Hyppää pääsisältöön

Olet oikeassa, sähkön siirtohinta on noussut rajusti – tutki MOT:n hakukoneesta alueiden erot

MOT Hakukone: Sähkön siirtohinnat
MOT Hakukone: Sähkön siirtohinnat Kuva: MOT-toimitus ja Petteri Sopanen / Yle MOT,sähkönsiirto

Sähkön siirtohinnat ovat nousseet rajusti vuodesta 2013. Monessa yhtiössä siirtohinta on noussut jopa 50%, kun varsinaisen sähkön hinta on pysynyt suhteellisen vakaana.

Suomessa on 77 sähköverkkoyhtiötä, ja siirron hinnassa on valtavia eroja. Kainuussa maksetaan kovinta hintaa siirrosta, Turussa ja Tampereella on halvin sähkönsiirto.

Haja-asutusalueilla toimivien verkkoyhtiöiden hinnat ovat korkeimmat ja kaupunkiyhtiöiden hinnat alhaisimmat.

Katso oman alueesi hintakehitys vuodesta 2008.

MOT:n laatimasta palvelusta voit katsoa oman alueesi sähkönsiirron hintakehityksen vuodesta 2008. Kerrostalossa asuva maksaa eri hinnan kuin omakotitalossa asuva. Maatila maksaa enemmän kuin teollisuusyritys.

Voit tarkastella oman hinnan kehitystä, ja vertailla muiden käyttäjien ja muilla alueilla asuvien hintoihin.

Tärkein selittävä tekijä hinnannousulle on sähkömarkkinalaki vuodelta 2013. Laki oli eduskunnan reaktio vuoden 2011 joulukuussa riehuneisiin Tapani- ja Hannu-myrskyihin. Myrskyt aiheuttivat sähkökatkoja melkein 600 000 sähkönkäyttäjälle.

Pitkäaikaisimmat raportoidut sähkökatkot kestivät 15 vuorokautta. Laki antoi sähköverkkoyhtiöille 15 vuotta aikaa laittaa verkot siihen kuntoon, että näin vakavia häiriöitä ei koskaan enää tapahtuisi.

Säävarmoista sähköverkoista miljardilasku

Vuonna 2028 sähköt saavat olla poikki korkeintaan 6 tuntia asemakaava-alueella, haja-asutusalueella korkeintaan 36 tuntia. Käytännössä tämä tarkoittaa sähkön laajamittaista maakaapelointia.

Professori Jarmo Partasen marraskuun lopussa julkaiseman raportin mukaan maakaapelin kilometrihinta on noin 60 000 euroa. Tämä summa on laskettu kaapelin koko 50 vuoden elinkaarelle.

Energiaviraston mukaan kokonaisinvestointi 2014-2028 on noin 9 miljardia euroa. Kolmasosa hinnasta selittyy sähkömarkkinalain vaatimuksilla. Viraston mukaan kaksi kolmasosaa kustannuksista johtuu siitä, että suuri osa Suomen sähköverkoista on rakennettu 1970-luvulla ja nyt uusimisen tarpeessa.

Sähköverkkoyhtiöt ovat luonnollisia monopoleja – ja pääomasijoittajien himoittuja ostokohteita

Pienemmät siirtoyhtiöt ovat pääosin kuntien omistamia. Kaksi suurinta, Caruna ja Elenia ovat pääosin kansainvälisten pääomasijoittajien omistamia yhtiöitä, jotka ovat miljardien arvoisia.

Tähän asti suurimmassa kaupassa Eleniasta maksettiin vuosi sitten 3,7 miljardia euroa. Elenian edelliset omistajat olivat omistaneet yhtiön vain viisi vuotta.

Loistavan tilin tekivät yhdysvaltalainen ja brittiläinen pääomasijoittaja, sekä eläkeyhtiö Ilmarinen 10 prosentin osuudella. He olivat ostaneet Elenian vuonna 2012 1,5 miljardilla.

Sähköverkkoyhtiöt ovat niin sanottuja luonnollisia monopoleja. Tietyllä alueella vain yhdellä toimijalla on lupa ylläpitää sähköverkkoa. Sähkön toimittajaa voi kilpailuttaa ja vaihtaa, mutta verkkoa ei voi vaihtaa.

Keskimäärin kotitalouden sähkölaskussa sähkön, verojen ja siirron osuudet ovat karkeasti yhtä suuria.

Alueelliset erot johtavat kuitenkin siihen, että siirron ja verojen osuudet ovat selkeästi suuremmat. Talviteloilla olevan kesämökin kohdalla sähkön käyttö voi olla 0% ja siirron sekä verojen osuus 100%.

MOT:n jaksot sähkönsiirrosta:

Kuluttaja-aiheet

Kommentit