Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Orangin tarina

Saksalaisessa dokumentissa seurataan uhanalaisten orankien elämää ja niiden suojelutyötä.
Sumatranoranki Gober sai näkönsä takaisin. Saksalaisessa dokumentissa seurataan uhanalaisten orankien elämää ja niiden suojelutyötä. Kuva: BR/ti Yle TV1,Luontohetki: Orangin tarina

TV1 lauantaina 22.12.2018 klo 19.15 - 19.45, uusinta sunnuntaina 13.1. klo 18.15 ja keskiviikkona 16.1. klo 5.55, Areenassa

Trooppinen sademetsä on rehevä elinympäristö, mutta sekään ei ole paratiisi. Jos haluaa syödä vatsansa täyteen ja selviytyä, on pidettävä silmänsä auki.

Koskematon sademetsä saa yhä useammin väistyä plantaasien tieltä. Suurviljelmät ovat tavallinen näky Indonesiassa Sumatran saarella. Pienillä ja pirstaleisilla metsäsaarekkeilla asuu edelleen alkuperäisiä asukkaita, äärimmäisen uhanalaisia sumatranorankeja. Yksi niistä on Gober-oranki, joka on kaihin vuoksi sokeutumassa.

Lähellä Medanin miljoonakaupunkia sijaitsee yksi Sumatran harvoista orankien suojelukeskuksista. Gober pääsee hoitoon paikalliseen eläinten turvakotiin, jossa sille tehdään kaihileikkaus. Olisiko leikkaus Goberin pelastus ja voitaisiinko se vielä vapauttaa takaisin luontoon?

Saksalaisessa dokumentissa seurataan uhanalaisten orankien elämää ja niiden suojelutyötä. Uhanalaisia orankeja yritetään auttaa kaikin keinoin.

Welt der Tiere: Gober - eine Orang-Utangeschichte. Animal World: Gober – An Orangutan´s Story. Tuotanto: Bayerische Rundfunk, Saksa, 2015. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.