Hyppää pääsisältöön

Kotikatsomo: Hymyilevä mies – Cannes-palkittu elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä

Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus.
Nyrkkeilijä Olli Mäen roolin näyttelee Jarkko Lahti ja valmentaja Elis Askina nähdään Eero Milonoff. Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo Yle TV1,Hymyilevä mies,Kotikatsomo: Hymyilevä mies

TV1 sunnuntaina 7.4.2019 klo 21.05 - 22.40, sunnuntaina 21.4. klo 13.25, Areenassa

Hymyilevä mies (7) on tositapahtumien innoittama draamaelokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä (Jarkko Lahti), jolla on edessään elämänsä tilaisuus. Olli valmistautuu ottelemaan maailmanmestaruudesta Olympiastadionilla.

Ottelu on ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn suurtapahtuma Suomessa ja Ollin ystävä Elis Ask (Eero Milonoff), itsekin aikoinaan menestyksekäs nyrkkeilijä ja nyttemmin valmentaja, on tehnyt kaikkensa saadakseen MM-ottelun Suomeen.

Olli joutuu ottelemaan normaalia alemmassa painoluokassa, ja stadionin katsomo pitää saada täyteen kulujen kattamiseksi. Kaikki on kiinni Ollista, mutta miehellä on ongelma.

Kesken intensiivisimmän harjoittelukauden hän oivaltaa rakastuneensa palavasti Raija Jänkään (Oona Airola). Keskiyön auringon maaseutumaisemista Helsingin vilinään joutuva Olli olisi mieluummin Raijan kanssa kuin harjoituksissa sekä esiintymässä sponsoreille ja kisavalmisteluja taltioivalle kuvausryhmälle.

Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus.
Rakastuneet Raija (Oona Airola) ja Olli (Jarkko Lahti). Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo Yle TV1,Jarkko Lahti,Oona Airola,Kotikatsomo: Hymyilevä mies

Cannesista palkinto, kahdeksan Jussia

Tv-ensi-illassa nähtävä Hymyilevä mies on sydämellinen ja leikkisä tarina epäonnistumisen taidosta ja onnen tavoittelemisesta. Elokuva kertoo miehestä, joka on pakotettu esittämään roolia joka ei hänelle sovi, ja on sen myötä valmis oivaltamaan, mistä onni syntyy.

1960-luvun henkeä hehkuva, 16 millimetrin filmille kuvattu mustavalkoinen elokuva sai maailmanensi-iltansa 2016 Cannesin elokuvajuhlilla ja voitti siellä arvostetun Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon. Elokuva on saanut myös kahdeksan Jussi palkintoa (paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa, paras naispääosa, paras kuvaus, paras leikkaus, paras pukusuunnittelu ja paras maskeeraussuunnittelu).

Hymyilevän miehen muissa rooleissa näyttelevät Joanna Haarti, John Bosco Jr, Olli Rahkonen, Joonas Saartamo ja Henrik Palosaari. Itse Olli Mäki näkyy vilaukselta elokuvan loppupuolella rantakohtauksessa.

Käsikirjoitus: Mikko Myllylahti. Ohjaus: Juho Kuosmanen. Kuvaaja: J-P Passi, Leikkaaja: Jussi Rautaniemi. Lavastaja: Kari Kankaanpää. Pukusuunnittelija: Sari Suominen. Maskeeraussuunnittelija: Salla Yli-Huopa. Tuotanto: Elokuvayhtiö Aamu, Suomi-Saksa-Ruotsi, 2016. Elokuva on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2018.

Nyrkkeilijä Olli Mäen onnellisin päivä: Tyrmäys täydellä olympiastadionilla

Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus.
Olli Mäki (Jarkko Lahti) ja vastustajansa Davey Moore (John Bosco Jr) tiedotustilaisuudessa. Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo Yle TV1,Hymyilevä mies,Kotikatsomo: Hymyilevä mies

Olli Mäki (s.1936) otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Hän hävisi Davey Moorea vastaan käydyn ottelun tyrmäyksellä toisessa erässä täyden olympiastadionin edessä. Mäen mukaan se oli hänen elämänsä onnellisin päivä. Olli Mäki kihlautui Raija Jänkän kanssa MM-ottelupäivänä 17.8.1962.

Mäkeä on luonnehdittu kaikkien aikojen lahjakkaammaksi suomalaiseksi nyrkkeilijäksi. Kokkolasta lähtöisin oleva, "Kokkolan leipuriksi" kutsuttu Mäki aloitti uransa amatöörinä. Ura huipentui vuonna 1959 Euroopan mestaruuteen. Menestyksestä huolimatta Mäkeä ei kuitenkaan valittu Rooman olympiajoukkueeseen 1960. Pettymys vaikutti Mäen päätökseen siirtyä ammattilaiseksi Askin talliin.

Elis Ask (1926-2003) on yksi Suomen nyrkkeilyn tunnetuimmista hahmoista. Hän oli vankkumaton ammattilaisnyrkkeilyn puolestapuhuja ja värikäs persoona. Hän nousi hyvin vaatimattomista oloista ammattinyrkkeilijäksi ja voitti sarjassaan Euroopan mestaruuden 1951. Myöhemmin hän jatkoi managerina ja perusti nimeään kantavan nyrkkeilytallin.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.