eri poliittisiin suuntiin ja elämänkohtaloihin, kuten Italia itse. Pääosissa: Nino Manfredi, Vittorio Gassman, Stefania Sandrelli. Yle Areena 31 päivää

Kolme miestä "kippistää" haarukoilla ilmaan.
Kino: Mehän rakastimme toisiamme niin paljon. Kolme miestä "kippistää" haarukoilla ilmaan. elokuvat,Mehän rakastimme toisiamme niin paljon,Ettore Scola,Teemalauantai

SUNNUNTAI 16.12.

Euroradion joulukonsertit

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 12.05 alkaen
Joulukonsertit kuuluvat kaikkialla Euroopassa joulunajan perinteisiin tapahtumiin. Yleisradio on osallistunut perinteiseen Euroopan yleisradioliiton (EBU) joulukonserttien päivään vuodesta 1994 ja niin tapahtuu tänäkin vuonna. Osa konserteista on suoria ja osa aiemmin nauhoitettuja. Tulossa on seitsemän n. tunnin mittaista konserttia klo 12.05 alkaen Leipzigista, Montrealista, Sofiasta, Helsingistä (suora), Tallinnasta (suora), Prahasta (suora) ja Tukholmasta (suora).

Suomen konsertti radioidaan tuttuun tapaan Kallion kirkosta, Helsingistä. Esiintyjinä klo 15.05 alkavassa konsertissa ovat Juho Punkeri, tenori, Pauliina Fred, traverso,Hanna Haapamäki, nokkahuilu sekä Fibo Players. Ohjelmassa on Händelin ja Telemannin teoksia. Paikalle on vapaa pääsy.

Radioteatteri esittää: Girlnet

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 17.10
Ensilähetys. Nea oleilee pimennetyssä asunnossa, surffailee kyberavaruudessa ja rakentaa omaa todellisuuttaan jonnekin totuuden ja fantasiamaailman välille. Päähenkilö Nea viihtyy paremmin netissä kuin tosimaailmassa - yhteiskunnassa, joka on hänelle liian ahdas. Surffatessaan hän löytää chatrouletista nimimerkki White Rabbitin, joka johdattaa pimeän verkon syövereihin, paikkaan nimeltä Girlnet, jossa Nean kaltaiset nuoret naiset voivat olla vapaasti aivan mitä haluavat.

Cruz Liljegren on vuonna 1984 syntynyt näytelmäkirjailija-ohjaaja Ruotsista. Girlnet edusti Ruotsia kansainvälisessä Prix Europa kilpailussa 2016. Ohjaus: Iida Hämeen-Anttila. Teoksen on suomentanut Sinna Virtanen. Tuottaja on Soila Valkama, Yle Draama.

Dok: Ingmar Bergmanin muisto

Yle Fem klo 21.00
(Dok: Minnet av Ingmar Bergman) Jörn Donnerin dokumentti ohjaajalegenda Ingmar Bergmanin syntymän satavuotismuiston kunniaksi. Osittain arkistomateriaalista koottu dokumentti avaa Donnerin ajatuksia Bergmanista (1918-2007) sekä tekijöiden välisestä yhteistyöstä ja ystävyydestä. Bufo & Donner Productions, 2018. Yle Areena 91 päivää. Ilta jatkuu Femillä Bergmanin nuoruuden ohjaustyöllä Viettelysten ilta.

Ingmar Bergman
Dok: Ingmar Bergmanin muisto. Ingmar Bergman Kuva: Yle Kuvapalvelu / Pirjo Honkasalo Ingmar Bergman,Dok: Ingmar Bergmanin muisto

Kotikatsomo: Tulen Morsian (12) - tv-ensi-ilta

Yle TV1 klo 21.10
Ahvenanmaan noitavainot vuonna 1666. Kaikkiaan 16 naista saa syytteen noituudesta ja ”liitosta paholaisen kanssa.” Nuorella Annalla (Tuulia Eloranta) on palava halu löytää tosi rakkaus. Hän päättää rakastua naimisissa olevaan Eliakseen (Lauri Tanskanen). He tapaavat salaa, mutta miehen intohimo sammuu nopeasti. Yksin jätettynä mustasukkainen Anna ilmiantaa Eliaksen vaimon Rakelin (Elin Pettersdottier) noitana.

Kun uusi kihlakunnantuomari Nils Pisander (Magnus Kreper) aloittaa saaren täydellisen puhdistamisen noituudesta, myös Rakel vangitaan kylän monien naisten joukossa. Tästä alkaa Annan yksinäinen taistelu tekonsa sovittamiseksi.

Rooleissa: Tuulia Eloranta (Anna), Magnus Krepper (Nils Psilander), Kaija Pakarinen (Valpur), Lauri Tanskanen (Elias), Elin Pettersdottier (Rakel), Antti Reini (Karl Jönsson), Claes Malmberg (Bryniel Kjellius), Pirkko Hämäläinen, Maria Sid, Johanna af Schultén. Käsikirjoitus Leena Virtanen ja Saara Cantell. Ohjaus Saara Cantell. Tuottaja Periferia Productions/Markku Flinck. Yle Areena 30 päivää

Koko Skandinavian kattava järjestelmällinen noitavaino 1660-luvulla oli ankaraa Ahvenanmaalla, missä perheiden kokemukset ovat säilyneet sukupolvelta toiselle. Papisto toimi tarkastajana ja noidiksi epäillyt karkotettiin saarelta. Rangaistukset kovenivat entisestään, kun saarelle nimitetty uusi kihlakunnantuomari Nils Psilander aloitti kuninkaan ja piispan valtuuttamana ankarat puhdistukset. Ahvenanmaalla suoritettiin nykyisen Suomen alueella laajimmat naisiin kohdistuvat noitavainot.

Lue lisää tästä

Filmplanschen till Djävulens jungfru - Tulen morsian
Tulen Morsian. Filmplanschen till Djävulens jungfru - Tulen morsian Kuva: Nordisk Film

Elokuva: Viettelysten ilta (16)

Yle Fem klo 21.55
(Gycklarnas afton/Ruotsi 1953) Ingmar Bergmanin varhainen mestariteos taloudellisessa ahdingossa olevasta, kiertävästä sirkusseurueesta. Pääosissa: Åke Grönberg, Harriet Andersson, Hasse Ekman. Mv. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Klovniksi maskeerattu mies seisoo pitäen jotain esinettä kädessään. Väkijoukko takana istuu ja katsoo klovnia.
Kino: Viettelysten ilta. Klovniksi maskeerattu mies seisoo pitäen jotain esinettä kädessään. Väkijoukko takana istuu ja katsoo klovnia. Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvat,Viettelysten ilta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua