Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus nukkumisesta – Kyllä, kuppi kahvia ennen torkkuja virkistää

Brittiläinen tiedetoimittaja Michael Mosley selvittää, miten uni ja unenpuute vaikuttavat terveyteemme.
Lääkäri ja tiedetoimittaja Michael Mosley etsii apua unettomuuteensa. Brittiläinen tiedetoimittaja Michael Mosley selvittää, miten uni ja unenpuute vaikuttavat terveyteemme. Yle TV1,Michael Mosley,Prisma: Totuus unesta

TV1 keskiviikkona 19.12.2018 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 22.12. klo 14.00 ja tiistaina 25.12. klo 00.31, Areenassa

Maailmalla on käsissään unikriisi. Moderni elämäntapa kutistaa yöuniamme. Monilla on aamuisin väsynyt olo, mutta univajeelle ei tehdä mitään.

Miten suolistobakteerit ja kuitu liittyvät uneen?

Brittiläinen lääkäri ja tiedetoimittaja Michael Mosley kärsii kroonisesta unettomuudesta. Michael vaipuu uneen vaivatta, mutta hän herää usein aamuyöllä eikä enää nukahda helposti.

Unitutkimuksen asiantuntijat esittelevät Michaelille tuoreimpia tutkimuksia. ja tekevät uudenlaisia kokeita unenpuutteesta kärsiville, myös juontajalle itselleen.

Leedsin yliopistossa muun muassa tehdään uraauurtavaa tutkimusta diabeteksen ja univajeen välisestä yhteydestä. Nykyään tutkitaan myös unenpuutteen vaikutusta suolistobakteereihin sekä kuitujen merkitystä unenlaatuun..

Kuppi kahvia ennen torkkuja virkistää

Univaje saattaa kostautua esimerkiksi auton ratissa. Väsyneenä ei kannattaisi lähteä ajamaan, mutta Michael Mosley tarjoaa apukeinon. On tutkittu, että kuppi vahvaa kahvia ennen nokosia tehostaa lepoa.

"Kahvin piristävä vaikutus alkaa pienellä viiveellä, yleensä noin 20 minuutin päästä. Jos juo kupin mustaa kahvia ennen 15 - 20 minuutin torkkuja, herää valppaampana kuin pelkän kahvin tai torkkujen jälkeen", Mosley kertoo.

Dokumentti selvittää, mitä uni on ja miten se vaikuttaa aivoihin ja kehoon? Paljonko unta ihminen tarvitsee? Mikä meitä valvottaa ja kuinka vakavasti unenpuute uhkaa terveyttämme? Millä yksinkertaisilla muutoksilla unta ja elämänlaatua voidaan parantaa?

The Truth About Sleep. Tuotanto: All3Media/BBC, Britannia, 2017.

Keskustele