Eränkävijöiden lempiherkut - maistuisiko suovas tai taimensushi?
Eränkävijöiden lapsuudenkodeissa on syöty perinteisiä suomalaisia riista- ja kalaherkkuja. Lapsuudessa opitut maut pysyvät mielessä, mutta riistaliha ja kala taipuvat moneksi myös uusin tavoin valmistettuna.
Kalaa voi keittämisen, paistamisen ja savustamisen lisäksi vaikkapa graavata sushiksi. Tulisemmatkin maut sopivat eränkävijöiden suuhun, ja lämmittävät mukavasti tunturissa tai järvenselällä retkeillessä.
Taimen taipuu sushiksi
Tornion Matkakoskella lapsena isänsä kanssa kalassa kulkenut Riitta Ahmasalo muistaa, kuinka isä valmisti alueen perinteikästä varrassiikaa.
Syksyllä koskesta pyydettiin merroilla myös nahkiaisia, joita isä sitten paistoi.
Nykyisin Riitta pyrkii pääasiassa kasvisruokavalioon, johon kuuluu mielellään itse pyydetty kala, ja joskus poro tai riistaliha. Sekä Riitta että aviomies Tomi kokkaavat kalastusreissuilla, ja lempiruokaa on kala eri muodoissaan.
- Tomin bravuuri on tänä syksynä ollut kylmäsavustettu Inarin siika, jonka kera maistuu mätivoileipä.
Riitan suosikiksi on muodostunut ystävältä saadun reseptin mukaan tehty ”taimensushi.”
Inarin sushitaimen
Juuri pyydettyä taimenta
Marinadi 50–60 cm taimenen fileelle:
Soijaa sen verran että kalat peittyvät
Limen mehu
Limen kuori raastettuna
Tuoretta inkivääriä raastettuna puolikas peukalon mitta
Wasabia etusormen mitta tai maun mukaan
Leikkaa file ohuehkoiksi siivuiksi niin kuin graavikala. Kypsyttele siivuja marinadissa puolisen tuntia. Tarjoa sushitaimen voilla voidellun, lämmitetyn ruisleivän päällä. Ripottele päälle tuoretta korianteria.
Harjus thaimaalaisittain ja perinteinen suovas maistuvat Akille
Lapsuuden herkuista Aki Huhtanen muistelee lämmöllä äitinsä keittämää lohikeittoa, joka edelleenkin maistuu miehen mielestä ”jotenkin vain erityisen hyvälle.”
Kumppaninsa Emilian kanssa Aki kokkailee kalaa eksoottisinkin maustein. Kalaruoissa Aki tunnustautuu pääkokiksi.
- Yksi ehdoton suosikkimme on kalakeitto thaimaalaiseen tapaan, eli Tom Yam -keitto siiasta tai harjuksesta sekä norjalaisista isoista katkaravuista.
Myös Emilian valmistama Tex Mex -rautu kuuluu pariskunnan eksoottisempiin suosikkiresepteihin. Kala on silti Akin mielestä parhaimmillaan yksinkertaisessa muodossa.
Mikään ei voita Jäämerestä saatua graavattua meritaimenta voin ja ruisleivän kera!
Liharuoista Akin herkkua on suovas, perinteisin saamelaisin menetelmin valmistettu lämminsavustettu poro.
- Suovas-paistista paistetut pihvit eivät kaipaa muuta lisuketta kuin kunnon perunamuusin.
Kokot kokkaavat yhdessä
Antti Kokko muistelee lapsuutensa herkuista erityisesti isänsä valmistamia lintupatoja ja jäniskäristystä. Nykyisin omat saaliit valmistetaan sesongin mukaisin lisukkein yhdessä Sanna-vaimon kanssa.
- Syksyllä kanalintukauden alettua ajankohtainen herkku on paistettu riekon rinta maustettuna suolalla ja mustapippurilla, kermainen kantarellikastike ja kylkeen uunijuureksia hunajalla höystettynä.
Kokkojen perheessä ruokaa tehdään yhdessä: Antin vastuulla on lihan valmistus, ja Sanna vastaa lisukkeista. Menneenä kesänä pihaan on valmistunut perinteikäs saaristolaismallinen savustin.
Isompien riistalintujen kanssa olen nyt kokeillut lämminsavustusta, ja suosittelen sitä ehdottomasti!
Eränkävijät TV1:ssä sunnuntaisin klo 18.15, kaikki jaksot nähtävissä myös Areenassa.
Artikkelin pääkuva: Acke Salo