Hyppää pääsisältöön

Toini Vuoriston mittava käsikirjoitusura alkoi iltasaduista

Ohjaaja Toini Vuoristo radiostudiossa mikrofonin ääressä 1968.
Toini Vuoristo Ylen radiostudiossa ja mikrofonin ääressä vuonna 1968 kuvattuna. Ohjaaja Toini Vuoristo radiostudiossa mikrofonin ääressä 1968. Kuva: Yle/Håkan Sandblom Toini Vuoristo,Yle Elävä arkisto

Kotiäiti, satukirjailija, käsikirjoittaja ja radiotoimittaja Toini Vuoriston (1919–2013) tunnetuin luomus on pippurinen Noita Nokinenä -hahmo. Radion lisäksi myös television puolella kunnostautunut käsikirjoittaja oli luomassa 1970-luvun muistetuimpia perhesarjoja.

Tarinaniskijä kotiäitinä toimineesta Vuoristosta tuli jälkikasvunsa ansiosta. Vuoristo alkoi nimittäin keksiä omia tarinoita lapsilleen osaksi näiden iltarutiineja. Mielikuvituksellisiin tarinoihinsa Vuoristo ammensi aiheita ja hahmoja suoraan omasta elämästään sekä tuttavapiiristään. Lopullisen muotonsa karaktäärit saivat iltasatuina. Kun aviomies Aapeli Vuoristo kuuli vaimonsa lennokkaita ja hyvin rakennettuja tarinoita, kehotti hän tätä kirjoittamaan luomuksensa talteen.

Toini Vuoriston ensimmäinen satu, Pyppelis-Pyppelis 507, julkaistiin vuonna 1958. Peikkoperheen sukuperinteitä ja peikkometsän elämänmenoa esitellyt tarina kääntyi myös seitsenosaiseksi radiokuunnelmaksi vuonna 1963. Pyppelis-peikon tarina jäi Vuoriston ainoaksi alkujaan satukirjaksi kirjoitetuksi saduksi. Muun tuotantonsa Vuoristo käsikirjoitti joko televisioon tai radioon.

Satukaruselli -radio-ohjelman poppoota studiossa 1966. Ohjelmassa esiintyviä lapsia sekä Satukarusellikoira Mosse Murina. Porukan keskellä Toini Vuoristo.
Satukaruselli-ohjelman poppoota radiostudiossa vuonna 1966. Kuvassa ohjelmassa esiintyviä lapsia sekä Mosse Murina. Porukan keskellä Toini Vuoristo. Satukaruselli -radio-ohjelman poppoota studiossa 1966. Ohjelmassa esiintyviä lapsia sekä Satukarusellikoira Mosse Murina. Porukan keskellä Toini Vuoristo. Kuva: Yle/Håkan Sandblom Yle Elävä arkisto,Toini Vuoristo

Yleisradiolla Vuoristo toimi vuodesta 1959 suositun Satukaruselli-lastenohjelman käsikirjoittajana ja toimittajana. Sarjassa kuultiin jaksoittain vaihtuvaa lapsijoukkoa, jotka saapuivat studioon kertomaan omia satujaan muiden kuultaviksi. Mukana karusellissa pyöri myös erityinen satukarusellikoira Mosse Murina.

Satukarusellin ohessa Vuoristo sovitti sekä käsikirjoitti monia kansansatuja ja satuklassikoita kuunnelmiksi yhteistyössä Lasten Radion tuottaja-ohjaaja Lea Pennasen kanssa.

Näistä harvemmin kuulluista satusovituksista on julkaistu Areenaan pysyvästi kuultaviksi: Liisa Ihmemaassa, Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Prinsessa Ruusunen, Tuhkimo ja Bambi.

Rakastetuin ja tunnetuin Vuoriston luomuksista on kuitenkin Noita Nokinenä. Näyttelijä Marja Korhosen esittämän Noidan seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Kaikkiaan Nokinenän toilailuja seurattiin 77 tarinan verran vuosina 1967–1985.

Kuuntele Noita Nokinenää Areenassa

Kuuntele Noita Nokinenää Areenassa

"Voi tikkerperi!" Näin huudahtaa rakastettu ja hieman pelätty kiukkupussi Noita Nokinenä. Kaikkien aikojen kuuluisin kotimainen noita on ystävineen liihotellut Yleisradion radioaalloilla jo vuosikymmenten ajan. Noitavuoren Kuusimetsässä saattaa kajahtaa surra purra murraa, taikapussi hurraa!...

Vuoristo loi käsikirjoittajan uraa televisionkin puolella. Ei tosin Yleisradiossa vaan Mainostelevisiossa. Kotirouvan kirjoittama Naapurilähiö oli yksi 1970-luvun suosituimmista koko perheen tv-sarjoista. Parhaimmilaan sarja keräsi 2,5 miljoonaa katsojaa. Naapurilähiötä seurasivat vielä Vuoriston niin ikään käsikirjoittamat ja Mainostelevision tuottamat Koivuharju- ja Rauhanranta 12 -sarjat.

Toini Vuoristo päätti kirjoitusuransa 1980-luvulla jäädessään eläkkeelle. Hänen mittavan työnsä tuloksena syntyi yli tuhat tv-käsikirjoitusta ja kuunnelmaa, lukemattomia satusovituksia sekä lastennäytelmiä.

Yleisradion Radio 2:n lasten- ja varhaisnuorten ohjelmien toimituspäällikkö Lea Pennanen sekä kirjailija Toini Vuoristo onnittelivat toisiaan neljännesvuosisadan mittaisesta yhteistyöstä 1982.
Radion lasten- ja varhaisnuorten ohjelmien toimituspäällikkö Lea Pennanen sekä kirjailija Toini Vuoristo onnittelivat toisiaan neljännesvuosisadan mittaisesta yhteistyöstä 1982. Yleisradion Radio 2:n lasten- ja varhaisnuorten ohjelmien toimituspäällikkö Lea Pennanen sekä kirjailija Toini Vuoristo onnittelivat toisiaan neljännesvuosisadan mittaisesta yhteistyöstä 1982. Kuva: Yle/Leif Öster Lea Pennanen,Toini Vuoristo,Yle Elävä arkisto
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto