Hyppää pääsisältöön

“On ok olla läski” – Jenna Alexa raivaa asennemuutosta musiikkibisnekseen

Jenna Alexa
Jenna Alexa Jenny+,Jenna Alexa

Laulaja-lauluntekijä Jenna Alexa on matkalla popmusiikin huipulle – kompromisseja tekemättä, itseään pienentämättä. Epäilijöitä riittää, mutta lähipiiriinsä Jenna Alexa ei heitä enää hyväksy.

Jenna Alexa on tuore artisti-lauluntekijä, jonka debyytti-EP Ei oo aikaa julkaistiin syksyllä 2018. Ensimmäisen artistikuvaussessionsa Jenna Alexa veti ilman rintaliivejä, eikä se ollut edes mikään ongelma. Vielä neljä vuotta sitten hänellä ei olisi ollut samanlaista varmuuttta omasta koostaan. Yleinen ilmapiirikin on muuttunut parempaan.

– On tuotu julkisella tavalla esille se, että on ok olla läski, jolloin mä pystyn myös artistina näyttämään sen.

Jenna Alexalle kehopositiivisuus ja body-pride -liikkeet ovat henkilökohtaisestikin tärkeitä. Hän ei enää pienennä itseään henkisesti isokokoisuuden takia.

En ole koskaan laihduttanut.

Myös Jenna on saanut kuulla viestiä siitä, ettei ole sopivan ja hyväksytyn kokoinen. Siitä huolimatta hän ei ole yrittänyt muuttaa itseään pakottamalla.

– En ole koskaan laihduttanut.

Urheillut hän on sen sijaan pienestä pitäen: pelannut jalkapalloa, rugbya ja koripalloa.

– Olen aina silti ollut läski. Se on ollut mun normi.

Ympäristölle tuo normi ei ole kelvannut. Jennan elämässä on riittänyt ääniä, jotka ovat epäilleet lihavuuden estävän häntä toteuttamasta haaveitaan. Läheinen ihminen jopa väitti, ettei yksikään levy-yhtiö ottaisi Jennaa artistikseen, ennen kuin tämä on laihduttanut.

Jenna Alexa solmi kuitenkin levytyssopimuksen Sony Musicin kanssa – omana isona itsenään.

– Olin vaan, että watch me. Ja sitten ensimmäisen levytyssopimuksen jälkeen soitin sille, että 120 kiloo ja levytyssopimus!

Ihmisiä, jotka ovat jättäneet elämänsä kesken.

Vaikka Jenna nyt 24-vuotiaana voikin sanoa olevansa sinut kokonsa kanssa, on hän joutunut tekemään tietoista työtä matkalla itsekunnioitukseen.

Ulkomuodosta huomauttelua Jenna ei enää hyväksy. Nykyään hänelle olisi jopa helpompaa hyväksyä se, että joku kehottaisi häntä muuttumaan, jos hänen persoonansa ei miellyttäisi. Lähipiiriin ei pääse ihmisiä, jotka alistaisivat häntä asenteillaan.

Jennan viesti laihdutuspuheita viljeleville on selvä:

– Pitäiskö sun nyt vähän skarpata siinä, mitä sä puhut muille ihmisille?

Jenna näkee kehopositiivisuus-aatteen leviämisen tärkeänä paremman yhteiskunnan ja yksilöiden hyvinvoinnin takia. Hän epäilee, että osa kehopositiivisuuden kriitikoista ei ole ymmärtänyt liikkeen perusideaa: Jokaisella koosta riippumatta on sama ihmisarvo ja oikeus olla, jopa näkyä. Nykyinen lihavia halveksuva ilmapiiri ei tuota laihempia ihmisiä, vaan henkistä pahoinvointia.

– Onhan jopa ihmisiä jotka ovat jättäneet elämänsä kesken näistä syistä.

Oopperapossu vai fädäri?

Lapsena Jenna oli vakavan koulukiusaamisen uhri. Oman tulkintansa mukaan hän valikoitui kiusaajien kohteeksi ulkonäkönsä ja räiskyvän persoonansa takia. Toisten koululaisten käytös on vaikuttanut muun muassa siihen, ettei hän halunnut jatkaa opintoja yläasteen jälkeen.

– Kun mä vaihdoin ala-asteelta yläasteelle, syttyi pieni toivon kipinä, mutta mikään ei muuttunut: kiusaajat vain vaihtui ja oopperapossu-nimitys vaihtui fädäriksi.

Ajan myötä hän löysi itsestään vahvuuden nousta kiusaajien yläpuolelle. Itsekunnioituskin piti rakentaa uudelleen.

– Jos en mä kunnioita itseäni, minkä takia kukaan muukaan kunnioittaisi?

Vaikka Jenna Alexa ei stressaa kokoaan, ei hän silti edes väitä olevansa immuuni muille ulkonäkövaatimuksille.

– Mä tykkään laittaa naamaa full on make-up meiningillä, kihartaa hiuksia ja olla semmoinen ihana kaunis pikkutyttö.

Jenny+ Extra: Watch me – 120 kg ja levytyssopimus

Jenny+ Brunssilla puhutaan kehopositiivisuudesta, joka antoi elämän – ja saa nauramaan vedet silmissä. Pöydässä Jenna Alexa ja kehoaktivistit Tytti Shemeikka sekä Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram