Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Orangin tarina

Saksalaisessa dokumentissa seurataan uhanalaisten orankien elämää ja niiden suojelutyötä.
Sumatranoranki Gober sai näkönsä takaisin. Saksalaisessa dokumentissa seurataan uhanalaisten orankien elämää ja niiden suojelutyötä. Kuva: BR/ti Yle TV1,Luontohetki: Orangin tarina

TV1 lauantaina 22.12.2018 klo 19.15 - 19.45, uusinta sunnuntaina 13.1. klo 18.15 ja keskiviikkona 16.1. klo 5.55, Areenassa

Trooppinen sademetsä on rehevä elinympäristö, mutta sekään ei ole paratiisi. Jos haluaa syödä vatsansa täyteen ja selviytyä, on pidettävä silmänsä auki.

Koskematon sademetsä saa yhä useammin väistyä plantaasien tieltä. Suurviljelmät ovat tavallinen näky Indonesiassa Sumatran saarella. Pienillä ja pirstaleisilla metsäsaarekkeilla asuu edelleen alkuperäisiä asukkaita, äärimmäisen uhanalaisia sumatranorankeja. Yksi niistä on Gober-oranki, joka on kaihin vuoksi sokeutumassa.

Lähellä Medanin miljoonakaupunkia sijaitsee yksi Sumatran harvoista orankien suojelukeskuksista. Gober pääsee hoitoon paikalliseen eläinten turvakotiin, jossa sille tehdään kaihileikkaus. Olisiko leikkaus Goberin pelastus ja voitaisiinko se vielä vapauttaa takaisin luontoon?

Saksalaisessa dokumentissa seurataan uhanalaisten orankien elämää ja niiden suojelutyötä. Uhanalaisia orankeja yritetään auttaa kaikin keinoin.

Welt der Tiere: Gober - eine Orang-Utangeschichte. Animal World: Gober – An Orangutan´s Story. Tuotanto: Bayerische Rundfunk, Saksa, 2015. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Keskustele
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.