Hyppää pääsisältöön

Teeman lahjapaketit 2018 – paketteja joka päivä aatosta loppiaiseen

Alexander, Fanny ja muita Ekdahlin väen lapsia joulunvietossa elokuvassa Fanny ja Alexander
Alexander, Fanny ja muita Ekdahlin väen lapsia joulunvietossa elokuvassa Fanny ja Alexander (lahjapaketissa 26.12) Alexander, Fanny ja muita Ekdahlin väen lapsia joulunvietossa elokuvassa Fanny ja Alexander Kuva: Svensk Filmindustri Fanny ja Alexander,Ingmar Bergman,teeman sarjat

Teema tarjoaa perinteiseen lahjapaketteja koko joulun ajan aatosta loppiaiseen, joka päivä kello 12.

maanantai 24.12. Musiikkidokumentteja: miesartistit
Lahjapaketeista kahdessa on musiikkidokumentteja, ja jouluaattona on miesartistien vuoro – naisartistien päivä on uudenvuodenaatto. Bruce Springsteen muistelee itse dokumentissa Bruce Springsteen: omin sanoin. Blur: New World Towers seuraa Blur-yhtyeen uuden levyn syntyä yllättävällä kiertuetauolla Hong Kongissa. The Ecstasy of Wilko Johnson on Julien Templen elokuva kitaralegendasta, joka sai tietää kuolevansa syöpään ja aloitti aivan uuden elämän. Viimeisenä nähdään dokumentti edemenneestä ruotsalaisesta jazzpianistista Esbjörn Svenssonista, joka kuoli yllättäen vain 44-vuotiaana.

Loppukohtaus elokuvasta Ihmeellinen on elämä (It's a Wonderful Life), USA 1946.
Ihmeellinen on elämä Loppukohtaus elokuvasta Ihmeellinen on elämä (It's a Wonderful Life), USA 1946. jouluelokuva,Frank Capra,Ihmeellinen on elämä,Elämää suuremmat elokuvat,James Stewart

tiistai 25.12. Joulun klassikkoelokuvat
Perinteinen jouluelokuva Ihmeellinen on elämä aloittaa joulupäivän elokuvapaketin. James Stewart esittää Frank Capran ohjaamassa elokuvassa miestä, joka on menettänyt uskonsa elämään mutta saa kokea joulun ihmeen. Iltapäivän kaksi muuta elokuvaa ovat Jacques Demyn ja Michel Legrandin valloittavia, värikkäitä musikaaleja: Catherine Deneuve on pääosassa sekä Cherbourgin sateenvarjoissa että sen harvemmin esitetyssä sisarteoksessa Rochefortin tytöt.

Itkevä Alexander (Bertil Guve) ja hänen takanaan piispa Edvard Vergerus (Jan Malmsjö) elokuvassa Fanny ja Alexander
Alexander (Bertil Guve) ja piispa Edvard Vergerus (Jan Malmsjö) Itkevä Alexander (Bertil Guve) ja hänen takanaan piispa Edvard Vergerus (Jan Malmsjö) elokuvassa Fanny ja Alexander Fanny ja Alexander,Ingmar Bergman,teeman sarjat

keskiviikko 26.12. Ingmar Bergman 100 vuotta: Fanny ja Alexander
Vuosi 2018 on ollut Ingmar Bergmanin juhlavuosi. Tapaninpäivän lahjapaketissa on Bergmanin omaelämäkerrallinen suurteos Fanny ja Alexander viisituntisena tv-sarjaversiona. 1900-luvun alkuun sijoittuva draama kertoo isättömiksi jääneistä lapsista, jotka saavat isäpuolen ankarasta, julmasta piispasta. Bergman 100 -teema jatkuu Teemalla alkuvuodesta 2019 uudella neliosaisella dokumentilla ohjaajan elämästä sekä siihen liittyvällä elokuvasarjalla.

torstai 27.12. Ellan matkassa: Etelä-Italia
Ella Kannisen matkassa Etelä-Italiassa kuljetaan Normandiaan kauan sitten asettuneiden viikinkien soturijälkeläisten reitillä Campaniaan, Basilicataan, Pugliaan, Calabriaan ja Sisiliaan. Pohjois-Italiaan kotiutuneelle Ellalle maan eteläosat ovat mellein vierasta maata. Matkalla nähdään niin miljoonakaupunkeja kuin maalaismaisemia. Ella Kanninen palaa Teemalle tammikuussa 2019 uudenlaisissa merkeissa, sarjassa Merkkien salat.

Bob Dylan studiossa
Bob Dylan: No Direction Home Bob Dylan studiossa Kuva: Don Hunstein Bob Dylan,No Direction Home,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

perjantai 28.12. No Direction Home: Bob Dylan
Lahjapaketin täyttää yksi elokuva: Martin Scorsesen yli kolmetuntinen dokumentti Bob Dylanista. Perusteellinen, definitiivinen ja moniääninen dokumentti on tarinoiden ja muistojen runsaudensarvi. Silti siihen on mahtunut vain osa Bob Dylanin elämästä, viisi ratkaisevaa vuotta 1961–66. Suurta kertomusta taiteilijan synnystä ja aikakauden muutoksesta kuljettaa Bob Dylan itse.

lauantai 29.12. Estradilla
Lauantain paketin aloittaa upea musiikillinen sirkusesitys kuubalaisessa hengessä. Pariisin Circus Phénixin Cirkacuba on viidenkymmenen akrobaatin, tanssijan ja muusikon show, joka on saanut innoituksensa Kuubasta ja kuubalaisesta musiikista. Sen jälkeen nähdään uusintana syyskuulta upea BBC:n Proms-festivaalin päätöskonsertti, jossa kuullaan sekä uutta musiikkia että perinteiset vakionumerot, joihin yleisö yhtyy täydestä sydämestään.

Elokuvan Viulunsoittaja katolla mainosjuliste
Viulunsoittaja katolla Elokuvan Viulunsoittaja katolla mainosjuliste Kuva: MGM Viulunsoittaja katolla,teeman elokuvat

sunnuntai 30.12. Musikaalit
Teemalla vietettiin vuonna 2018 musikaalien kesää. Kesämuistona lahjapaketissa on kaksi musikaalielokuvaa: Viulunsoittaja katolla, joka on elokuvasovitus 1960-luvun ehkä suurimmasta menestyksestä Broadwaylla, sekä brittiläisen ohjaajaduon Powell & Pressburgerin Hoffmannin seikkailut, elokuvaversio oopperasta Hoffmannin kertomuksia.

maanantai 31.12. Musiikkidokumentteja: naisartistit
Uudenvuodenaaton paketissa on viisi dokumenttia naismuusikoista. Janis: Little Girl Blue perustuu Janis Joplinin kirjeisiin ja päiväkirjoihin. Aikaansa edellä olleen funkin kuningattaren Betty Davisin elämästä kertoo dokumentti Betty: They Say I'm Different. Faithfull on dokumentti vain 17-vuotiaana kuuluisuuteen nousseen Marianne Faithfullin huimasta elämästä ja oman äänen löytämisestä. Rockin klassikkolevyt -sarjan jaksossa käsitellään Amy Winehousen menestyslevyä Back to Black. Paketin päättää dokumentti Jazzin kuningattaresta Ella Fitzgeraldista.

Matti Kassila ja Joel Rinne (1961).
Matti Kassila ja Joel Rinne Matti Kassila ja Joel Rinne (1961). Kuva: Fennada-Filmi Oy / Yle. kaasua komisario palmu

tiistai 1.1. Matti Kassila ja komisario Palmu
Elokuvaohjaaja Matti Kassila kuoli joulukuussa 94 vuoden ikäisenä. Teema ja TV1 muistavat ohjaajaa esittämällä kattavan otoksen hänen elokuviaan. Niistä ikimuistoisimpia ovat Mika Waltarin aiheisiin perustuvat komisario Palmu -elokuvat. Palmu täyttää 80 vuotta, sillä ensimmäinen Palmu-dekkari Kuka murhasi rouva Skrofin? ilmestyi vuonna 1939. Teeman lahjapaketissa ovat kaikki kolme mustavalkoista, siis Waltarin kirjoittamaa, Palmu-elokuvaa: Komisario Palmun erehdys, Kaasua, komisario Palmu sekä Tähdet kertovat, komisario Palmu. Lisäksi nähdään vuonna 2001 tehty lyhyt tv-dokumentti Palmujen Siimes, jossa Pentti Siimes muistelee elokuvien tekoa. Matti Kassilan elokuvia nähdään lisää Teeman Kino Suomessa sekä TV1:ssä tammikuussa, ja elokuvia julkaistaan myös Elävään arkistoon.

keskiviikko 2.1. Estradilla
Keskiviikon lahjapaketin aluksi Troijan Helena, Venus, Penelope ja muut antiikin tarujen vahvat naiset valtaavat Arena di Veronan upeassa jääshowssa, jonka esiintyjät ovat olympiatason luistelijoita. Jääfantasia Veronan areenalla -esityksen teemana on "kauneuden legenda" ja solistitähtenä Andrea Bocelli. Sen jälkeen nähdään uusintana edellispäivältä Wienin filharmonikkojen perinteinen uudenvuodenpäivän konsertti Strausseineen ja kukkalaitteineen.

torstai 3.1. Sarjakuva
Paketissa on henkilökuvia suomalaisista ja eurooppalaisista sarjakuvataiteilijoista. Neliosainen Sarjakuvaelämää seuraa Suomen nykyhetken kiinnostavimpiin kuuluvia sarjakuvantekijöitä kuten Hanneriina Moisseinen, Ville Pirinen, Emmi Valve, Matti Hagelberg... Paketin aluksi ja lopuksi nähdään dokumentit Tintin ja Corto Maltesen luojista, Hergéstä ja Hugo Prattista.

Kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö
Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö Kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö Kuva: Ilmari Fabritius Sirpa Kähkönen,Kjell Westö,kirjailijat

perjantai 4.1. Kirjoja ja kirjailijoita
Kirjallisuusaiheisen lahjapaketin aloittaa dokumentti Kohti tulevaisuuden kirjastoa. Mikä on kirjaston tarkoitus ja luonne nyt ja tulevina vuosikymmeninä? Sen jälkeen vuorossa ovat tämän hetken nimekkäimmät Suomen historiaa romaanien muodossa käsittelevät kirjailijat: Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö. Kähkönen ja Westö nähdään ensin henkilökuvissa, jotka ovat kaksi uusinta Ammatti: kirjailija -dokumenttia, ja sen jälkeen he esiintyvät yhdessä keskustelussa, jossa kartoitetaan näiden kahden erilaisen kirjailijan kahta eri näköistä Suomea.

lauantai 5.1. Taidetta ja taiderikoksia
Väärennös vai aarre? Taidetutkimukset-sarjan ystäville Teema tarjoaa paketissa ennen esittämättömiä jaksoja. Viidennen kauden neljässä osassa tutkitaan muun muassa Auguste Rodinin, Lucien Freudin ja Willem de Kooningin teoksia – vai kenties väärennöksiä? Paketissa nähdään myös dokumentti Vincent Van Goghin kahden taulun varkaudesta vuonna 2002. Andrew Graham-Dixon selvittää, kuinka Van Gogh varastetaan tapahtui – ja miten varastetun arvotaiteen kansainväliset markkinat toimivat.

sunnuntai 6.1. Fidelio ja Esko Salminen
Ooppera ja teatteri yhdistyvät, kun lavalla ovat Radion sinfoniaorkesteri, solistit sekä Beethovenia ja hänen sisäkköään esittävät Esko Salminen ja Kati Outinen. Loppiaisen lahjapaketissa saa tv-esityksensä Fidelio ja Beethovenin viimeiset sanat, upea esitys Beethovenin ainoasta oopperasta, joka avasi RSO:n Beethoven-festivaalin tammikuussa 2018. Teoksen päärooleissa ovat Erika Sunnegårdh ja Russell Thomas, esityksen johtaa Hannu Lintu. Oopperan jälkeen nähdään Esko Salmisen haastattelu- ja muisteluesitys Kansallisteatterista vuodelta 2015: Ilta Eskon seurassa.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa