Hyppää pääsisältöön

Suomalainen Sara "Paleolite" Jakobsen kutsuttiin Kiinaan pelaamaan PUBGia: "Kymmenen vuoden päästä naiset ovat luonnollinen osa e-urheilun huipputasoa"

Sara "Paleolite" Jakobsen
Sara "Paleolite" Jakobsen aloitti peliuransa League of Legendsissä, mutta pelaa nykyään PlayerUnknown's Battlegroundsia. Sara "Paleolite" Jakobsen Kuva: Oxent League of Legends

Shanghaissa järjestetään suuri, vain maailman parhaille naispelaajille tarkoitettu PlayerUnknown's Battlegrounds -turnaus. Kutsun mittelöihin sai myös kokenut suomalaisstriimaaja ja -pelaaja Sara "Paleolite" Jakobsen.

48 pelaajaa, 24 eri kansallisuutta, yhteensä 15 000 dollaria palkintorahaa ja tapahtumapaikkana Kiinan Shanghain uusi esports-areena. Näissä puitteissa pelataan ZOWIE DIVINA Women’s Invitational PUBG Tournament -nimellä kulkeva kutsuturnaus, joka on kerännyt yhteen maailman parhaat naispelaajat.

- Odotan jännittävää ja tasaista turnausta, sillä tämä on ensimmäinen naisten PUBG LAN-turnaus. Olen vähän seurannut muiden osallistujien striimejä, ja taitoa näyttää olevan laidasta laitaan, kertoo Sara "Paleolite" Jakobsen Yle E-urheilulle ennen turnauksen alkua.

27-vuotias, seuratasolla tällä hetkellä brittiläistä exceL Esportsia edustava Jakobsen on yksi yli 300 hakemuksen joukosta valittu turnauspelaaja. Valinta oli kuitenkin odotettu, löytyyhän suomalaiselta mm. kilpapelikokemusta jo League of Legends -ajoilta ESL-turnauksista, ESWC:stä, Dreamhackeilta ja hiljattain Portugalissä järjestetyltä Girl Gamer Festivalilta.

- Luokittelisin itseni osallistujalistan parempaan puoliskoon, enkä näe kymmen kärkeen pääsemistä mahdottomuutena. Kovia vastustajia länsimaista tulevat olemaan kanadalainen Taryn, Ranskan LittleBigWhale sekä USA:n MissGucci ja Sminty. Ennakkosuosikkia on vaikea ennustaa, koska esimerkiksi aasialaisista osallistujista on tosi vähän tietoa.

Divina-turnaus Shanghaissa.
Shanghain turnausareena. Divina-turnaus Shanghaissa. Kuva: ZOWIE DIVINA PlayerUnknown's Battlegrounds

Shanghain kutsuturnaus alkaa jo torstaina 13. joulukuuta duo-näytösotteluilla, joissa Jakobsenin pariksi arvottiin perulainen LizzieJM. Viralliset soolopelit alkavat perjantaina ja jatkuvat sunnuntaihin asti.

Jakobsenin harmiksi kaikki turnauksen kierrokset pelataan pienehkössä Sanhok-kartassa.

- Vaikka Sanhok on monen mielestä hauskin kartta nopean ja toiminnallisen pelityylinsä takia, niin se ei ole minun mieleeni! Suosin Erangelin ja Miramarin hitaampaa sekä järjestelmällisempää pelityyliä, Jakobsen kertoo, mutta lisää valmistautuneensa koitokseen kuitenkin huolellisesti.

- Olen konsultoinut kokeneita solo-pelaajia ja saanut heiltä vinkkejä sekä strategianeuvoja.

Naisten turnauksilla kohti tasa-arvoisempaa e-urheilua

Kiinan turnaus on tarkoitettu vain naispuolisille pelaajille. Lääkäriopintojensa ohella aktiivisesti striimaavalle Jakobsenille Shanghain kilpailuympäristö tuo raikasta vaihtelua verkkopelimaailman vallitsevaan, toksiseen ja usein ahdistavaan ilmapiiriin.

- Häirintä ja syrjintä ovat valitettavasti arkipäivää etenkin näin striimaajana. Jokaisessa striimissä minun ulkonäköä kommentoidaan joko positiivisesti tai negatiivisesti ja moni kokee myös tarpeelliseksi antaa neuvoja tai opettaa, miten peliä pitäisi pelata. Jos näytön takana olisi mies, niin vastaavia kommentteja chatissa tuskin näkisi, viisi vuotta pelaamistaan striimannut ja helmikuussa Twitch-partneruuden saanut Jakobsen sivaltaa.

E-urheilun kansainvälisissä suurturnauksissa ja liigoissa sukupuolirajoituksia ei muuten periaatteessa ole, mutta silti lähes kaikki maailman ammattipelaajat ovat miehiä. Takavuosina videopelaaminen on ollut vain "poikien juttu", mutta Jakobsenin mukaan Divina-turnauksen kaltaiset tapahtumat auttavat tien tasaamisessa kaikille pelaajille.

- Naisten ja miesten e-urheilua ei pitäisi erottaa naisten sekä miesten liigoihin. E-urheilussa ei ole fyysisiä eroja kuten tavanomaisessa urheilussa. Mutta koska tällä hetkellä huipulla on tosin vähän naisia, näen naisten liigan väliaikaisena ratkaisuna saada lisää naisia kiinnostumaan sekä pelaamisesta, että kilpailemisesta.

Muutoksia voitaisiin nähdä myös tuotantojen toimesta. Esimerkiksi naispuolisten juontajien ja selostajien värvääminen e-urheilutapahtumiin voisi saada useammat naiset kiinnostumaan e-urheilusta, Jakobsen ehdottaa.

- Unelmaskenaario olisi, että kymmenen vuoden päästä naiset ovat luonnolinen osa e-urheilun huipputasoa. Mutta toteuttaaksemme tämän unelman tarvimme pitkäjänteistä työtä ruohonjuuritasolta asti.