Hyppää pääsisältöön

Olli Ihamäen jouluruokaohjeet

Toimittaja Olli Ihamäki
Toimittaja Olli Ihamäki Olli Ihamäki

Konkaritoimittaja Olli Ihamäen legendaarinen kinkkushow kuullaan Radio Suomessa joulun alla. Tässä jouluruoka-eksperttimme suosituimmat joulureseptit!

 Joulukinkku Ihamäen tapaan

 
Kinkkushow jakautuu seuraaviin osiin:
- Kinkun oikea-aikainen hankinta
- Kinkun sulatus
- Kinkun sisälämpötilan saattaminen sopivaksi paistamista varten
- Kinkun asettelu paistovalmiiksi
- Kinkun paistaminen
- Kinkun kuorruttaminen
Hankinta ja sulatus:
Jäinen kinkku hankitaan viimeistään viikkoa ennen paistamista. Kinkku asetetaan sulamaan sääolosuhteista riippuen joko ulos tai kylmiöön. Kinkun annetaan sulaa muovikääreessään kylmässä kaikessa rauhassa muutama päivä (iso kinkku sulaa jääkaappikylmässä noin 3 - 4 päivässä).

Kinkku on suolauksen jäljiltä pikapakastettu. Kinkun maku paranee ja suolaus tasaantuu, kun se saa muhia suolaisessa "marinointiliemessään” jääkaapissa muutaman päivän ajan.
Kinkun sisälämpötilan saattaminen sopivaksi paistamista varten:

Kinkku otetaan kylmästä huoneenlämpöön vuorokautta ennen uuniinpanoa.
Kinkun ympärillä oleva muovikääre poistetaan ja kinkku asetetaan kylmään, väljään veteen esimerkiksi saaviin. Mikäli tällaista mahdollisuutta ei ole, pistetään kinkku suureen muovikassiin, joka täytetään vedellä. Kassia voidaan pitää esimerkiksi ammeessa tai tiskialtaassa. Vesi toimii eristävänä vaippana, joka hidastuttaa kinkun lämpenemistä edelleen ja liuottaa liikaa pintasuolaa lihasta.
Kinkun sisälämpötilan kohoamista tarkkaillaan lihanlämpömittarilla (lämpötila kohoaa yllättävän hitaasti).

Kinkun asettelu paistovalmiiksi:
Kun kinkun sisälämpötila on noin 15 astetta, voidaan ryhtyä sommittelemaan sen nostamista uuniin. Lopputulos on sitä parempi, mitä korkeampi kinkun sisälämpötila on ennen uuniinpanoa.
Kieräytä silavapuoli, eli kamarapuoli alaspäin folioarkkien päälle. Foliopaperien reunat vedetään ylös suppuun niin, että kinkusta jää vain laki näkyviin. Jätä verkko kinkun ympärille tukemaan lihaa.
Aseta kinkku uuniritilälle ja paina kinkkuun lihanlämpömittari. Tee se niin, että voit tarkkailla lämpötilaa uunin luukun lasin läpi avaamatta luukkua. Ehdottomasti paras mittari on elektroninen, jonka voit säätää hälyttämään, kun kinkku on saavuttanut halutun kypsyysasteen.
Uunin alimmalle tasolle asetetaan uunipelti (korkealaitainen uunipannu), johon kaadetaan vettä. Uuni kuumennetaan 125 asteiseksi. Mikäli uunisi pitää tasaisesti alempaa lämpötilaa, voit hyvin paistaan kinkkusi esimerkiksi 100 asteessa. Erillinen uunin sisälämpömittari on tärkeä ja näppärä - sen saa taloustavaraosastolta muutamalla kolikolla.

Uunien termostaatit toimivat hyvin epätäsmällisesti. Uunin lämpötilan säätönappulan merkkilukemat eivät välttämättä anna kuin viitteitä uunin todellisesta sisälämpötilasta.

Kinkun paistaminen:
Kinkku nostetaan uuniin vasta, kun uuni on kuuma. Pane kinkku uuniritilälle työpöydällä ja nosta se ritilää apuna käyttäen uuniin. Työnnä kinkku uuniin siten, että kinkun lihaisin osa on uunin perällä.
Huolehdi paistamisen aikana siitä, että uunipellillä on vettä. Vesi estää paistumisen hajun leviämisen huoneistoon ja antaa kinkun kypsyä pehmoisissa kosteissa löylyissä. Jos joudut paistamisen edetessä lisäämään nestettä, käytä aina kuumaa vettä.
Kinkku on valmis ja mehukas, kun sen sisälämpötila on 75-77 astetta. Yli 80 asteinen kinkku on sisältä harmaa ja mureneva.
Ota kinkku uunista ja anna sen vetää henkeä hyvä tovi. Siivoa kinkun ympäriltä verkko ja kamara sekä ylimääräinen silava.
Levitä kinkun pintaan hellin käsin sinapin ja hunajan seosta ja pudistele lopuksi pinnalle hienonnettua Corn Flakes-murskaa.
Työnnä 250 asteiseen uuniin saamaan väriä.
 
Nyt kinkkusi on valmis, mutta älä ryhdy sitä heti leikkaamaan. Viipaloi poikkisyin vasta, kun kinkkusi on rauhoittunut uunistressistä noin puolen tunnin ajan.
 
Muuta huomioitavaa:
Kaasu-uunista: Mikäli käytössäsi on kaasu-uuni, toimit ohjeiden mukaisesti ja asetat uunin lämpötilan niin alhaiseksi kuin se on mahdollista noudattaen edellä annettuja ohjeita.
Pidä uunissa vettä uunipannulla. Tarkkaile lämpötilaa erillisellä uuninlämpömittarilla. Kaasu-uunit tahtovat olla hieman liian tehokkaita kintunpaistoon.
Kiertoilmauunista:
Kiertoilmauuni paistaa kinkun parhaiten. Voit säätää uunin lämpötilaksi 100 astetta, mutta muista tarkkailla todellista lämpötilaa erillisellä mittarilla.
Paistopussista:
Mikäli käytät paistopussia, aseta uuniritilän ja pussissa olevan kinkun väliin leivinpaperia. Näin pussi säilyy paremmin ehjänä. Leikkaa pussiin höyrynpoistoaukko niin, että kostea henkäys ei kohdistu suoraan uunin “kattoon”.
Jäähdytyksestä:
Varo työntämästä kuumaa kinkkua mihinkään suljettuun laatikkoon tai muuhunkaan sellaiseen tilaan, jossa se ei saa vapaasti hengittää. Muuten pinta menee pilalle.
 
Muuta tärkeää:
Kinkun onnistumisen kannalta on tärkeintä se, että lihaa ei työnnetä liian kylmänä uuniin. Tässä tehdään suurimmat virheet.
Täysin välttämätöntä on käyttää lihanlämpömittaria. Mitenkään muuten et voi olla selvillä kinkun kypsyydestä. Ilman mittaria kinkunpaisto on puhdasta arpapeliä.
Hanki mittari, mielellään elektroninen sekä erillinen uunin lämpömittari, jolla voit tarkkailla uunin sisälämpötilaa. Mittareita tarvitaan siis kaksi: lihalle ja uunille. Näitä voit käyttää hyväksesi kaikessa paistamisessa.
Elektronisessa mittarissa olevan anturin jäykän kärkiosan ja notkean kaapeliosan saumaa ei saa panna nesteeseen. Saumasta sisään päässyt vesi tai rasvaliemi tuhoaa anturin.
Kinkun lämpötilaa voi hätätilanteessa nostaa asettamalla kinkku "kraanakuumaan” veteen noin tunniksi ennen uuniinpanoa. Muista tarkkailla sisälämpötilan kehitystä lihanlämpömittarilla.
Koristele kinkku aina ennen tarjollepanoa. Esimerkiksi potkattomaan pikkukinkkuun voit tehdä korvikepotkan grillitikkujen ja hopeapaperin avulla.
Jos noudatat edellä esitettyjä ohjeita, et voi epäonnistua. Mikäli olet tyytymätön lopputulokseen, tarjoan lohdutukseksi pullakahvit lson Pajan kuppilassa ja selvitän mikä meni pieleen.
 

Sinkkukinkku

Tarveaineet:
- sopivaksi katsottu määrä porsaan ulkofilettä tai possunniskaa (yhden syömämiehen kertaannos on noin 150 – 200 g.)
- suolaa
Kuorrutukseen:
- sinappia, hunajaa ja maissihiutaleita

Tee näin:
Hanki liha jokunen päivä ennen paistohetkeä.
Tee kymmenen prosentin suolaliuos; siis litraan vettä sata grammaa suolaa. Upota liha nesteeseen ja anna sen suolautua ainakin kolme vuorokautta (kylmässä).
Nosta liha liemestä muutamaa tuntia ennen uuniinpanoa.
Tarkista lihan sisälämpötila. Paistia ei saa panna uuniin, jos sisälämpötila on vähemmän kuin +15 astetta.
Pane liha paistopussiin tai kääri se folioveneeseen niin, että fileen ”kansi” on näkyvissä. Paina lihaan lihanlämpömittari. Työnnä miniatyyrikinkku (valmiiksi) kuumaan (120 - 150 astetta) uuniin. Tarkista lämpötila erillisellä uunin sisälämpömittarilla.
Ota liha uunista, kun sen sisälämpötila on 75 - 77 astetta. Jos haluat aivan kypsän (harmaan ja murenevan) kinkun, anna lämmön nousta 80 asteeseen.

Kuorrutus:
Sivele kinkku hunajan ja sinapin seoksella. Anna muovipussissa oleville Corn Flakes-hiutaleille lihanuijalla kyytiä ja tee niistä pientä murua. Operaatio onnistuu kätevästi myös morttelissa. Sirottele muruset kinkulle ja työnnä liha 250 asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi ruskistumaan.
Ota kinkku vetäytymään, mutta älä missään tapauksessa työnnä sitä mihinkään suljettuun astiaan tai umpinaiseen tilaan, vaan anna sen hengittää vapaasti, jotta pinta ei vahingoittuisi.

Keinojäsen eli potka:
Rakenna puutikuista (esim. hammastikuista) fileen toiseen päähän ”potkalle” pyöreä kehikko, jonka ympäri voit kietoa tinapaperia. Leikkaa keinopotkan pää koristeellisesti suikaleiksi taiteellista vapautta käyttäen.
Kinkkusi on valmis.
Muista leikata ohuita viipaleita poikkisyin.
 
Yleistä:
Kinkkumaisen fiiliksen aikaansaamiseksi on oleellista, että filenpala on suolattu ja että siihen rakennetaan potka. Jo kilonkin palasta tulee kivan näköinen.
 

Jouluinen juhlafile

Tarvitaan:
2 kg possun ulkofilettä mieluiten "turkki päällä", eli pintarasvakerroksella
vettä
suolaa

Tee näin:
Tee ensin suolalaukat (suolaliemet).
Tee 4 dl 8% suolalaukka           (4 dl vettä / noin 30 grammaa suolaa)
Tee samalla metodilla sopiva määrä 6% suolalaukka ( litraan vettä 60 g suolaa)
Ruiskuta apteekista ostamallasi "hevosruiskulla" 4 dl 8% suolalaukkaa lihaan ja upota liha 6% suolalaukkaan.
Pane astia kylmään (alle 6 astetta) ja anna olla siellä vuorokauden verran. Vaihda suolavesi uuteen ja tuoreeseen laukkaan vuorokauden kuluttua, jos pidät lihaa laukassa pidempään. Suolautumiseen riittää yksikin vuorokausi.
Nosta liha laukasta ja upota se raikkaaseen veteen. Anna lihan lämmetä vesikylvyssään huoneenlämpöiseksi (lämpiäminen vie useita tunteja.) Pane liha uuniritilälle rasvapuoli päällepäin ja sen alle uunipannu, jonka pohjalle lasket vettä.Voit toki asettaa juhlafilen paistopussiin tai vaikkapa folioveneeseen.
Pane lämmin liha uuniritilällä valmiiksi kuumaan uuniin vähintään 200 asteeseen noin 10 minuutiksi.
Laske uuninlämpö 85 - 100 asteeseen.
Paahda lihaa uunissa hiljalleen kunnes sisälämpötila on 77 astetta. Silloin liha on mehevää ja sisältä vielä vaaleanpunaista.
Jos haluat ylikypsän "harmaan kinkun", ota liha uunista, kun sen sisälämpötila on 80 - 82 astetta.
 
Voit kypsentää lihan samalla metodilla myös paistopussissa tai kuumennetussa kannellisessa uunipadassa ilman lientä.
Kinkkumaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi ei lihaa mausteta muulla kuin suolalla.Hanki tässäkin tapauksessa file hyvissä ajoin ja pidä sitä jääkaapissa mureutumassa muutamia päiviä ennen ruuanvalmistuksen aloittamista.
Koristele valmis paisti teeman mukaisesti.
Juhlafilestä tulee sitä mehukkaampi mitä runsaammin sen ympärillä on rasvaa ja kalvoja. Älä siis veistele niitä turhaan pois. Päällä oleva rasva on myös tärkeä osa kokonaisuutta.
 

Appelsiinimehussa keitetty kalkkunarulla

Suolaa kalkkunarulla apteekista saatavalla ruiskulla tai jätä rulla 8 - 10 %n suolaliemeen (suolalaukkaan) muutamaksi päiväksi. Voit "spekata" rullan myös kermalla tai kerman ja Sherry Creamin seoksella.
Rullaan ruiskutetaan noin desilitra kermaa.Voit paistaa rullan uunissa paistopussissa tai folioveneessä 120 lämmössä. Rulla on valmis, kun lihanlämpömittari näyttää 75 astetta.
Tee kastike paistoliemestä ja anna lihan levätä ennen leikkaamista.
Voit keittää rullan kattilassa appelsiinimehussa, joka pitää peittää liha kokonaan. Työnnä lihanlämpömittari rullaan ja keittele hiljaisella tulella. Rulla on kypsä, kun mittari näyttää 75 astetta.
Ota rulla mehusta, kapaloi se folioon rauhoittumaan ja keitä lientä kokoon, mausta ja suurusta se joko vehnäjauhoilla tai maissintärkkelyksellä.
 

Joulukalkkuna

Anna pakastekalkkunan sulaa hitaasti jääkaapissa tai kylmiössä (2-3 päivää). Poista linnun sisään pakatut sisäelimet, joista voit halutessasi keittää kastikelientä.
Suolaa lintu upottamalla se noin 8 - 10 % prosentin suolaveteen muutamaksi päiväksi.
Työntele nahka varovasti irti (älä riko sitä) ja hiero nahan ja lihan väliin mausteita (suolaa, pippuria, yrttimausteita, öljyä jne.)
Valmista täyte riisistä, sipulista, voista, omenasta, maksasta, sienistä, persiljasta ja muista yrttimausteista. Täytä lintu ja sido se tiukkaan pakettiin.
Kääri kalkkuna rintalihat alaspäin alumiinifoliosta taittelemaasi "veneeseen" ja sivele sitä voisulalla.
Paista lintu uuniritilällä (aseta linnun alle uunipannu, jossa on vettä) ja paista noin 120 asteessa kunnes koipilihan paksuimpaan kohtaan työnnetty lihanlämpömittari näyttää 75 astetta. (Paistoaika on noin puolitoista tuntia/kg).
Jos haluat linnun kauniin ruskeaksi, paista sitä noin 15 minuuttia tulikuumassa uunissa, mutta varo polttamasta pintaa.
Ota folioon kertynyt liemi talteen ja suurusta siitä kastike.
 
Punasipulihilloke maistuu kinkun kanssa nautittuna eräänlaisena sinapin korvikkeena ja on vallan erinomaista kesälläkin makkaran kyytipoikana. Punasipulihiloke säilyy jääkaapissa vaikka kuinka pitkään, joten sitä kannattaa tehdä kerralla rohkeasti.
 

Punasipulihilloke:

5-6 (500 g) punasipulia
3 di punaviniä
10 neilikkaa
1 kanelitanko
2 di hillosokeria
1/2 Sitruunan mehu
1. Kuori ja paloittele punasipulit hienoksi silpuksi. Mitä hienompi silppu, sen tasaisempi lopputulos.
2. Kietaise neilikat sideharsoon, tai vakkapa kahvinsuodatinpussiin ja solmi käärö tiukasti kiinni.
3. Kiehauta punaviini, kanelitanko ja neilikat. Lisää sipulisilppu. Keitä kymmenkunta minuuttia, kunnes silppu pehmenee. Poista maustekäärö ja kanelitanko kattilasta.
4. Lisää hillosokeri ja keitä vielä 15 minuuttia. Mausta hilloke sitruunamehulla. Sekoita.
5. Kaada hilloke lasipurkkiin ja sulje kansi.
Mikäli haluat hillomaisen tasaisen massan, voit hyvin surauttaa keitoksesi hienoksi sauvasekoittimella.
Hilloke jähmettyy jäähtyessään.
 

Punastunut sinappi

2 dl puolukoita
2 dl sokeria
1/2 dl öljyä
1 tl maissintärkkelystä
1 tl suolaa
1/2 - 3/4 dl sinappijauhetta
Tee näin:
Soseuta puolukat sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
Kaada seos kattilaan. Lisää muut raaka-aineet paitsi sinappijauhe.
Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
Keitä hetken niin, että seos sakenee.
Nosta kattila levyltä ja sekoita sinappijauhe nesteeseen huolellisesti vispaten.
Kaada sinappi kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapin viileydessä.
Punastunut sinappi on erinomainen lisäke muun muassa riistalle ja vaikkapa mustalle makkaralle.
 
 

Sitruunasilli

Silliresepteistä suosituin kautta aikojen on ollut sitruunasilin teko-ohje, eikä mikään ihme, sillä sitruunasilli on niin pehmeää, että siitä pitävät imeväisetkin.
Ollin sitruunasilli:
Kolme sokerisuolattua silliä tai kuusi sillifilettä
punasipulia
purjosipulia
laakerinlehti
tiliä
Liemi:
3 desiä vettä
1 % - 2 desiä sokeria
reilusti kokonaisia valkopippureita
reilusti maustepippureita
reilusti sinapinsiemeniä
neljän sitruunan mehu
Puhdista sillit mahdollisimman tarkasti ja liota niitä sopivasti (aikaohjetta on mahdotonta antaa, sillä suolan määrästä riippuen liotusaika voi vaihdella muutamasta tunnista jopa yli puoleen vuorokauteen). Leikkaa sillit sopiviksi haarukkapaloiksi.Viipaloi kasvikset ja hienonna tilli.
Kiehauta vesi ja lisää mausteet. Anna kiehua kymmenkunta minuuttia. Lisää sitruunan mehu ja anna jäähtyä.
Asettele silliviipaleet ja kasvikset kauniisti lasipurkkeihin. Nostele jäähtyneestä liemestä pippureita kerrosten väliin. Lisää samalla myös hienonnettua tilliä.
Tässä voit toteuttaa taiteellisia taipumuksiasi vapaasti. Purkkeja on kaunis katsella, jos olet tehnyt asettelutyön sievästi. Kaada lopuksi lientä purkkiin niin, että kuiva-ainekset peittyvät. Annan tekeytyä jääkaapissa pari päivää.
Huom. Tee lientä enemmän kuin arvelet tarvitsevasi, sillä se loppuu yleensä kesken. Hukkaan menneen liemen hinta on mitätön harmitukseen nähden!
 

Loppusilauskastike herkkusuille:

Smetanaa (20%)
pehmeää, mutta voimakasta ja makeaa sinappia
Sokeria
Sekoita smetanaan sinappi ja lisää maun mukaan sokeria. Huomaa, että tähän ei käy tavallinen bulkkisinappi. Tärkeä juju piilee juuri makeudessa.
Anna tekeytyä hetki ja tarjoa sitruunasillin kaverina. Kastike maistuu erinomaiselta myös esimerkiksi graavin lohen kanssa nautittina.
 

Graavi nieriä

nieriäfile
hunajaa
omenasiideriä
rosepippuria
suolaa
tilliä
Puhdista file huolellisesti. Tee siideritilkasta ja hunajasta notkeasti juokseva kastike. Hunaja pehmenee sopivasti, jos lämmität siideriä hieman. Sudi kastike filen pinnalle.
Suolaa kala karkealla merisuolalla tai sillä suolalla mitä kaapistasi sattuu löytymään. Hierrä morttelissa roseepippuri ja levitä sitä reilusti fileelle. File saa olla aivan kuin kuorrutettu pippurilla.
Peitä koko kakku lopuksi tillisilpulla. Kääri paketti jääkaappiin ja anna muhia pari vuorokautta.
 

Kalaterriini

500 g kalaa (esim. haukea)
3 tl suolaa
4 dl kuohukermaa
noin 1 dl valkoviiniä
hienonnettua tilliä
5 munanvalkuaista
Jauha ruodottomat kalafileet tasaiseksi massaksi ja pane se sekä kulho ja terä pakastimeen jäähtymään.
Lisää suola ja sekoita vispilällä tai monitoimikoneella. Lisää kylmä kerma sekoittamisen aikana ja tee massasta samettimaisen pehmeää. Lisäää viini ja tilli. Vaahdota puhtaassa kulhossa valkuaiset ja nostele massa vaahdon joukkoon.
Vuoraa uunivuoka kelmulla ja täytä se massalla. Käännä lopuksi kelmun reunat massan yli. Pane vuoka suurempaan uuniastiaan, johon lasket kiehuvaa vettä hauteeksi vähintään vuoan puoliväliin saakka.
Nosta astiat uuniin 150 asteeseen ja kypsennä. Ota paistos uunista, kun sisälämpötila on noin 68 astetta.
(Tässä siis perusmassa, johon voi hyvin lisätä esim. katkarapua, hummeria, savulohta jne.)
 

Jääkellarinlohi

1-2 kg lohta fileenä
Liemi:
2 l Vettä
200-240 g merisuolaa, käytännössä karkeaa merisuolaa noin juomalasilinen (eli liemessä on 10-12-prosenttinen suola)
100-150 g sokeria
Hanki tuoretta merilohta tai norjalaista kasvatettua lohta. Nypi ehdottoman tarkasti selkäruodot pois kalapinseteillä.
Valmista suolaliemi kiehauttamalla vesi, suola ja sokeri. Jäähdytä liemi.
Kaada liemi sopivaan astiaan ja pane kala siihen nahkapuoli ylöspäin. Aseta paino, esimerkiksi lautasia, kalan päälle. On tärkeää, että kala on kokonaan suolaveden peitossa.
Laita astia jääkaappiin noin neljäksi päiväksi.
Tuo jääkellarilohi tarjolle graavilohta jonkin verran paksumpina viipaleina.
Jääkellarinlohi vaatii seurakseen dijonsinapilla maustetun majoneesin. Ota siis majoneesia astiaan ja sekoita siihen sinappia, jota voit lusikoida kastikkeeseen yllättävän reilusti. Marinadiliemeen voi tietysti lisätä mitä mausteita tahansa, esimerkiksi pippuria, mutta jääkellarinlohen ideana on juuri lohen aidon maun esiintuominen.
 

Ihamäen poikien sillisalaatti

3 silifilettä
2 punasipulia tai keltasipulia
pari kirpeää omenaa
3 keitettyä perunaa
2 etikkakurkkua
4 etikkapunajuurta
Kastike:
2 dl kevytmajoneesia
2 dl kermaviiliä
valkopippuria myllystä
tanakasti vahvaa sinappia
eineen verran punajuurilientä
Liota sillifileitä sopivasti. Hakkaa sipuli silpuksi. Kuutioi kaikki muut ainekset, mutta älä tee niistä pientä hakkelusta. Sekoita kastikeainekset erillisessä astiassa ja lisää kastike lempeästi sekoittaen muiden ainesten joukkoon. Älä hämmennä liikaa.
Anna muhia jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään. Nosta tarjolle puhtaaseen erilliseen astiaan sen verran kuin luulet pöydässä kuluvan.
Tee osa tästä tanskalaistyylisestä salaatista ilman silliä.
Huom. Ole tarkkana sipulin kanssa. Se ei saa olla liian ärjyä. Sipuli pitää silputa hyvin pieneksi ja sen tehoa voi tarvittaessa vähentää mm. pitämällä sitä jonkin aikaa mikrossa sulatusteholla tai panemalla silppu lävikköön ja laskemalla sen läpi “kraanakuumaa” vettä
 

Slangi-Ekin joulubisse

Blandataan keskenään:
2 flisuu keppanaa
2 flisuu porterii
1 snadi flisu spraittii
1 desi kossuu
Eki tykkää et näin duunattu joulubisse on gutaa ja stydii. Tää joulubisse deelataan galsana ja dokataan harkiten - safkan kanssa tai ilman. Tätä ei tartte kuitenkaan antaa kloddeille.
 

lmelletty perunalaatikko

(8-10 annosta)
2 kg perunoita, soseutuvia, esim. Matilda, Siikli tai Nicola
vettä
1 di vehnäjauhoja
1 tl suolaa
voita
(maitoa)
2- 3 rlk siirappia
 
Tee näin:
Kuori ja keitä perunat suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada vesi talteen. Survo perunat muusiksi. Anna massan ja keitinveden jäähtyä vähän kättä lämpöisemmäksi. Ohenna massaa kahdella desillä keitinvettä.Sekoita massaan puolet jauhoista.
Annan muusin imeltyä keittiöpyyhkeellä peitettynä lämpimässä paikassa tai noin 60 asteisessa uunissa tunnin verran. Lisää sekoittaen loput jauhot. Anna imeltyä lämmössä ainakin yli yön. Imeltyessään massa löystyy.
Ohenna laatikkomassa löysän puuron kaltaiseksi joko keitinvedellä tai maidolla ja lisää joukkoon suolaa ja pari ruokalusikallista siirappia. Voitele uunivuoka ja täytä se massalla enintään puoleen väliin, sillä massa kuplii ja kuohuu helposti yli. Lisää halutessasi massan päälle pari nokaretta voita.Paista laatikkoa uunissa noin 120 asteessa ainakin kolme tuntia.
Laatikon voi pakastaa.
  

Lanttulaatikko

(noin 10 annosta)
2 kg puolikkaan tulitikkulaatikon kokoisia lanttulohkoja
vettä
2 dl kermaa
3 munaa
1 tl suolaa
3 ruokalusikallista siirappia
voita
1 1/2 dl korppujauhoja
(inkivääriä, muskottipähkinää, kanelia, valkopippuria)
Jos haluat laatikkoosi syvää makua, voit freesata lantunpaloja hetken pannulla voissa.Kumoa lantut kattilaan ja lisää vesi niin, että lantut juuri peittyvät. Keitä kypsiksi.
Ota keitinvesi talteen. Soseuta lantut.
Jäähdytä massa ja lisää korppujauhot sekä tilkka keitinvettä. Vatkaa munat ja sekoita massaan. Lisää kerma, suola, siirappi (ja mahdolliset muut mausteet).
Voitele uunivuoka ja kaada sose siihen. Tasoita pinta ja ripottele korppujauhoa. Kuvioi pintaan somia laineita esimerkiksi lusikalla ja lisää muutama nokare voita.
Kypsennä 150 asteisessa uunissa kolme tuntia.
Laatikon voi hyvin pakastaa.
Huom. Varmista, että lanttu on makea ja kelvollinen maistamalla sitä raakana. Jos lanttu maistuu karvaalta, hanki uusi lanttu!
 

Freesatut lanttukuutiot

Keitä puolikkaan tulitikkulaatikon kokoiset lanttukuutiot suolalla ja valkopippurilla maustetussa vedessä puolikypsiksi, al dente.
Kaada vesi pois ja valuta kuutiot huolellisesti.
Annan voille väriä pannulla ja "freesaa" kuutiot siinä. Lisää siirappia tai hunajaa. Pinnan pitää ruskistua.
Tämä on erinomainen lisäke esimerkiksi paistille muutenkin kuin jouluna.
 
 

Lanttukuutioita ja kuusenkärkkäsiirappia

2 kpl lanttua
30 g voita
2dl kuusenkärkkäsiirappia (tai tavallista siirappia)
suolaa ja vastajauhettua valkopippuria
raastettua muskottipähkinää
1. Kuori lanttu ja leikkaa 1 - 2 cm kuutioiksi. Keitä kuutiot suolavedessä "al dente”. Jäähdytä nopeasti kylmällä juoksevalla vedellä.
2. Paista (freesaa) lanttukuutiot nopeasti kuumassa pannussa ruskistetussa voissa. Mausta ja kaada siirappia päälle, sekoita ja tarjoa lisukkeena.
 
 

Lanttukakku

600 g lanttua kuorittuna
100 g kylmäsavustettua pekonia
1 rkl voita
raastettua muskottipähkinää
suolaa ja vastajauhettua valkopippuria
 
1. Leikkaa lanttu leikkelekoneella tai vihanneshöylällä ohuiksi, n. 1 millimetrin paksuiksi viipaleiksi.
2. Leikkaa kylmäsavupekoni (tai osta valmiiksi leikattuna) hyvin ohuiksi, pitkiksi lastuiksi.
3. Voitele piirasvuoka voilla, lado pohjalle 2-3 kerrosta lanttua, ripota päälle vähän suolaa, raastettua muskottipähkinää ja valkopippuria.
4. Laita päälle yksi kerros pekonia, sitten 2-3 kerrosta lanttua. Mausta kuin edellä ja laita taas kerros pekonia ja viimeinen kerros lanttua.
5. Laita päälle muutama voinokare, peitä tiiviisti foliolla ja paista 160 -asteisessa uunissa 1 tunti.
6. Anna levätä paistamisen jälkeen pöydällä 15 min. Kumoa ja leikkaa kolmiomaisiksi annospaloiksi.

HUOM: Lanttukakun voit myös paistaa valmiiksi esim. edellisenä päivänä ja lämmittää vaikkapa uunipelillä. Silloin se myös pysyy tiivimpänä. Jos valmistat lanttukakun kinkun lisukkeeksi, voit jättää pekonin pois.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi