Hyppää pääsisältöön

Kolme helppotekoista vegaanista jouluruokaa – tee tarjolle Strömsön munakoisosilliä, avokadomunaa ja sellerikinkkua

Valmiita annoksia grillattua avokadoa leikkuulaudalla
Valmiita annoksia grillattua avokadoa leikkuulaudalla Kuva: YLE/Carina Ahlskog avokado,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

”Vegaanisia ruokiani voivat syödä muutkin kuin vegaanit”, sanoo Strömsö-kokki Anders Samuelsson, joka itse on poiminut munakoisosillin omaan joulupöytäänsä. Yllätä siis vegaanin lisäksi itsesi uusilla mauilla.

Katso videoklippi artikkelin lopusta – mitä mieltä Strömsön makuraati oli Andersin vegaanisista jouluruoista?

Lasipurkillinen munakoisosilliä sitruksella ja inkiväärillä
Lasipurkillinen munakoisosilliä sitruksella ja inkiväärillä Kuva: YLE/Carina Ahlskog munakoiso,vegan,kasvisruoat,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Munakoisosilli sitrushedelmillä ja inkiväärillä maustettuna

Munakoiso ei ole silliä, mutta kutsumme sitä silliksi, koska tällä tavoin valmistettuna sen koostumuksesta tulee hyvin samanlainen. Munakoiso imee tehokkaasti itseensä makuja, minkä ansiosta se soveltuu hyvin säilöttäväksi.

Ainekset:

  • 2 isoa munakoisoa
  • suolaa

Liemi

  • 1 ¼ dl vettä
  • 1 dl etikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 laakerinlehti
  • 3–4 cm:n pala inkivääriä
  • 1 sitruunaruoho
  • 2 limettiä (kuori)
  • 1 sitruuna (kuori)
  • 1 tähtianis

Tee näin:

  1. Kuori munakoisot ja leikkaa ne noin 0,5 cm:n viipaleiksi.
  2. Sirota viipaleille suolaa ja anna seistä muutama minuutti, jotta niiden karvaus poistuu.
  3. Huuhtele munakoisoviipaleet ja keitä niitä muutama minuutti, jotta ne pehmenevät hieman.
  4. Leikkaa viipaleet annospaloiksi. Pane syrjään.
  5. Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kun sokeri on liuennut, ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä.
  6. Fileoi sitrushedelmät lohkoiksi. Lado sitruslohkot ja munakoisopalat lasipurkkiin. Kaada päälle liemi.
  7. Anna seistä jääkaapissa yön yli, jotta liemi imeytyy munakoisopaloihin.
Valmis kuorrutettu juuriselleri leikkuulaudalla
Valmis kuorrutettu juuriselleri leikkuulaudalla Kuva: YLE/Carina Ahlskog Mukulaselleri,selleri,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Kokonaisena paistettu kuorrutettu juuriselleri

Juuriselleri korvaa esimerkiksi joulukinkun ja toimii sekä maukkaana leivänpäällisenä että lämpimänä kasvisruokana. Se kuorrutetaan samoin kuin tavallinen kinkku.

Ainekset:

  • 1 iso juuriselleri
  • 50 g (vegaanista) margariinia
  • ½ dl karkeaa suolaa
  • 5 maustepippuria
  • 5 neilikkaa
  • 20 valkopippuria
  • 2 laakerinlehteä

Kuorrutus:

  • 3 rkl dijon-sinappia
  • 3 rkl karkeaa sinappia
  • 2 rkl kikhernelientä
  • 2 rkl sokeria
  • 1–2 dl korppujauhoa

Tee näin:

  1. Harjaa juuriselleri ja pistele siihen varovasti reikiä.
  2. Kuivaa se ja hiero siihen margariini.
  3. Hienonna karkea suola ja mausteet huhmareessa mausteseokseksi.
  4. Ripota mausteseos kauttaaltaan juurisellerin päälle. Paista juuriselleriä 180-asteisessa uunissa 1,5–2 tuntia, kunnes se on täysin pehmeä ja saanut kauniin värin.
  5. Sekoita kaikki kuorrutuksen ainekset korppujauhoa lukuun ottamatta keskenään ja levitä seos kauttaaltaan juurisellerin päälle.
  6. Ripota pinnalle paksu kerros korppujauhoa. Paista juuriselleriä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia, kunnes korppujauho on saanut kauniin värin.
Paahdettua avokadoa soijahelmien, kaurafraichen ja tillin kera leikkuulaudalla
Paahdettua avokadoa soijahelmien, kaurafraichen ja tillin kera leikkuulaudalla Kuva: YLE/Carina Ahlskog avokado,grillaus,Strömsö (tv-ohjelma)

Paahdettua avokadoa soijahelmien, kaurafraichen ja tillin kera

Tämä näyttävä jouluruoka kelpaa myös uudenvuodenjuhliin, jos alkuruoaksi kaivataan helppotekoista vegaanivaihtoehtoa.

Ainekset, 4 annosta:

  • 3 rkl tapiokahelmiä (saatavana esimerkiksi aasialaisista ruokakaupoista)
  • 1 dl japanilaista soijakastiketta
  • 4 rkl kaurafraichea
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 kurkku
  • 2 avokadoa
  • 2 tillinoksaa
  • 2–3 cm:n pala piparjuurta raastettuna

Tee näin:

  1. Keitä tapiokahelmet pakkauksen ohjeen mukaan ja huuhtele ne hyvin.
  2. Kaada soijakastike tapiokahelmien joukkoon ja anna vetäytyä vähintään muutama tunti, mieluiten yön yli.
  3. Kulho jossa tapiokahelmiäSojamarinoituja tapiokahelmiä
    Keitettyjä tapiokahelmiä ja soijamarinoituja Kuva: Carina Ahlskog/Yle
  4. Mausta kaurafraiche piparjuuriraasteella, suolalla ja mustapippurilla.
  5. Höylää kurkku ohuiksi viipaleiksi. Halkaise avokadot ja poista kivi. Koverra malto kuoresta ja säästä kuori.
  6. Paahda kurkkuviipaleita ja avokadoja puolikkaina kuivalla paistinpannulla kovalla lämmöllä niin, että ne saavat vähän paistopintaa.
  7. Jaa avokadonkuorten pohjalle kaurafraiche, kurkkuviipaleet ja pilkotut avokadot. Lisää soijahelmet, tillinlehdet ja loppusilaukseksi vähän piparjuuriraastetta.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa