Hyppää pääsisältöön

Kuin Levyraati, mutta unilla: Uniraati arvioi kuulijoiden oikeita unia

Aleksis Salusjärvi, Suvi Tuuli Kataja ja Soila Lauronen istuvat öisessä kuutamomaisemassa Uniraati-tekstin alla. Heillä on kädessään raadin pistelaput ja he ovat pukeutuneet pyjamaan.
Aleksis Salusjärvi, Suvi Tuuli Kataja ja Soila Lauronen istuvat öisessä kuutamomaisemassa Uniraati-tekstin alla. Heillä on kädessään raadin pistelaput ja he ovat pukeutuneet pyjamaan. podcast,aleksis salusjärvi

Unia voi tulkita, mutta voiko niitä arvioida kuin taidetta? Tähän haasteeseen tarttuu uusi Uniraati-podcast, jossa kuulijoiden unia tulkitsevat ja arvioivat psykologi, kriitikko ja vierailevat tähdet.

Uniraati on uudenlainen podcast, jossa kolmen hengen raati arvioi ja tulkitsee kuulijoiden oikeita unia. Kymmeneen jaksoon mahtuu unia pahimmista painajaisista stressiuniin, ja eroottisimmista unista seikkailu-uniin.

Uniraatia pelataan kuin Levyraatia, mutta unilla. Joka jaksossa yksi unista peittoaa muut omassa unien genressään. Päätökset syntyvät harvoin yksimielisesti. Miltä kuulostaa voittajauni? Ja miksi unia pisteytetään Uniraadissa?

– Unien pisteytys on tietysti absurdia, eiväthän unet taivu mihinkään arvoasteikkoihin, Uniraadin vetäjä Suvi Tuuli Kataja selittää. Mutta juuri mahdoton yritys arvioida unia paljastaa miten villiä ja hallitsematonta on unennäkijän öinen todellisuus. Pisteidenantajien mielivaltaiset perustelut ovat hulvattomia. Vakioraadissa on psykologi ja kulttuurikriitikko, koska halusimme ohjelmassa tutkia unia yksilön, yhteiskunnan ja taiteen näkökulmista, Kataja perustelee.

Psykologin ja kulttuurikriitikon lisäksi jokaisessa jaksossa vierailee vaihtuva raatilainen, joka arvioi unia omasta näkökulmastaan. Kymmenessä jaksossa vierailevat kirjailija Laura Gustafsson, näyttelijä-käsikirjoittaja Niina Lahtinen, musiikkitoimittaja Pekka Laine, pornodokumentaristi Ina Mikkola, seikkailija Riku Rantala, Kaverin puolesta kyselen -podcastistakin tuttu toimittaja Tiia Rantanen, esiintyjä ja stressiunien kokemusasiantuntija Cristal Snow, toimittaja Ruben Stiller ja videotoimittaja Timo Wilderness sekä YleX Aamun Viki ja Köpi.

Uniraadin jaksoja ei tarvitse kuunnella järjestyksessä, vaan kuulija saa vapaasti valita stressiunien itsetuhoisten koiranpentujen tai vaikkapa julkkisunijakson George Clooneyn välillä. Helppoja aloituspaikkoja ovat ensimmäisen jakson klassikkounet, joissa vilisee tuttuja uniteemoja: hampaita, vessoja, alastomuutta ja putoamista. Suomalaisille yleinen uniaihe on karhu, ja karhu-unia lähetettiinkin Uniraadille runsaasti. Podcastissa niitä kuullaan painajais- ja seikkalu-unien jaksoissa. Viimeisessä jaksossa käsitellään kuulijoiden elämään vaikuttaneita, merkittäviä unia.

Suvi Tuuli Kataja hymyilee.
Suvi Tuuli Kataja johtaa Uniraatia. Suvi Tuuli Kataja hymyilee. Kuva: Johanna Kannasmaa podcast,Uniraati
Muistettu uni paljastaa niitä tunteita, joita on vaikea tunnistaa valveilla ollessa.

Kuten jokainen unia nähnyt tietää, pääsääntöisesti omia uniaan ei voi hallita. Kun ihminen nukkuu, aivot vaeltavat toisenlaisessa todellisuudessa ilman kontrollia tai tietoista minää. Avautumalla unien tiedostamattomaan maailmaan voidaan ehkä ymmärtää enemmän itsestämme ja ympäröivästä todellisuudesta. Toisaalta kukaan ei voi varmasti tietää, mitä unet ja niiden symbolit kertovat meille.

Uniraadin vakiojäsen psykologi Soila Lauronen on pitkään pohtinut unien merkitystä.

– Minua on aina kiehtonut unien tarjoama laaja-alainen näkymä ihmisen mieleen. Muistettu uni paljastaa ja tarkentaa niitä koettuja tunteita, tunnelmia ja mahdollisuuksia, joita on vaikea tunnistaa valveilla ollessa, hän kertoo.

Soila Lauronen hymyilee.
Psykologi Soila Lauronen on Uniraadin vakiojäsen. Soila Lauronen hymyilee. podcast,Uniraati

Lauronen käsittelee unia myös työssään Uniraadin ulkopuolella, ja näkee näissä selkeitä eroja.

– Uniraati poikkeaa perinteisestä unityöskentelystä merkittävästi, sillä uni on irrotettu kontekstistaan, unennäkijästä. Vaikka unen henkilökohtainen merkitys jää auki, sisältöä voidaan kuitenkin tutkia yleisten kielikuvien ja symbolien sekä psyykkisten ilmiöiden näkökulmasta. Uniraadissa uni saa pisteitä siitä, miten hyvin se yleisesti sopii jaksossa käsiteltävään teemaan – jokaisen unen todellisen merkityksellisyyden tietää kuitenkin vain unennäkijä, Lauronen painottaa.

Unet ovat tapa lisätä empatiaa tuntemattomien välillä.

Uniraadin unia ei ole temmattu tuulesta, vaan ne on valittu kuulijoiden oikeista unista. Unia kerättiin syksyllä 2018 avoimella verkkolomakkeella, josta kerrottiin Ylen radiokanavilla ja somessa. Yhteensä Uniraadille lähetettiin yli 250 unta. Näistä valittiin podcastia varten neljä unta jokaista jaksoa kohti.

Uniraadin tuottaja Elina Ylä-Mononen yllättyi lähetettyjen unien määrästä ja kirjosta.

– Olen tosi kiitollinen, miten avoimesti ihmiset ovat kertoneet unistaan. Lähettäjiä on ollut teineistä vaareihin, ja ilman heitä tätä ohjelmaa ei olisi. Isoin haaste työryhmälle oli aika, emmekä nyt ehtineet tarttua vielä useampaan uneen, vaikka kovasti halusimme, Ylä-Mononen harmittelee.

Ylä-Mononen pohtii, että unissa on ehkä oikeasti jotain, mikä on meille kaikille yhteistä.

– Vaikka unet ovat keskenään hyvin erilaisia, niihin oli helppoa samaistua. Yllätyin, miten läheisiltä nämä minulle vieraat ihmiset vain uniensa perusteella alkoivat tuntua. Uskon, että unet ovat tapa lisätä empatiaa tuntemattomien välillä.

Parhaat unet käyvät heittämällä taiteesta.

Uniraadissa kuultavat unet on elävöitetty podcastia varten dramatisoinnilla. Unia lukevat Ylen kanavilta tutut kanavaäänet, toimittajat ja näyttelijät. Unien lukijat on pyritty valitsemaan heijastamaan unennäkijän kertomaa sukupuolta ja joskus myös ikää. Unien näkijöiden todellista kokemusta on mahdotonta toistaa, joten unien äänellisessä elävöittämisessä on mukana tekijöiden subjektiivista tulkintaa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Elli Salo oli mukana elävöittämässä valittuja unia.

– Halusimme pysyä uskollisina unille. Meille lähetettyjä unia ei ole, muutamia lyhennyksiä lukuun ottamatta, muutettu. Olemme olleet häikäistyneitä, miten voimakkaita, paljastavia ja kutkuttavia unia olemme saaneet herättää äänillä eloon, Salo kertoo.

Aleksis Salusjärvi hymyilee.
Kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi on Uniraadin vakiojäsen. Aleksis Salusjärvi hymyilee. podcast,Aleksis Salusjärvi,Uniraati

Vaikka Uniraadissa unet kilpailevat keskenään, ei unien arviointi ole tieteellistä toimintaa. Uniraadin vakiojäsen kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi näkee unimaailmassa kuitenkin selkeitä yhtymäkohtia taiteen maailmaan.

– Unet jäsentyvät kertomuksina tai tunnetiloina analogisesti taiteen kanssa, ja molemmille on yhteistä, että ne synnyttävät tunnetiloja, jotka ovat todellisempia kuin arkielämän tapahtumat. Esimerkiksi kauhun tai aggression tunteet ovat unissa yleensä voimakkaampia kuin valveilla, Salusjärvi selittää.

Salusjärven mielestä unet ovat myös taiteen peruskauraa.

– Jokaisella taidemuodolla on oma tapansa käsitellä unia. On tietysti koomista kritikoida unien estetiikkaa. Tavoite on näyttää unien merkitys henkilökohtaista kokemusta laajemmassa näkökulmassa. Uniraadin parhaat unet käyvät heittämällä taiteesta, Salusjärvi hehkuttaa.

Uniraadin kaikki kymmenen jaksoa ovat kuunneltavissa Yle Areenassa, Spotifyssa ja suosituimmissa podcast-sovelluksissa. 8.1.2019 lähtien Uniraati kuuluu myös Radio Suomen taajuudella tiistai-iltaisin.

Keskustele