Hyppää pääsisältöön

Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas Kultainen Venla -ehdokkaina: "Ääni meille on ääni kaikille niille, jotka eivät mahdu muottiin"

Saara Sarvas ja Jenny Lehtinen
Saara Sarvas ja Jenny Lehtinen Kuva: Yle/Anne Hämäläinen Jenny+,Jenny Lehtinen,Saara Sarvas

Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas ovat ehdolla vuoden parhaiksi esiintyjiksi. Jenny+-ohjelma kisaa vuoden parhaan ohjelman Kultaisesta Venlasta. Voittajat valitaan yleisöäänestyksessä.

Lehtinen ja Sarvas suhtautuvat tuplaehdokkuuteensa tyynen luottavaisesti.

– Me ollaan ehdottoman oikea valinta ehdokkaiksi, kaikissa sarjoissa, Jenny Lehtinen vakuuttaa.

– Eikä haittaa, vaikka Venla tulisi sekä meille että ohjelmalle, Saara Sarvas jatkaa.

Miksi Jenny Lehtisen ja Saara Sarvaksen pitäisi voittaa?

– Ääni meille on samalla ääni kaikille niille, jotka eivät mahdu nykytelevision tarjoamaan ihmismuottiin. Kaikille niille, joita tuupitaan edelleen marginaaliin ja piiloon katseilta, olemaan hiljaa ja mieluiten häpeämään itseään, Sarvas toteaa.

Ei ole yhdentekevää, minkä näköisiä ihmisiä mediassa näkyy ja toimii.

Lehtinen on samoilla linjoilla, ja lyö pöytään läskikortin. Ei ole yhdentekevää, minkälaisia ja minkä näköisiä ihmisiä mediassa näkyy ja toimii.

– Lihava nainen on totuttu näkemään muutoksen kohteena, mutta nyt lihava nainen onkin se, joka muuttaa maailmaa. Onhan tässä saanut muutamia ennakkoluuloja jyrätä.

Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas kieltäytyvät siitä kapeasta lokerosta, johon yhteiskunta heidätkin mielellään asettaisi. Saman luvan he antaisivat kaikille muillekin.

– Kenenkään ei ole pakko olla se reppana, jolle joku kertoo, kuinka sun kuuluu elää, Lehtinen toteaa.

Nuorille roolimalleja tarjoillaan mieluusti, mutta omansa tarvitsevat myös aikuiset, tietää Lehtinen.

– Ihmisille on tärkeää nähdä mediassa itsensä näköisiä ihmisiä tekemässä juuri niitä asioita, joita ne haluaa, ja joissa ne on hyviä. Tästä me on saatu ihan mykistävät määrät palautetta.

Jenny Lehtinen, miksi äänestäisit Saaraa?

– Mä en tunne ketään, joka laittaisi itsensä ja omat kokemuksensa likoon samalla rohkeudella kuin Saara.

Kaiken muun hyvän lisäksi Saara on myös esiintyjänä tehnyt näkyväksi sen, mistä ystävyydessä on kyse.

– Saara on paitsi mun rakas sielunsisko ja luottoihminen, myös vastavoima, joka jokaisella pitäisi olla. Saara uskaltaa aina haastaa mun ajattelua ja Saaralta mä olen myös valmis kuulemaan sen, jos mun omat kelat tai käytös uhkaa lipsua esimerkiksi kusipäisyyden suuntaan, Lehtinen nauraa.

Saara Sarvas, miksi Jennyn pitäisi voittaa?

– Jenny on se mielipidejohtaja, joka tästä maasta on puuttunut. Tyyppi, joka on valmis heilumaan eturivissä megafonin kanssa ja samalla osaa aidosti pysähtyä, kun kohtaa toisen ihmisen, on se sitten kohtalotoveri tai asiantuntija. Jenny ei koskaan vaadi haastateltavalta enempää, kuin on itse valmis antamaan.

Tottakai Jenny+ on muuttanut maailmaa, ja televisiota, paremmaksi.

Jenny+ on nostanut esiin isoja aiheita: erilaisuuden arvostamista, mielenterveysongelmiin liittyvän stigman poistamista, kehoon ja painoon liittyvän puhetavan muutosta ja uusia näkökulmia esim. lapsettomuudesta ja taloudellisesta tasa-arvosta käytävään keskusteluun. Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas uskovat tehneensä ohjelmaa, jolla on merkitystä

– Tottakai Jenny+ on muuttanut maailmaa, ja televisiota, paremmaksi! Onhan tässä varmaan tallottu muutamia genrerajoja ja viety tv-kerrontaa meidän näköiselle levelille. Mutta oishan se nyt huikeeta, jos meidän kahden naisen sateenkaarenvärinen asiaohjelma ihan oikeasti voisi olla vuoden paras, Lehtinen visioi.

– Jos sinussa jokin liikahtaa, kun kuulet sanat #kehorauha, #lupanäkyä, #kasvurauha, #bodypride tai #mindpride, tiedät miten toimia, Saara Sarvas neuvoo.

Äänestää voi osoitteessa kultainenvenla.fi/kultainen-venla

Parhaan ohjelman ja parhaan esiintyjän Kultainen Venla -palkinnot jaetaan yleisön äänten perusteella. Yleisöäänestys on avoinna 13.12.2018 – 8.1.2019 klo 16:00 saakka.
Kilpailun voittajat julkistetaan Kultainen Venla -gaalassa 11.1.2019 Suomen Kansallisoopperassa ja tilaisuus televisioidaan suorana lähetyksenä Yle TV2:lla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram