Hyppää pääsisältöön

Toini Vuoriston mittava käsikirjoitusura alkoi iltasaduista

Ohjaaja Toini Vuoristo radiostudiossa mikrofonin ääressä 1968.
Toini Vuoristo Ylen radiostudiossa ja mikrofonin ääressä vuonna 1968 kuvattuna. Ohjaaja Toini Vuoristo radiostudiossa mikrofonin ääressä 1968. Kuva: Yle/Håkan Sandblom Toini Vuoristo,Yle Elävä arkisto

Kotiäiti, satukirjailija, käsikirjoittaja ja radiotoimittaja Toini Vuoriston (1919–2013) tunnetuin luomus on pippurinen Noita Nokinenä -hahmo. Radion lisäksi myös television puolella kunnostautunut käsikirjoittaja oli luomassa 1970-luvun muistetuimpia perhesarjoja.

Tarinaniskijä kotiäitinä toimineesta Vuoristosta tuli jälkikasvunsa ansiosta. Vuoristo alkoi nimittäin keksiä omia tarinoita lapsilleen osaksi näiden iltarutiineja. Mielikuvituksellisiin tarinoihinsa Vuoristo ammensi aiheita ja hahmoja suoraan omasta elämästään sekä tuttavapiiristään. Lopullisen muotonsa karaktäärit saivat iltasatuina. Kun aviomies Aapeli Vuoristo kuuli vaimonsa lennokkaita ja hyvin rakennettuja tarinoita, kehotti hän tätä kirjoittamaan luomuksensa talteen.

Toini Vuoriston ensimmäinen satu, Pyppelis-Pyppelis 507, julkaistiin vuonna 1958. Peikkoperheen sukuperinteitä ja peikkometsän elämänmenoa esitellyt tarina kääntyi myös seitsenosaiseksi radiokuunnelmaksi vuonna 1963. Pyppelis-peikon tarina jäi Vuoriston ainoaksi alkujaan satukirjaksi kirjoitetuksi saduksi. Muun tuotantonsa Vuoristo käsikirjoitti joko televisioon tai radioon.

Satukaruselli -radio-ohjelman poppoota studiossa 1966. Ohjelmassa esiintyviä lapsia sekä Satukarusellikoira Mosse Murina. Porukan keskellä Toini Vuoristo.
Satukaruselli-ohjelman poppoota radiostudiossa vuonna 1966. Kuvassa ohjelmassa esiintyviä lapsia sekä Mosse Murina. Porukan keskellä Toini Vuoristo. Satukaruselli -radio-ohjelman poppoota studiossa 1966. Ohjelmassa esiintyviä lapsia sekä Satukarusellikoira Mosse Murina. Porukan keskellä Toini Vuoristo. Kuva: Yle/Håkan Sandblom Yle Elävä arkisto,Toini Vuoristo

Yleisradiolla Vuoristo toimi vuodesta 1959 suositun Satukaruselli-lastenohjelman käsikirjoittajana ja toimittajana. Sarjassa kuultiin jaksoittain vaihtuvaa lapsijoukkoa, jotka saapuivat studioon kertomaan omia satujaan muiden kuultaviksi. Mukana karusellissa pyöri myös erityinen satukarusellikoira Mosse Murina.

Satukarusellin ohessa Vuoristo sovitti sekä käsikirjoitti monia kansansatuja ja satuklassikoita kuunnelmiksi yhteistyössä Lasten Radion tuottaja-ohjaaja Lea Pennasen kanssa.

Näistä harvemmin kuulluista satusovituksista on julkaistu Areenaan pysyvästi kuultaviksi: Liisa Ihmemaassa, Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Prinsessa Ruusunen, Tuhkimo ja Bambi.

Rakastetuin ja tunnetuin Vuoriston luomuksista on kuitenkin Noita Nokinenä. Näyttelijä Marja Korhosen esittämän Noidan seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Kaikkiaan Nokinenän toilailuja seurattiin 77 tarinan verran vuosina 1967–1985.

Vuoristo loi käsikirjoittajan uraa televisionkin puolella. Ei tosin Yleisradiossa vaan Mainostelevisiossa. Kotirouvan kirjoittama Naapurilähiö oli yksi 1970-luvun suosituimmista koko perheen tv-sarjoista. Parhaimmilaan sarja keräsi 2,5 miljoonaa katsojaa. Naapurilähiötä seurasivat vielä Vuoriston niin ikään käsikirjoittamat ja Mainostelevision tuottamat Koivuharju- ja Rauhanranta 12 -sarjat.

Toini Vuoristo päätti kirjoitusuransa 1980-luvulla jäädessään eläkkeelle. Hänen mittavan työnsä tuloksena syntyi yli tuhat tv-käsikirjoitusta ja kuunnelmaa, lukemattomia satusovituksia sekä lastennäytelmiä.

Yleisradion Radio 2:n lasten- ja varhaisnuorten ohjelmien toimituspäällikkö Lea Pennanen sekä kirjailija Toini Vuoristo onnittelivat toisiaan neljännesvuosisadan mittaisesta yhteistyöstä 1982.
Radion lasten- ja varhaisnuorten ohjelmien toimituspäällikkö Lea Pennanen sekä kirjailija Toini Vuoristo onnittelivat toisiaan neljännesvuosisadan mittaisesta yhteistyöstä 1982. Yleisradion Radio 2:n lasten- ja varhaisnuorten ohjelmien toimituspäällikkö Lea Pennanen sekä kirjailija Toini Vuoristo onnittelivat toisiaan neljännesvuosisadan mittaisesta yhteistyöstä 1982. Kuva: Yle/Leif Öster Lea Pennanen,Toini Vuoristo,Yle Elävä arkisto