Hyppää pääsisältöön

Osingonpesuvuodon avaintekijä joutunut itse tutkinnan kohteeksi – ”Tämä on absurdia”

Correctiven päätoimittaja Oliver Schröm
Päätoimittaja Oliver Schröm Correctiven päätoimittaja Oliver Schröm Kuva: Andreas Rehmann MOT,Oliver Schröm

Hampurin syyttäjä on alkanut tutkia saksalaisen Correctiven päätoimittajaa Oliver Schrömiä, joka oli suuren eurooppalaisen osingonpesupaljastuksen avaintekijä. Syyttäjä epäilee Schrömiä liikesalaisuuksien paljastamisesta.

Tutkivaa journalismia tuottava Correctiv koordinoi 19 meditalon toimittajien muodostamaa ryhmää, joka tutki monessa Euroopan maassa toteutettua kikkailua osinkojen lähdeveroilla. Ryhmän selvityksen mukaan eurooppalaiset valtiot menettivät verojen välttelyn takia ainakin 55 miljardin euron verotulot. Suomesta ryhmään kuului MOT.

Schröm kertoo saaneensa tietää, että Hampurin syyttäjä on tutkinut hänen osingonpesuselvitykseen liittyvää toimintaansa useiden kuukausien ajan.

Schröm aloitti osingonpesun setvimisen hänelle vuodettujen asiakirjojen avulla jo neljä vuotta sitten. Skandaalin keskiöön ensimmäisenä joutunut sveitsiläinen Sarasin-pankki teki hänestä rikosilmoituksen. Viime keväänä Zürichin syyttäjä pyysi Hampurin syyttäjää ottamaan tutkinnan hoitoonsa.

Syyttäjä epäilee Schrömiä yllyttämisestä liikesalaisuuksien paljastamiseen. Saksan journalistiliiton edustajan mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun kyseistä kilpailulain pykälää käytetään toimittajaa vastaan.

”Hyökkäys lehdistönvapautta vastaan”

– Tämä tutkinta päätoimittajaamme vastaan on hyökkäys lehdistönvapautta vastaan, Correctiven kustantaja David Schraven sanoo.

– Me osoitimme jutuillamme, että veronmaksajat olivat joutuneet ryöstetyiksi, ja nyt meitä syytetään siitä. Tämä on absurdia, Schraven sanoo.

Jos Oliver Schröm joutuu oikeuteen, hänet voidaan tuomita sakkoihin tai jopa kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Correctiv on julkaissut verkkosivuillaan avoimen kirjeen Saksan oikeusministerille Katarina Barleylle.

– Vaadimme syyttäjää lopettamaan tutkinnan Schrömiä vastaan ja keskittymään sen sijaan verovarkaiden tutkimiseen, kirjeessä sanotaan.

EU-parlamentti tuomitsi verojen välttelyn

Oliver Schröm vieraili marraskuun lopussa Euroopan unionin parlamentissa esittelemässä osingonpesusta löytyneitä tietoja. Vierailun jälkeen parlamentti antoi päätöslauselman, joka ”tuomitsee ankarasti paljastuneet veropetokset ja verojen välttelyn”.

Parlamentti vaati, että ”sekä näiden rikosten tekijät että niiden mahdollistajat, joihin kuuluu veroneuvojien ohella myös lakimiehiä, kirjanpitäjiä ja pankkeja, olisi saatettava viipymättä oikeuden eteen”.

Päätöslauselmassa korostetaan myös, että ”väärinkäytösten paljastajien rooli on viimeisten 25 vuoden aikana osoittautunut merkittäväksi”.

MOT:n jutut osingonpesusta

MOT: Pankkiirin musta sielu -ohjelma YLE Areenassa

Tietovuoto paljastaa valtavan osinkokikkailun Euroopassa – Verotuloja kadonnut kymmeniä miljardeja

Suomi menettänyt osingonpesuun yli miljardin euron verotulot – Monet osingonsaajat jäävät piiloon verottajalta

Isot pahat pankit – Pariakymmentä suurpankkia on sakotettu jo noin 180 miljardin euron edestä

Nordea hävisi korkeimmassa oikeudessa Sveitsissä – pankkien käyttö osinkoverojen välttelyyn vaikeutui