Hyppää pääsisältöön

Kielteinen turvapaikkapäätös murskaa unelmat - Perjantaissa keskustellaan 14. joulukuuta siitä, kuka saa jäädä Suomeen ja miksi

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina opiskelijat Nemat Khalil ja Hasan Khademi sekä opettaja Juha Heinonen. Illan Perjantai-dokkarina nähdään Henna Korkalan ohjaama Miksi en kelpaa Suomelle?

Vuonna 2015 Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Heistä tuhannet eivät ole vieläkään saaneet turvapaikkapäätöstään. Päivät vastaanottokeskuksissa ovat pitkiä, täynnä huolta ja odotusta.

Afganistalainen 21-vuotias Hasan Khademi tuli Suomeen 2015. Hän on ahkerasti opiskellut Suomen kieltä ja kulttuuria, suorittanut peruskoulun, päässyt lukioon ja saanut osa-aikatyötä ravintolasta.

Hasan on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Maahanmuuttovirasto kuulee häntä vielä ensi vuoden puolella, mutta mikäli päätös pysyy kielteisenä, karkottaminen Suomesta on mahdollista nopealla aikataululla.

- Kielteisen päätöksen perustelu oli, että sisäinen pako Afganistanissa on minulle mahdollinen. Maahanmuuttoviraston mielestä voisin muuttaa Kabuliin tai jonnekin muualle Afganistaniin, Khademi kertoo.

Syyrialainen 28-vuotias Nemat Khalil tuli Suomeen turvapaikanhakijana miehensä ja puolitoistavuotiaan poikansa kanssa syksyllä 2015. Nemat opiskelee koulunkäynnin ohjaajaksi ja opettaa arabiaa Seinäjoella.

- Haluan oppia ja sopeutua, elää itsenäisesti ja auttaa toisia ihmisiä, kertoo Nemat Khalil.

Perjantai: Kuka saa jäädä Suomeen? perjantaina 14. joulukuuta TV1:llä klo 21.10.
Uusinnat TV1:llä sunnuntaina 16.12. klo 15.05 ja tiistaina 18.12. klo 23.05.

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit