Hyppää pääsisältöön

Maistuisiko tyrnilohi tai maan mainiot piparit? Strömsö kysyi joulupöytänne suurimmista herkuista – te vastasitte ja tässä on tulos

Tyrnilohta lautasilla.
Tyrnilohta lautasilla. Kuva: Yle/Elisabeth Morney Strömsö (tv-ohjelma),lohi,joulu

Strömsön kysely joulun herkuista tuotti tulosta. Tähän olemme koonneet teidän parhaat ruokaohjeet. Olisiko näistä jokin joulupöytäsi uudeksi tulokkaaksi?

Pikkusuolaista

Riihimäkeläisen Anne Kiurun perheessä silli ja graavilohi eivät mene kaupaksi. Siispä hän päätti luoda aivan oman reseptin kalapöytään ja siitä tuli perheen suosikki. Tulipa kokeiltua Annen kala-annosta myös Strömsön keittiössä - toimii!

Tyrnilohta lautasella.
Anne Kiurun tyrniloho saaristoleivän kera. Tyrnilohta lautasella. Kuva: Yle/Elisabeth Morney Strömsö (tv-ohjelma),lohi,joulu

Anne Kiurun tyrnilohi

  • 400 g kylmäsavulohta
  • 2 rkl tyrnimehua (100 %, makeuttamatonta)
  • 1 tl murskattua roseepippuria
  • 50 g hienonnettua sipulia
  • 1/2 dl hienonnettua tilliä
  • 1 prk (200 g) ranskankermaa
  • ripaus suolaa
  • muutama roseepippuri
  • tillin oksa koristeeksi

Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Mausta mehulla ja pippurilla.
Lisää joukkoon sipuli, tilli sekä ranskankerma. Sekoita.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.
Anna makuuntua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
Koristele.

Munsakoisosilli – tuttu myös Strömsön keittiöstä

Lasipurkillinen munakoisosilliä sitruksella ja inkiväärillä
Strömsön munakoisosilli maustetaan sitrushedelmillä Lasipurkillinen munakoisosilliä sitruksella ja inkiväärillä Kuva: YLE/Carina Ahlskog munakoiso,vegan,kasvisruoat,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Strömsökokki Anders Samuelssonin ruokaohjeessa munakoiso maustetaan mm sitrushedelmillä. Tuntematon ruokaintoilija kirjoittaa näin omasta versiostaan:

"Haluan jakaa kanssanne viime vuosien suosikkimme; säilötty munakoiso. Munakoiso muistuttaa hieman silliä ulkonäöltään, maultaan ja koostumukseltaan. Säilötyt munakoisosiivut löysivät tiensä meidän joulupöytäämme, koska huomasimme, että emme halunneet syöda kalaa. Joulupöytämme koostuu vain kasvisruoista. Meillä tarjotaan esim. vegaanisia laatikoita, seitanpaistia, marinoituja vihanneksia ja paistettua viherkaalia sekä paljon muuta".

Näitä tarvitset

1 munakoiso
1 punasipuli

Mausteliemi:

  • 1 dl etikkaa
  • 2 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 1 laakerinlehti

Sinappiliemi:

  • 0,5 dl sinappia
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tilkka punviinietikkaa
  • 1 dl ruokaöljyä
  • suolaa ja pippuria

Aloita valmistelut vähintään kaksi päivää ennen joulua!

Viipaloi munakoiso ja sipuli, sekoita mausteliemeen. Anna makuuntua seuraavaan päivään. Kaada liemi pois.
Tee sinappiliemi ja sekoita se munkoisojen kanssa. Anna taas makuuntua seuraavaan päivään.

Makeat ja maukkaat

Riisi à la Malta on ruokaklassikko. Eva-Maria Holmbladin kotona klassikosta on tullut riisi á la Kaskinen.

Eva-Marian mukaan tätä jälkiruokaa syödään vain kerran vuodessa.

"Isäni aloitti perinteen noin 50 vuotta sitten. Ilman sitä meille ei tule joulua, ja meillä on pakko olla mansikoita!"

  • vispikermaa (laktoositon)
  • riisiryynejä
  • sokeria
  • mansikoita (pakastettuja)

Keitä riisi. Vatkaa kerma. Sulata mansikat ja sokeroi. Sekoita.
Mansikoiden pitää olla pakastettuja, koska silloin niistä lähtee enemmän nestettä.

Onko Marja-Leena Kumpulaisella suomen paras piparkakkuresepti?

Pepparkaksbak inför jul
Yhdestä satsista Marja-Leenan piparkakkutakinaa tulee 320 piparia Pepparkaksbak inför jul Kuva: Heli Mäkikauppila

Marja-Leena Kumpulainen Lapinjärveltä on leiponut piparkakkuja samalla reseptillä 46 vuotta. Hänellä on tuttavilta ja ystäviltä jatkuva piparkkutilaus voimassa. Joskus hän on leiponut jouluksi tuhansia piparkakkuja!

Kukkolan piparit

  • 3 kananmunaa
  • 4,5 dl sokeria
  • 1 dl siirappia
  • 5 tl kardemummaa
  • 11 dl vehnäjauhoa
  • 3 dl perunajahuoa
  • 5 tl ruokasoodaa
  • 400 g sulatettua voita

Vispaa sokeri ja kananmuna vaahdoksi
Lisää joukkoon siirappi ja hienonnettua kardemummaa.
Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja ruokasooda keskenään, lisää ne taikinaan.
Lisää viimeiseksi sulatettu voi. Vaivaa taikina kiiltäväksi.
Annan taikinan levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli pieni pala kerrallaan ohueksi ja tee piparit.
Paista 225-asteisessa uunissa n 5 min.

"Minä tapaan leipoa aina kaikki valmiiksi ennen kuin lämmitän uunin. Käytän leivinpaperia apuna, joten voin latoa ne päällekkäin. Taikinasta tulee yhteensä 11 pellillistä!"

Uutuuslaatikko - mamman mannaryynilaatikko

"Mamman mannaryynilaatikko Länsi-Uudeltamaalta. Todella erikoinen! En ole kuullut, että kukaan tietäisi siitä mitään."

Näin kirjoittaa Mikko Sorrola ja toivoo myös muiden löytävän tämän jouluherkun.

  • 3 dl mannaryynejä
  • 1 1/2 l maitoa
  • 3 munaa
  • 1 dl rusinoita
  • 100 g sokeria
  • 50 g voita

Keitä maito ja mannaryynit sekä rusinat, mielellään vesihauteessa. Lisää muut ainekset ja paista voidellussa vuoassa 200-asteisessa uunissa kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Ja lopuksi hieman vihreää - Ingela Powellin jouluinen salaatti

Salaattiannos lautasella.
Ingela Powellin joulusalaatti tehtiin Strömsön koekeittiössä - yksinkertaista ja hyvää Salaattiannos lautasella. Kuva: Yle/Elisabeth Morney Strömsö (tv-ohjelma),salaatit (ruokalajit),joulu
  • 2 rasiaa rucolaa
  • 1 dl hasselpähkinöitä
  • 2 päärynää
  • 1 granaattiomena
  • Västerbottenjuustoa tai muuta voimakkaan makuista juustoa oman maun mukaan.

Huuhdo ja kuivaa rucola.
Paahda hasselpähkinät ja hankaa pois kuori pyyheliinalla.
Leikkaa päärynät siivuiksi. Irroita siemenet granaatiomenasta. Paloittele juusto.
Sekoita ja viimeistele lopuksi granaattiomenan siemenillä.

Salaattikastike:

  • 1 tuorepuristettu appelsiini
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1 tl hunajaa
  • suolaa
  • pippuria

Sekoita kastike, kaada salaatin päälle.

Toivotamme teille makoisaa ja rentouttavaa joulua. Kiitos kaikille reseptin lähettäneille!

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa