Hyppää pääsisältöön

Eron hetki voi olla raastava, helpottava tai jopa vaarallinen – lue naisten kokemuksia erosta

Pariskunta halaa, kuva selän takaa.
Pariskunta halaa, kuva selän takaa. Kuva: Yle / Shutterstock, kuvaaja otnaydur parisuhde,avioero,rakkaus

Idan eroa kippistettiin exän ja ex-anopin kanssa, Mari halusi rakastella vielä kerran ja Riia tuli pahoinpidellyksi. Ero on usein edestakaisin vellova prosessi, mutta yleensä se kilpistyy tiettyyn hetkeen, jolloin ainakin toiselle osapuolelle on selvää, ettei suhde enää jatku. Näin naiset kertovat eron hetkistä.

– Sillä kriittisellä sekunnilla, kun kävelin hänen eteensä ja kerroin asiani, hän vain tuijotti minua yllättyneenä. Minä tuijotin häntä niin päättäväisenä, että hän ei varmasti ollut koskaan nähnyt minua sellaisena, Sanna kirjoittaa.

Kaikilla, joilla on ollut rakkaussuhteita, on myös kokemusta eroista. Ja vaikka eroa ei olisikaan kokenut, se voi olla ajatuksissa pyörivä pelko, johon palaa tasaisin väliajoin.

Sanna oli ajautunut yhteen ex-miehensä kanssa nuorena ilman, että erityisesti rakasti miestä. Sanna häpesi miestään, mies kävi vieraissa, mutta eroa vitkuteltiin:

– Otin asian puheeksi pari kertaa, mutta hän sulkeutui aina kuin muuri. Hän ei siis puhunut kertaakaan mitään, hän vain katsoi muualle ja itki. Ajattelin, että en voi satuttaa häntä lähtemällä pois. Että minun pitäisi yrittää enemmän välittää hänestä.

Leena: Mieheni uhkasi ampua itsensä

Myös Leenalla ja hänen miehellään oli ollut vuosikausia vaikeaa. Leena kuvaa suhdetta vyyhdiksi ja kertoo miehen usein uhkailleen häntä erolla. Lopulta Leena kyllästyi tilanteeseen ja muutti pois kotoa. Mies sai puhuttua hänet kuitenkin takaisin.

Pian paluun jälkeen Leenalle ja hänen ex-miehelleen tuli jälleen riitaa, Leena kirjoittaa:

– Tällä kertaa mies myös uhkasi ampua itsensä ja huusi, että minä ja penikkani voimme painua sinne mistä tulimmekin. Pakkasimme jälleen tavaramme, ja ystäväni otti meidät takaisin suojiinsa. Tämän jälkeen emme enää palanneet.

Kiristys, lahjonta ja uhkailu, eron hetkellä otetaan käyttöön kaikki mahdolliset neuvottelukeinot. Eikä se ole ihmekään: ero laittaa meidät kasvokkain monen pelon, petetyn lupauksen, syyllisyyden, mutta myös uusien toiveiden ja mahdollisuuksien kanssa.

Eron hetkellä tuntuu, että koko elämä murenee ja muuttuu toiseksi. Kun kriisi hälvenee huomaa kuitenkin, ettei ihan kaikki elämässä muuttunut, vain osa siitä.

Ida: Kippistimme miehen ja anopin kanssa erollemme

Kaikki erot eivät ole riitaisia. Ida oli vuosia suhteessa peliriippuvaisen miehen kanssa. Kerran Idan ollessa töissä hän sai puhelun, jonka aikana selvisi, että mies oli sotkenut raha-asiansa jälleen uhkapeleillä.

Ida lähti töistä kotiin, itki matkan ja mietti kuluneita vuosia. Kotona odottivat sekä ex-mies että hänen äitinsä. Idalla oli sanottavana enää yksi sana, jonka hän oli harjoitellut koko matkan: “Loppu.”

– Miehen äiti oli tuonut meille kuohuviiniä ja skoolasimme kolmestaan eron kunniaksi. Oli haikeaa. Oli outoa että kaikki oli ennallaan, mutta ihmisten välinen statusmuutos oli tehty. Ei enää halattu tai pussattu. Istuttiin erillään eikä pidetty kädestä. Silti hymyiltiin ja kiiteltiin kuluneesta ajasta. Aika oli täytetty.

Mari: Viimeinen seksikerta oli surullinen ja banaali

Mari muistaa, kuinka hänen ex-miehensä kurotti parvekkeen kaiteen yli, levitti kätensä, ja kajautti: “I want to be part of this world!” (haluan olla osa tätä maailmaa).

Erosta oli puhuttu aikaisemminkin, mutta nyt se sitten oli edessä. Alex oli ranskalainen, ja hän osti saman tien lentoliput Pariisiin. Aikaa oli jäljellä enää muutama tunti.

Seksiä ja kyyneleitä, kammottava ja eroaville tuttu konsepti. Siihen tarttuivat myös Mari ja Alex:

– Se oli jotenkin banaalia, kamalaa, surullista seksiä. Sen jälkeen Alex nukahti. Mä en pystynyt kohtaamaan ajatusta, että se lähtee ja mä jään, Mari kirjoittaa.

Anna: Tunsin sadistista mielihyvää miehen surusta

Toisille ero on helpotus. Toisille se on järkytys, joka myöhemmin kääntyy uudeksi mahdollisuudeksi. Ero voi tulla yllätyksenä ja pyytämättä tai se voi olla tarkkaan harkittu ja punnittu päätös.

Anna eli vuosia väkivaltaisessa suhteessa. Lopulta hän ei halunnut kertoa erosta miehelleen, vaan järjesti muuton mieheltään salaa.

Kun mies oli työmatkalla, Anna muutti pois. Uudesta kodista hän laittoi tekstiviestin miehelleen:

– Viestissä luki: 'Olemme muuttaneet'. Lyhyesti ja ytimekkäästi. Tunsin sadistista mielihyvää hänen pahasta olostaan viestiä lähettäessäni. Ajattelin, että siitäs sait saatana sika.

Riia: Jäin väkivaltaiseen suhteeseen, koska häpesin

Irrottautuminen ja toipuminen eivät tietenkään käy yhtä helposti kuin tavaroiden ulos kantaminen. Vuosikausia väkivaltaisessa suhteessa elänyt Riia ei pystynyt eroamaan ensimmäisellä yrityksellä, vaan palasi kotiin.

– Pelkäsin häntä. Olin aina pelännyt. Tiesin, mihin hän pystyi ja kaduin taas sitä, että olin palannut sinne. Miksi? Vain kuullakseni hänen syyttelynsä ja vihansa kaikkivoipaisuuden.

Väestöliiton psykoterapeutti Heli Vaaranen kirjoittaa, että väkivaltaisen puolison jättäminen on vaarallista. Ikinä ei saisi mennä keskustelemaan asiasta jälkeenpäin paikkaan, jossa ei ole muita ihmisiä. Kaikki vuorovaikutus on katkaistava ja itsensä on löydettävä uudelleen.

– Minun virheeni suhteessani oli ehdottomasti vaikeneminen ja itselle valehtelu. Jäin suhteeseen, koska häpesin kertoa kenellekään, Riia kirjoittaa.

– Nyt käyn terapiassa ja pohdin, mihin katosi vuosia elämästäni. Olen kuitenkin masennuksessanikin onnellisempi kuin tuolloin suhteessani. Ilma, jota hengitän, on omaani ja olen oppinut jotain.

Haastateltavien nimet on muutettu.

Katso tositarinoihin pohjautuva draamasarja!

Viisi naista ja viisi erilaista tositarinaa eron hetkestä. Meidän pitää puhua -sarjan kaikista päärooleista vastaa Jussi-palkittu näyttelijä Oona Airola. Muissa rooleissa nähdään Tomi Alatalo, Aleksi Holkko, Leo Honkonen ja Kimi Vilkkula.

Kommentit