Hyppää pääsisältöön

Väärä seura ja yksi rötös voivat pilata unelmat – Jussi ja Miika eivät halua palata vankilaan

Vantaan vankilan aitaa ja valvontakamera,
Vantaan vankilan aitaa ja valvontakamera, Kuva: Yle / Victoria Wirén vankilat,Picket fence,aita,valvontajärjestelmät,valvontakamerat,Piikkilanka

Ensin pitää olla tahtoa, sitten pitää toimia ja olla kärsivällinen. Siinä tiivistetysti neuvot, jotka Jussi ja Miika entisinä vankeina antavat. He pääsivät irti rikoskierteestä eikä heidän tarvinnut palata selliin istumaan.

Miika Mehmetin vankeusrangaistus päättyi kolme vuotta sitten. Nykyisin elämä on hyvin erilaista kuin ennen vankilaa: on perhe, on työpaikka, on tyytyväinen mies.

Miika sanoo, että rikollisesta elämästä voi päästä irti, jos haluaa. Vankilassa hän näki, kuinka sinne palataan aina uudestaan, eikä hän aikonut jäädä siihen kierteeseen.

– Periksi ei pidä antaa. Välillä käydään polvillaan, mutta kun oma tahto on kondiksessa, niin jokainen pystyy siihen, jos mäkin pystyin, Miika sanoo.

Vankilakierre on todellinen ilmiö. Tilastojen mukaan vuonna 2017 vajaa kolmannes vangeista oli vankilassa kolmatta tai jopa seitsemättä kertaa ja vajaa viidennes vähintään kahdeksatta kertaa.

Jussi vapautui vankilasta kuusi vuotta sitten, eikä hänkään halunnut joutua takaisin. Päätöksen toteutus on vaatinut paljon aikaa, sitkeyttä ja kärsivällisyyttä.

– Joka päivä pitää olla skarppina, sillä omat heikkoudet pursuavat esiin. Pää on pidettävä kylmänä, koska huonojen ratkaisujen seuraukset tiedetään.

Jussi työskentelee Kriminaalihuollon tukisäätiössä, mutta ei halua käyttää oikeaa nimeään Radio Suomen haastattelussa.

Sisäinen päätös vaatii ulkoisia tekoja

Siviilissä pysyminen vaatii Jussin ja Miikan mukaan sisäisen motivaation lisäksi myös käytännön asioiden kuntoon laittoa. Pitää opiskella ammatti, hankkia työpaikka, maksaa ulosotot, etsiä uusi ystäväpiiri.

Ulkoisen elämän järjestämiseen menee aikaa, ja useimmat tarvitsevat siihen muiden tukea. Miika kiittää omaa vaimoaan ja muita läheisiään, Jussia auttoi myös Kriminaalihuollon tukisäätiön vertaistuki.

Tukiverkostoa tarvitaan, sillä yleisesti ottaen yhteiskunta suhtautuu Jussin ja Miikan mielestä ynseästi vankilasta vapautuneisiin.

– Kun potkuja ja iskuja tulee yhteiskunnasta ja sua pidetään ihmisroskana, niin tukiverkosto pitää sun puolta, auttaa jaksamaan, kuvaa Miika kokemuksiaan ennakkoluuloista.

Rikosmerkintä ja lööpit säilyvät

Miika on välillä miettinyt, missä menee se raja, jolloin hän taas olisi muiden ihmisten mielestä tasavertainen ja luottamuksen arvoinen. Jussi muistuttaa, että rikosrekisteriin jää yllättävän pitkäksi aikaa tieto vapausrangaistuksesta.

Vaikka tuomio on kärsitty, niin rekistereissä se säilyy vuosia. Pisimpään rikosrekisterissä pysyy merkintä, jos ehdoton tuomio on ollut yli viisi vuotta. Se poistetaan vasta henkilön kuoltua tai täytettyä 90 vuotta. Ehdollinen vankeus säilyy rekisterissä "vain" viisi vuotta, kerrotaan Oikeusrekisterikeskuksen verkkosivulla.

Verkkoon tehdyt uutiset säilyvät myös. Miika sanoo, etteivät nuoret ymmärrä, että lööpit ja uutiset tehdystä rikoksesta jäävät netin uumeniin pysyvästi. Hän oli pyytänyt Googlea poistamaan uutisia, joissa hänen nimensä mainitaan, mutta se ei onnistunut.

– Silloin päätin, että hautaan nämä asiat kertomalla niistä itse.

Näin hän on tehnytkin. Hän on ollut avoin myös siksi, että hän haluaa auttaa vastaavassa tilanteessa olevia nuoria.

Elämän suunta voi olla pienestä kiinni

Rikolliseksi ei synnytä. Jussin mukaan kaikki voi olla aika pienestä kiinni. Yksi ryyppyreissu ja yksi kahnaus ja jollekulle sattuu jotain ikävää.

– Sit sulla on merkintä rekisterissä, joka voi stopata sun unelmat. Mitä sä sitten teet, Jussi kuvaa kaavaa, joka on tuttu Miikallekin.

Miika kertoo, että hänen kohdallaan “väärään seuraan” päätyminen teki tyhjäksi toiveet armeijaurasta, ja kierre oli valmis. Rikollinen maailma tarjosi sitä, mitä hän oli kaivannut toiveammatistaankin: kovuutta, miehekkyyttä, yhteisöllisyyttä, lojaalisuutta ja veljeyttä.

Radio Suomen keskustelun aikana Miikan puheessa entiseen elämään liittyy kuitenkin sellaisia sanoja kuin vainoharhaisuus, kaman vetäminen, rikkonaiset perheet, narsistinen maailma, hyväksikäyttö, pinnallinen elämä.

Niitä hän ei lähtenyt hakemaan, mutta niitä hän sai.

Nyt hän on huomannut uudelleen, että adrenalikiksejä voi hankkia selvin päinkin. Hän opiskelee eräoppaaksi ja vinkkaa, että luonnon ja retkeilyn kautta saa onnistumisen ja miehekkyyden kokemuksia.

Vertaistukea ja apua matalalla kynnyksellä

Kriminaalihuollon tukisäätiö tarjoaa palveluja rikostaustaisille ihmisille ja heidän läheisilleen. Jussi sai Kritsiltä apua ja asunnon koevapauden aikana ja päätyi lopulta töihin säätiöön.

Hän kertoo, että Kriminaalihuollon tukisäätiö käy tapaamassa vankeja vankilassa ja että siviilissä apua voi tulla hakemaan rikoskierteen katkaisuun. Normaaliin elämään siirtyminen ei ole aina helppoa.

– Jos on laitostausta, ei tiedä, mitä “normaali” on. Jokainen yrittää varmasti parhaansa, mutta elämän solmut pitää aukoa hellävaraisesti.

Itsetunnon nostaminen on yksi keino aukoa solmuja. Jussi on työnsä kautta mukana bänditoiminnassa, nuorten vankien kanssa soitetaan räppiä.

– Nuorilla pitäisi olla mielekästä tekemistä, onnistumisen kokemuksia. Siitä on hyvä lähteä rakentamaan elämää, kun huomaa, että on jossain hyvä.

Osana musiikkihanketta Kriminaalihuollon tukisäätiö tekee yhteistyötä Lukukeskuksen kanssa: toimittaja Aleksis Salusjärvi ja muusikko Atomirotta vetävät vankiloissa lyriikkapajaa. He lisäävät räpin avulla paitsi kirjoittamisen taitoa niin myös luetun ymmärtämistä. Ne ovat tärkeitä taitoja ulkomaailmassa.

Lue Aleksis Salusjärven vankilakokemuksista hänen kolumnistaan: Aleksis Salusjärven kolumni: Kuuluisat viisitoista minuuttia – miten vanki saadaan pysymään muurien ulkopuolella

Menneisyyden lisäksi Jussia ja Miikaa yhdistää tyytyväisyys nykyiseen hyvään arkielämään. Ja kummankin perheeseen on tänä vuonna syntynyt lapsi.

– Mikään ei ole tullut ilmaiseksi. Kymmenen vuotta sitten en olisi uskonut, että elämä olisi näin reilassa, Jussi sanoo.Kuuntele Jussin, Miikan ja Markus Turusen keskustelu kokonaisuudessaan Areenassa

.
Kuuntele myös Markus Turusen kokoama Jailhouse Rock -ilta, jossa soi vankien toivemusiikki
.

Lue, mitä tukea on tarjolla Kriminaalihuollon tukisäätiön verkkosivuilta

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi